Banka je imela najslabši poslovni rezultat katere koli portugalske banke do zdaj. Foto: Reuters
Banka je imela najslabši poslovni rezultat katere koli portugalske banke do zdaj. Foto: Reuters
Carlos Costa
Guverner centralne banke Carlos Costa je zatrdil, da vlagatelji ne bodo prizadeti. Foto: Reuters

Guverner centralne banke Carlos Costa je dejal, da bo država pomagala banki Banco Espirito Santo (BES), ki je v zadnjih tednih povzročala velike skrbi. S tem želi Lizbona zavarovati stabilnost bančnega sistema. Slaba posojila se bodo skladno s pomočjo prenesla na slabo banko.

Nov začetek za Novo banko
Država in vlagatelji zaradi težav BES-a po zagotovilih guvernerja ne bodo prizadeti, največje breme pa bodo nosili delničarji, vključno s francosko banko Credit Agricole, ki ima v lasti skoraj 15 odstotkov BES-a. BES, ki je tretja največja bančna skupina na Portugalskem, se bo razdelila na slabo banko in zdravi del, ki se bo po novem imenoval Novo Banco. "Za stranke banke se ne bo nič spremenilo," je zatrdil Costa.

Nad zdravim delom banke bo bedel državni sklad za pomoč bankam, ki ga je vzpostavila Lizbona v zameno za mednarodno pomoč, ki jo je dobila leta 2012. Reševalni paket so takrat prispevali Evropska unija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka, Portugalska pa je iz programa pomoči izstopila pred dvema mesecema in pol.

Bruselj se strinja s strategijo
Pomoč je odobrila tudi Evropska komisija. Kot so sporočili iz Bruslja, sta tako finančna injekcija kot prenos slabih terjatev na slabo banko v skladu z evropskimi pravili. Kot so še dodali, bo korak okrepil zaupanje v stabilnost finančnega sektorja in banki zagotovil možnost nadaljnjega poslovanja.

BES je pretekli teden sporočil, da je v prvih šestih mesecih leta ustvaril 3,57 milijarde evrov izgube, kar je najslabši poslovni izid katere koli banke v državi do zdaj. K temu so botrovala slaba posojila in izpostavljenost do finančne skupine Espirito Santo Interational (ESI). Prejšnji mesec so namreč oblasti začele preiskovati ESI, saj naj bi v njenih računih na račun prikrivanja zazijala 1,3-milijardna luknja.

ESI je v BES prisotna prek skupine Espirito Santo (ESFG), ta pa je največji posamični lastnik BES. ESFG je pretekli teden vložil predlog za uvedbo stečaja.

Trgovanje z delnicami BES je ustavljeno. Do tega je v petek prišlo, potem ko je delnica v enem tednu izgubila 75 odstotkov vrednosti. V izogib "panični" prodaji delnic nameravajo portugalske oblasti delnice BES-a umakniti z borze.