V Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno v drugi polovici leta 2017. Foto: BoBo
V Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno v drugi polovici leta 2017. Foto: BoBo

Nadzorni svet Darsa je dal predhodno soglasje k sklenitvi posla za javno naročilo vzpostavitve in delovanja večsteznega elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah. Izbranega izvajalca bodo razkrili, ko bodo dobili povratno informacijo.

Vodstvo Darsa naj bi neuradno nadzornikom predlagalo, naj za izvajalca elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku izberejo konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free, ki je oddal najugodnejšo ponudbo v vrednosti 99,99 milijona evrov.

Za posel so se potegovali še konzorcij Iskratela in slovaškega Skytolla (110,11 milijona evrov), Cetis skupaj z Autostrado in družbo Inženiring Informatika (114,6 milijona evrov) ter Kapsch TrafficCom (114,96 milijona evrov).

Rok za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja je eno leto po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem, ki pa bo podpisana šele po pravnomočnosti sklepa o izboru. V Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno v drugi polovici 2017.

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa druga vozila, težka manj kot 3,5 tone, bo še vedno veljal dosedanji sistem z vinjetami. Dars si z elektronskim cestninjenjem obeta za 13 milijonov evrov več prihodkov letno.

Projekt se vleče pet let
Projekt vzpostavitve elektronskega cestninjenja se sicer vleče že nekaj časa. Prvi razpis je Dars objavil že avgusta 2011, vendar ga je tedanja vlada po večkratnem podaljšanju marca 2012 ustavila. Februarja 2013 je bil objavljen drugi razpis, revizijska komisija pa je postopek zbiranja ponudb razveljavila. Na razpis se je prijavila le družba Kapsch TrafficCom, dva interesenta pa sta se še pred tem pritožila.

Nadzorni svet Darsa je obravnaval tudi nerevidirano poslovno poročilo za leto 2015. Dars je lani prodal za 162 milijonov evrov vinjet, od tovornega prometa pa je ustvaril 187 milijonov evrov prihodkov.