Na Pro Plusu imajo zdaj dobro leto časa za odpravo nepravilnosti. Foto: BoBo
Na Pro Plusu imajo zdaj dobro leto časa za odpravo nepravilnosti. Foto: BoBo

Odločbe se nanašajo na televizijske programe Kanal A, Pop TV, Pop Fani, Pop Kino, Pop Kino 2 in Pop Oto, so sporočili z agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Omenjeni programi v letu 2011 niso izpolnili zahteve iz zakona o medijih, da mora televizijski program izdajatelja v letnem oddajnem času obsegati najmanj petodstotni delež slovenskih avdiovizualnih del.

Apek je ugotovil, da se je delež slovenskih avdiovizualnih del v omenjenih televizijskih programih v letu 2011 gibal od 0,10 odstotka (Pop Kino) do največ 3,84 odstotka (Pop Fani).
V družbi Pro Plus so denimo kot slovenska avdiovizualna dela, ki jih je bilo mogoče predlani spremljati na programu Pop Oto, med drugim navedli ameriško serijo Pingvini z Madagaskarja ter vrsto ameriških celovečernih risank, česar pa Apek ni upošteval. TV-postaje morajo zato petodstotni delež doseči v naslednjem letnem oddajnem času.

Za 20 milijonov evrov škode
V združenju avdio- in videoproducentov pa ob tem trdijo, da javna televizija in vse komercialne televizije, ki pokrivajo celotno Slovenijo, ne spoštujejo minimalno predpisanih zakonskih kvot ter da že vrsto let prijavljajo prirejene in lažne podatke o programu, ki jih pošiljajo na ministrstvo za kulturo in Apeku.

Članom združenja se zdi sramotno, da je rok za odpravo omenjenih kršitev šele konec leta 2014. Ob tem pa niso bile izrečene nikakršne sankcije za takšno početje, ki letno povzroči naši gospodarski panogi vsaj 20 milijonov evrov minusa, so zapisali v sporočilu za javnost.