S poslovanjem Pošte Slovenije se je posredno ukvarjala tudi parlamentarna komisija, ki je preiskovala ozadje izhajanja brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik. Foto: MMC RTV SLO
S poslovanjem Pošte Slovenije se je posredno ukvarjala tudi parlamentarna komisija, ki je preiskovala ozadje izhajanja brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik. Foto: MMC RTV SLO

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost in učinkovitost poslovanja Pošte Slovenije v delu, ki se nanaša na prenos nenaslovljenih medijskih tiskovin v letih 2007-2010. Pri sklepanju pogodb so ceno večinoma določali z upoštevanjem popustov, poslovodstvo pa pri odobravanju popustov niti ni imelo omejitev, kažejo izsledki. Prav tako niso ugotavljali same višine stroškov te storitve ali zagotovili, da bi jih s prihodki pokrili.

"S takim ravnanjem je povzročila nepokrivanje lastne cene z vključenim povprečnim stroškom kapitala v znesku 290.039 evrov, pri tem pa ustvarila tudi negativen rezultat v znesku 242.074 evrov," ugotavlja Računsko sodišče. Ocenjujejo, da je Pošta Slovenije ravnala neustrezno, saj je odobravala popust glede na napovedano in ne na dejansko količino prenesenih tiskovin ali pa je odobrila višji popust, kot je izhajalo iz internih aktov, zato je dosegla za 39.283 evrov manj prihodka.

Niso pravočasno zavarovali terjatev
Čeprav so nekateri naročniki s plačevanjem računov zamujali dalj časa, pošta tudi ni pravočasno zavarovala svojih terjatev in neplačanih računov ni izterjala. V tem času pa so za nekatere izdajatelje brezplačnikov začeli stečajne postopke oziroma so bili dolžniki izbrisani iz sodnega registra. "Izterljivost teh terjatev je postala praktično nemogoča, zato obstaja velika verjetnost, da bo izgubila sredstva v znesku 260.025 evrov," še piše v revizijskem poročilu.

Zaradi prekrivanja nekaterih nesmotrnosti skupna vrednost premalo doseženih prihodkov in stroškov odpisov terjatev po navedbah Računskega sodišča znaša 580.159 evrov.

Hauc trdil, da je posel prinesel dobiček
Zdaj že nekdanji generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc je sicer pred časom med zaslišanjem pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala izdajanje brezplačnikov, zatrdil, da je bil posel z izdajateljem brezplačnika Slovenski tednik - podjetjem Progresija - dober in da se je končal z dobičkom. Prav tako je bil po njegovih besedah skladen z notranjimi pravili in zakonodajo.

Komisija se s tem stališčem ni strinjala, ampak ocenila, da je bila Pošta "zelo prijazna" do podjetij in ljudi, ki so izdajali brezplačnika. Člani komisije so zaradi suma kaznivega dejanja krivega pričanja Hauca tudi ovadili.

Komisija je delo končala lansko jesen in vso pridobljeno dokumentacijo posredovala pristojnim organom. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so zahtevali posamezna preiskovalna dejanja zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Gre za Andreja Lasbaherja, nekdanjega lastnika Progresije, in Milana Simića, ki je kupil zadolženo podjetje.

Na pošti še ne komentirajo
Na Pošti Slovenije so potrdili, da so prejeli poročilo računskega sodišča, a ga še niso proučili, zato ga še ne bodo komentirali. Da je za komentar prezgodaj, je dejal tudi prvi nadzornik pošte Davorin Kračun, saj mora poročilo najprej preučiti uprava, ki bo o tem nato poročala nadzornemu svetu.