Prvi razpis je bil precej ohlapen, zato bodo v drugem pogoje zaostrili. Foto: Boris Cipot
Prvi razpis je bil precej ohlapen, zato bodo v drugem pogoje zaostrili. Foto: Boris Cipot
Nepravilnosti v Pomurju?

Znano je, da je vlada v okviru takoimenovanega pomurskega razvojnega zakona v Murski Soboti ustanovila projektno vladno pisarno, ki jo vodi državni sekretar Andrej Horvat. A po dveh zaključenih razpisih za začetne investicije podjetij v regiji so se začeli pojavljati namigi, da je bila delitev državnega denarja nepregledna, je za TV Slovenija poročala Cirila Sever.

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je namreč na dveh razpisih stotim podjetjem odobrila 8,4 milijona evrov, a prvi razpis naj bi bil nekoliko ohlapen, zato so na drugem pogoje zaostrili. Horvat je povedal, da bodo imeli do srede decembra podatke glede tega, koliko sredstev je bilo porabljenih in ali so bila res porabljena tako, kot so v podjetjih napovedovali.

Sporno prijateljstvo Horvata z Magdičem?
A kot je opozoril časnik Večer, je vladna služba za lokalno samoupravo 600.000 evrov oddala konzorciju štirih podjetij, ki se je tudi edini prijavil na razpis. Del konzorcija pa je tudi podjetje za komuniciranje Frontal, pri čemer pa naj bi bila direktor Frontala Kristjan Magdič in Horvat prijatelja, zaradi česar naj bi bila poteza sporna. Magdič naj bi tako Horvatu že pred tem, leta 2008, pomagal pri volilni kampanji. Računi sicer kažejo le, da je stranka SD pri Frontalovi hčerinski družbi Frontlab naročila spletno domeno za 25 evrov.

Magdič trdi še, da bo za promocijo regije sicer res dobil 200.000 evrov, a s tem mora poplačati tudi sedem podizvajalcev, ki bodo zanj izdelali spletno stran, predstavitvene filme in grafično podobo blagovne znamke Pomurske regije, zaradi česar po njegovih besedah zaslužka tako rekoč ne bo.

Pozorna postala tudi protikorupcijska komisija
Horvat, po drugi strani, trdi, da na to, komu je bilo naročilo oddano, ni imel vpliva. "Če bo kdor koli ugotovil, da sem naredil nekaj, kar je koruptivno, nezakonito, v nasprotju z ustavo, če hočete, potem bom potegnil konsekvence," je odvrnil na vprašanje, ali namerava odstopiti.

Zaradi morebitnih nepravilnosti pri dodeljevanju denarja je Horvatovo delo pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija.

Nepravilnosti v Pomurju?