Med zaposlenimi v Tešu je veliko nezadovoljstva. Foto: BoBo
Med zaposlenimi v Tešu je veliko nezadovoljstva. Foto: BoBo
Kislo praznovanje 60 let elektrike iz Teša

Namesto da bi 16. maja vsi skupaj praznovali, direktor Teša Arman Koritnik brezkompromisno izvaja novo, neustrezno sistemizacijo skupaj s programom presežnih delavcev, so v vabilu na popoldanski zbor zapisali v podjetniškem sindikatu Teša. S tem so po njihovih besedah razvrednoteni vse preteklo in sedanje delo delavcev Teša, znanje in tudi pripadnost.
Na zboru delavcev so se zbrali in od Koritnika zahtevali sestanek na temo sistemizacije delovnih mest. Kot je povedal predsednik podjetniškega sindikata Danijel Tajnik, Koritnikov odgovor pričakujejo do četrtka.
Načrtovali so tudi praznovanje 60. obletnice pred stavbo uprave, a jo je vodstvo preprečilo, je za TV Slovenija poročal novinar Marko Štor. Delavci in nekdanji zaposleni, okoli 300 jih je bilo, so nato praznovanje izvedli pred bližnjim gasilskim domom. Minilo je mirno, a med delavci je bilo opaziti precej strahu, je še poročal Štor.
Nepodpisovanje pogodb
Jedro spora je, da sistemizacija prinaša zmanjševanje števila zaposlenih, aprila so namreč pripravili seznam presežnih delavcev, ter nižanje plač. Nova sistemizacija delovnih mest in potrebna prenova plačnega sistema v Tešu sta posledici dejstva, da so bile pogodbe o zaposlitvi v preteklosti podpisane v nasprotju s tarifnim delom tako podjetniške kot tudi panožne kolektivne pogodbe, trdi vodstvo, ki si je tudi samo plače znižalo za od 25 do 27 odstotkov. Do konca leta 2016 naj bi se število zaposlenih v družbi zmanjšalo na 339.
Uprava Teša je prejšnji teden 172 od 360 zaposlenih ponudila v podpis nove pogodbe o zaposlitvi za primerno, a slabše plačano delo. Kot je zatrdila, so plače v ponujenih pogodbah skladne z veljavnimi predpisi v Tešu in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo. Po Tajnikovih besedah več kot 80 delavcev od 172, ki so dobili v podpis nove pogodbe o zaposlitvi, teh ni podpisalo.
Na vprašanje, ali se obeta stavka, je Tajnik odgovoril, da če se zadeve z mrtve točke ne premaknejo na dober socialni dialog in če uprava Teša ne bo upoštevala predlogov sindikata, bodo napovedali stavko.
Kritičen tudi širši sindikat
V Sindikatu delavcev energetike Slovenije ugotavljajo, da je ravnanje vodstva Teša z zaposlenimi v družbi - milo rečeno - nedopustno. Po navedbah sindikata vsiljevanje novih pogodb o zaposlitvi, mobing, grožnje in načrtno razvrednotenje stroke ter kadrovske prerazporeditve ogrožajo delovanje Teša in posledično varno in zanesljivo oskrbo slovenskega gospodarstva s poceni električno energijo.
Sum sabotaže
Praznovanje 60-letnice Teša pa je zasenčil tudi sum sabotaže, potem ko se je v nedeljo zvečer zaradi domnevno prerezanega električnega voda samodejno ustavil blok 6. Vodstvo je prepričano, da je vodnik prerezal nekdo od zaposlenih, saj nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne. Dogodek preiskujejo tudi kriminalisti.

Kislo praznovanje 60 let elektrike iz Teša