Stavka se začenja s ponedeljkom. Foto: BoBo
Stavka se začenja s ponedeljkom. Foto: BoBo
Plače
Plače direktorjev. Foto: MMC RTV SLO
false
Plače zaposlenih delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Plače tako direktorjev kot tudi zaposlenih v tej panogi - pa - kot boste videli - niso zanemarljive, nekatere celo zelo odstopajo od slovenskega povprečja. Novi zakon, ki ga pripravlja gospodarski minister, bi zrahljal pravila glede omejitev plač vodilnim v državnih podjetjih. Tudi v energetiki.

Lani pa so bile njihove povprečne plače takšne: dobrih šest tisočakov bruto je prejemal direktor Elektra Gorenjska, tisočaka več direktor Elektra Primorske, okrog 8 tisočakov pa direktorji Elektra Maribor, Ljubljane in Elesa. Skoraj 9 tisočakov je zaslužil direktor Elektra Celje - dobrega tisočaka več pa direktor Gen energije. Še višja pa je bila plača generalnega direktorja Holdinga slovenskih elektrarn Blaža Košoroka - 12.531 evrov.

"Jaz mislim, da so plače za delo, za odgovornost, ki jo vodilni v energetiki vendarle imamo, primerne," je komentiral Košorok. "Nekih izjem, nekih ekscesnih plač v energetiki ni."

"Če poznamo plače primerljivih firm v Sloveniji, plače direktorjev v elektroenergetiki niso visoke," je dodal Aleksander Mervar z Elesa.

Primerjave z drugimi državnimi podjetji: šef Darsa je imel lani 8.700 mesečne plače, direktor Pošte 9 tisočakov, predsednika uprav Telekoma in Triglava pa dobrih 11 oziroma 12 tisoč evrov.

Drugič - v zadnjih treh letih so se plače zaposlenim v elektro-oskrbi zvišale povprečno za 100 evrov - trikrat več od državnega povprečja.

Sevčnikar: Plače odraz realnega dela
V luči napovedane stavke ter morebitnih odpuščanj, na primer v Tešu, je pomembna naslednja primerjava: ob 50 milijonih lanske izgube so delavci TEŠ-a v povprečju prejemali 2.500 evrov plače. Prvi sindikalist energetike Branko Sevčnikar, ki sicer pravi, da si direktorji elektro podjetij svojih plač ne zaslužijo, za delavske plače pravi: "Plače v energetiki so pač odraz kolektivnih pogodb, katere imamo sklenjene iz leta 1996. V tem času se pogajamo za odpolnitve teh pogodb, tako da smatram, da so pač plače odraz realnega dela."

Kolektivno pogodbo v energetiki želi delodajalska stran že dalj časa prevetriti. Velja za vse zaposlene. Dve zanimivi postavki: 55.člen, dan elektrogospodarstva. Dela prost. In plačan seveda. Pa 52.člen, letni dopust. Konkretno: za stalno delo pred monitorjem - ob zakonsko predpisanem še dodaten dan dopusta.

Plače v energetiki nadpovprečne
Plače v energetiki nadpovprečne