Dars računa, da bi bila lahko vsa gradbena dela v predoru in okoli njega končana do konca leta. Foto: BoBo
Dars računa, da bi bila lahko vsa gradbena dela v predoru in okoli njega končana do konca leta. Foto: BoBo

V predoru Markovec je po stečaju izvajalca, družbe Alpine Bau, potrebnih še več manjših zaključnih gradbenih del v predoru.

Na razpisu je bil za najugodnejšega izbran konzorcij podjetij CVP inženiring, Grafist in Hipox s ponudbeno vrednostjo 1,38 milijona evrov brez DDV-ja.

Poleg zaključnih gradbenih del je po navedbah Darsa treba položiti pokrove in litiasfalt na hodnikih, pobarvati talne smerne črte in dokončati prometno opremo. Na vzhodnem in zahodnem platoju je treba položiti še inštalacijsko kanalizacijo in dokončati dela na spodnjem ustroju ter vso hortikulturo.

Prav tako je potrebna tudi izdelava dokumentacije, potrebne za tehnični pregled in pridobitev uporabnega dovoljenja ter za vzdrževanje.

Znan tudi ponudnik strojne opreme
Pravnomočno je končan tudi postopek izbire izvajalca elektro-strojne opreme. Dars je tako s konzorcijem družb Iskra sistemi, Riko, IMP, Javna razsvetljava in Traffic Design že sklenil pogodbo, katere vrednost znaša slabih 12 milijonov evrov brez DDV-ja, rok za izvedbo pa je pet mesecev od uvedbe.

Sočasno pa bo treba dokončati tudi določena dela na trasi hitre ceste Koper-Izola, katere sestavni del je predor, za kar bodo po oceni Darsa potrebni od trije do štirje meseci.

Ocenjena investicijska vrednost projekta hitre ceste Koper-Izola in predora Markovec, ki med drugim vključuje projektiranje, odkup zemljišč in objektov, samo gradnjo in stroške nadzornega inženirja, vključno z elektro-strojno opremo in sofinanciranjem priključka do Izole, tako zdaj znaša 170 milijonov evrov.

Prvi razpis že leta 2006
Gradnja predora Markovec poteka že leta 2006, ko je bil objavljen prvi razpis, zaradi številnih zapletov, kot so razveljavljeni razpisi ali propadli izvajalci, pa se je zavlekla. Dela v predoru bodo morda dokončana do konca letošnjega leta.