V Luko Koper zaradi nočne zapore ni prispelo načrtovanih okoli 400 vagonov tovora. Foto: BoBo
V Luko Koper zaradi nočne zapore ni prispelo načrtovanih okoli 400 vagonov tovora. Foto: BoBo

V Luki Koper so potrdili, da so jih v petek Slovenske železnice (SŽ) obvestile o ustavitvi prometa zaradi prezasedenosti tirov. V petek ob 19. uri so tako začasno ustavili sprejemanje tovornih vlakov iz sosednjih držav, kar vedno znova povzroča hude težave Luki Koper. "V tem mesecu je to že drugi tak ukrep. Sicer pa se težave na slovenskem železniškem omrežju stopnjujejo že vse od novembra lani. Za delo v pristanišču to pomeni predvsem velike zamude, v zadnjem času pa tudi težave z dostavo vagonov," so pojasnili v Luki.

Predstavniki Luke Koper in SŽ-ja so se na operativnem sestanku srečali na koprski tovorni postaji in se dogovorili za ukrepe, ki naj bi odpravili problematiko zapor tovornega prometa in nedostavljenih vagonov v pristanišče.

Glavna težava je najbolj obremenjen odsek v državi, in sicer enotirna proga iz pristanišča do Divače, so zapisali v Primorskih novicah. Težave bi se lahko še dodatno kopičile, saj je za ponedeljek napovedana večurna zapora zaradi nujnih vzdrževalnih del na progi Koper-Divača, 6. februarja pa je načrtovana 48-urna zapora zaradi obsežne obnove na enem izmed odsekov te proge.

Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je pojasnil, da ukrep omejitve dotoka tovora uvedejo največ od petkrat do desetkrat na leto, ker bi sicer dodatni vlaki poslabšali pretočnost prog, je poročal časopis Finance. "Čez noč smo zvozili 63 vlakov in zdaj promet poteka normalno," je dodal Mes.

Preusmeritev v druga pristanišča
Zaradi tega v Luko Koper ni pravočasno prispelo 400 načrtovanih vagonov, to je približno 20 vlakov, kar je največ v posameznem dnevu vse od novembra, ko so na slovenskih železnicah začeli ustavljati promet. Edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče tako že čuti posledice, saj prihaja do preusmeritev tovora v druga pristanišča.

Poleg dodatnih stroškov, ki nastajajo zaradi zastojev, jih najbolj skrbijo odzivi strank, saj so nekatere del tovora že preusmerile v druga pristanišča oziroma s tem ukrepom grozijo. "V četrtek so na primer avstrijske železnice, Rail Cargo Operator, svojim strankam poslale obvestilo, da nastajajo velike zamude pri prevozu tovora iz Luke Koper, kar bi lahko imelo dolgoročne komercialne posledice," so opozorili v Luki.

Ponoči zaprli tovorni promet
Ponoči zaprli tovorni promet