Upravljavci smučišč upajo na bolj snežno bogat konec januarja. Foto: Kope
Upravljavci smučišč upajo na bolj snežno bogat konec januarja. Foto: Kope

Letošnja nadpovprečno topla zima brez snega je skrb vzbujajoča za vse smučarske centre, je dejal predstavnik malih smučišč pri Združenju slovenskih žičničarjev Lado Šepec. Še bolj pa trpijo mala smučišča, ki so v celoti odvisna od naravnega snega.

Zato je bila letošnja zima po njegovih besedah vsaj doslej katastrofalna. Od malih smučišč je delalo praktično samo Rudno na škofjeloškem območju, ki ima v bližini na voljo vodo, tako da jim je lahko decembra ob nekaj centimetrih naravnega uspelo narediti še nekaj dodatne podlage z umetnim snegom.

Malce bolje se godi le višje ležečim smučiščem
Sicer pa so podobne razmere tudi na srednje velikih smučiščih, kjer letos po Šepčevih besedah delujejo le na Kopah, nekaj smučarskih dni pa je uspelo iztisniti še Staremu vrhu. Med sedmimi velikimi slovenskimi smučišči vsaj deloma delujejo tista na višji nadmorski višini, kot so Rogla, Vogel in Krvavec, tudi Pohorje.

Tehnično ta trenutek najboljše opremljeno smučišče Cerkno pa je decembra delalo le en ali dva konca tedna, med prazniki pa so zaradi odjuge vse njihove naprave obstale. Edini, ki ima dovolj snega, je Kanin, kjer pa vse stoji zaradi finančnih težav. Šepec ob tem upa, da bo do konca januarja vsaj nekaj snežnih padavin in bi lahko pokrili vsaj osnovne stroške.

Kar ne uspe pokončati naravi, dokonča država
V Sloveniji je uradno registriranih 93 smučišč, med njimi jih je tudi v času pravih zim resnično delujočih le še okoli 35, vse drugo je po njegovih besedah uničila država z različnimi novimi in zaostrenimi pogoji poslovanja. Predvsem upravitelji malih smučišč so obupali, saj jim ni uspelo zadostiti vsem tehničnim in finančnim pogojem, kakršnim se z eno ali dvema vlečnicama ne da zadostiti.