Dela pri Tešu 6 se bodo lahko nadaljevala. Foto: BoBo
Dela pri Tešu 6 se bodo lahko nadaljevala. Foto: BoBo

V pogodbi se bodo določile investicijske cene projekta, sklenitev pogodbe s Premogovnikom Velenje za določitev najvišje cene, rok dokončanja projekta, donosnost projekta in omejitve izpustov CO2.

Najpomembnejši sta ceni projekta in lignita; investicijska cena projekta se ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, cena lignita pa ne sme preseči cene 2,25 evra na gigadžul. Teš 6 naj bi letno proizvedel 3.500 gigavatnih ur električne energije. Konec pogodbenega poskusnega obratovanja je predviden novembra 2014, Teš 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

Šesti bloka je povzročal veliko nasprotovanj. Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je želela izvajanje zakona in posledično graditev Teša 6 preprečiti z referendumom, a so v pobudi za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o poroštvu zbrali premalo podpisov.

Veliko očitkov je letelo tudi na nepreglednost projekta in z njo povezano korupcijo, saj se je cena z začetnih predvidenih 600 milijonov evrov dvignila na 1,3 milijarde evrov, revizija projekta pa je pokazala tudi, da manjkajo nekateri dokumenti.