Odprite mošnjo, država si hoče vzeti svoje. Foto: BoBo
Odprite mošnjo, država si hoče vzeti svoje. Foto: BoBo


Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je v letu 2013 zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je morala ta oseba kar 38,5 odstotka odšteti za plačilo davčnih bremen (0,1 odstotne točke manj kot leto pred tem), le 61,5 odstotka pa ji je ostalo za neto plačo, kažejo podatki Sursa.

Še slabše se godi samskim osebam. Davčna obremenitev za samsko osebo je v letu 2013 znašala celih 89,8 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi, kar pomeni, da so se njeni neto dohodki pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali le za borih 10,2 odstotka bruto plače.

To statistiki imenujejo "past brezposelnosti" - kazalnik, ki prikazuje razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost. Nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi v primerjavi z dohodki in višjimi pripadajočimi socialnimi transferji med brezposelnostjo.

Zanemarljivo manj davkov
Davčna obremenitev pri prehodu na bolje plačano delovno mesto je lani za samsko osebo znašala 48,5 odstotka dodatne bruto plače, za par z dvema otrokoma pa kar 91,4 odstotka, kar statistiki imenujejo "past nizkih plač".

Ta kazalnik prikazuje razmerje neto dohodkov zaposlene osebe pri prehodu na bolje plačano delovno mesto. Se pravi, ko naredi zaposlena oseba premik s 33 na 67 odstotkov bruto plače povprečne zaposlene osebe, se ji to v novi neto plači pozna zgolj v višini 51,5 oz. 8,6 nove bruto plače. Samska oseba tako pri napredovanju v višji dohodkovni razred, če je njena prejšnja neto plača npr. osnova 100, prejme neto 100 + 51,5 odstotka nove bruto plače, par z dvema otrokoma pa le 100 + 8,6 odstotka nove bruto plače.
Razlika nastane, ker mora oseba po začetku prejemanja višje plače plačevati tudi več davkov, hkrati pa prejme precej manj socialnih transferjev (otroških dodatkov, socialne pomoči ...).
V primerjavi z letom 2012 se je davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samsko osebo povečala za 0,1 odstotne točke, ob prehodu na bolje plačano delovno mesto se je znižala za 0,3 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa je ostala enaka.