Po napovedih ministrstva za infrastrukturo zaradi te odločitve ne bi smelo biti znatnega zvišanja cen. Foto: Reuters
Po napovedih ministrstva za infrastrukturo zaradi te odločitve ne bi smelo biti znatnega zvišanja cen. Foto: Reuters
false
Minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da bo imela sprostitev cen pozitivne učinke za potrošnike. Foto: BoBo

Domači potrošniki lahko vsako morebitno pretiravanje naftnih trgovcev zaobidemo z obiskom bencinskih servisov izven avtocest, tuji kupci pa s tranzitom preko Slovenije.

Zdravko Počivalšek
Sprostili tudi cene goriv na avtocestah

Vlada je uresničila svojo napoved in sprostila cene naftnih derivatov na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah. Odločitev, ki jo je vlada napovedovala že dalj časa, je tako postala veljavna. Po napovedih ministrstva za infrastrukturo zaradi te odločitve ne bi smelo biti znatnega zvišanja cen. So pa v vladi že pred časom dejali, da bodo regulacijo ponovno uvedli, če bo do junija 2017 sledilo večje povišanje marž na avtocestah.
"S tem smo naredili drugi korak k liberalizaciji cen naftnih derivatov, za katero si na našem ministrstvu že dlje časa prizadevamo," je v izjavi za javnost poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Hkrati je izrazil prepričanje, da bo sprostitev kontrole cen naftnih derivatov na daljši rok prispevala k večji konkurenci, ki bo imela za potrošnike pozitivne učinke. Kdaj bi lahko prišlo do naslednjega koraka, in sicer popolne liberalizacije cen goriv, ni želel ugibati.

Nova uredba, ki so jo po Počivalškovih besedah podprli vsi ministri, bo začela veljati v sredo. V koalicijski SD so sicer zavrnili trditve, da so se z novo uredbo strinjali vsi ministri. "Obe ministrici in minister iz vrst Socialnih demokratov so nasprotovali sprejemu uredbe," so zapisali za STA.

Ministrstvo za finance je sicer imelo zadržke, a vsi trije naftni trgovci, ki ponujajo gorivo ob avtocestnem križu, so z Darsom podpisali pogodbo o prenosu dela morebitnega povišanja cen v javno dobro, je pojasnil minister. O konkretni vsebini dogovora ni želel govoriti.

GZS: Podražitve možne
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so manj navdušeni in napovedujejo, da bodo budno spremljali gibanje sproščenih cen in če bo prišlo do izrazitih podražitev, hkrati pa ne bo znamenj večje konkurence, bodo od tistih, ki so sprejeli takšno odločitev, zahtevali, naj sprejmejo tudi odgovornost zanjo. Podražitve se jim zdijo možne zaradi strukture maloprodajnega trga naftnih derivatov, kjer prevladujeta le dve družbi.

"Sprostitev cen dobra za potrošnike"
V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so vladno odločitev pozdravili in ob tem dodali, da si bodo prizadevali za popolno liberalizacijo cen. V TZS po besedah njene predsednice Mariče Lah odločitev vidijo kot pomemben korak k popolni liberalizaciji cen pogonskih goriv in s tem k modelu prostega oblikovanja cen na trgu, ki bo primerljiv z drugimi državami članicami EU-ja.

Sprostitev cen je po njenih besedah dobra tudi za potrošnike, ki bodo imeli tako "možnosti primerjanja cen med ponudniki in se na podlagi lastnih preferenc odločiti o izbiri ponudnika".

Nižje cena goriva in bencina
Ceni reguliranih pogonskih goriv, dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, se bosta opolnoči znižali. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo pocenil za 1,7 centa, na 1,228 evra, dizelsko gorivo pa za 1,6 centa, na 1,133 evra za liter. Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se še določata v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov na vsakih 14 dni po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar - evro. Ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja se medtem prosto oblikujeta na trgu.

Domači potrošniki lahko vsako morebitno pretiravanje naftnih trgovcev zaobidemo z obiskom bencinskih servisov izven avtocest, tuji kupci pa s tranzitom preko Slovenije.

Zdravko Počivalšek
Sprostili tudi cene goriv na avtocestah