Skupno imajo mali delničarji v Siju 2,78-odstotni delež (od tega tisti, združeni v DPR-ju, 1,15 odstotka), država je lastnica 25 odstotkov in ene delnice, preostalih 72,22 odstotka pa je v lasti družbe Dilon. Foto: BoBo
Skupno imajo mali delničarji v Siju 2,78-odstotni delež (od tega tisti, združeni v DPR-ju, 1,15 odstotka), država je lastnica 25 odstotkov in ene delnice, preostalih 72,22 odstotka pa je v lasti družbe Dilon. Foto: BoBo

dolga zgodba malih delničarjev, ki bodo le dobili, kar so v začetku 90. let vložili v sanacijo Slovenskih železarn.

Vodstvi Družbe pooblaščenke Ravne in skupine Sij (Slovenska industrija jekla) sta julija letos dosegli dogovor o postopnem izplačilu delničarjev DPR-ja s prodajo 1,15-odstotnega deleža Sija. Poleg postopnega izplačila za delnice Sija dogovor predvideva tudi zunajsodno poravnavo, s katero bodo umaknjene vse aktualne tožbe pred sodišči.

Za zdaj uradno še ni znano, v kolikšnem znesku in v kolikšnem času bodo delničarji DPR-ja dobili poplačane delnice v Siju. Skupno imajo mali delničarji v Siju 2,78-odstotni delež, država je lastnica 25 odstotkov in ene delnice, preostalih 72,22 odstotka pa je v lasti družbe Dilon. Kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev, bodo mali delničarji predvidoma v šestih mesecih, ko naj bi bila družba pooblaščenka likvidirana, skupno prejeli okoli 3,6 evra na delnico.

Okoli 5800 malih delničarjev, združenih v DPR-ju, ima v Siju 1,15-odstotni delež, pridobili pa so ga z vložitvijo certifikatov in z odpovedjo plačam v času sanacije takratnih Slovenskih železarn v letih 1991 in 1992.

Serija neuspešnih tožb in odškodninskih zahtevkov
DPR je pred leti z zamenjavo delnic Sija pridobil in pozneje prodal poslovne deleže v več družbah na območju ravenske železarne. Preostalih delnic, ki predstavljajo 1,15-odstotni delež, pa leta 2007, ko je država večinski delež Sija odprodala družbi Dilon oz. ruskemu Koksu, DPR ni prodal, ampak jih je želel zamenjati za deleže v Metalu in Nožih - tudi po sodni poti, a ta prizadevanja doslej niso bila uspešna.

Med drugim je DPR zahteval ničnost prodajne pogodbe, po kateri je država Dilonu prodala 55-odstotni delež Sija. V drugi tožbi pa je Vrhovno sodišče RS oktobra lani odločilo, da DPR za zdaj nima pravice zahtevati petinskega deleža v družbah Metal in Noži Ravne in da bi jih lahko zahteval le v primeru prodaje teh dveh odvisnih družb Sija. V podrejenem odškodninskem zahtevku, o katerem sodišče doslej še ni odločilo, je DPR odškodnino ocenil na 115 milijonov evrov.