Le 15 podjetij od 48 je v celoti izpolnjevalo predpise. Foto: EPA
Le 15 podjetij od 48 je v celoti izpolnjevalo predpise. Foto: EPA

Uprava za varno hrano in Furs sta pred slabima dvema tednoma skupaj pregledala 47 pekarn in eno prodajalno kruha in pekovskih izdelkov. Skupaj so izvedli 48 pregledov in le v 15 primerih niso ugotovili kršitev zakonodaje. Spodaj smo pripravili abecedni seznam po krajih, kjer posamezni obrati niso prestali inšpekcijskega nadzora (izvirni dokument uprave za varno hrano si lahko preberete tukaj). Najprej je navedeno ime obrata ali prodajalne (oz. firma podjetja, ki je lastnik), nato njen naslov in na koncu ugotovljene kršitve.

AJDOVŠČINA:
Neli-Pek
, Prešernova 23 - ni podpisanih izjav za vse zaposlene, pomanjkljiv notranji nadzor.

BREŽICE:
Noč in dan
, Trg izgnancev 2 - neskladnost glede higiene v skladišču, poškodovana tla, plesnive stene, odložene stvari, ki ne sodijo v skladišče, odstopajoč omet.

ČRNOMELJ:
Ari As Ena d.o.o., Ulica 21. oktobra 1 - neskladnost glede higiene v skladišču, neustrezno označevanje.

JESENICE:
Pekarna Karavanke I,
Cesta maršala Tita 29 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (plesen v kotih pod stropom, luščenje opleska po celem stropu, poškodovane talne obloge, neustrezno opremljen umivalnik za osebje), neskladno označevanje.

Pekarna Encijan, Cesta železarjev 29 - neustrezno higiensko stanje v proizvodnih prostorih in na prodajnem mestu (umazana prodajna vitrina, umazana vsa oprema in hladilniki), ni podpisanih izjav zaposlenih.

KAMNIK:
Pekarna Evropa
, Ljubljanska cesta 9 - neskladnost glede higiene v skladišču.

KOPER:
Primorska pekarna Koper
, Vojkovo nabrežje 1 - neskladnost glede higiene v skladišču.

KRANJ:
Pekarna Dijana, Cesta Staneta Žagarja 49 - neustrezno označevanje.

KRŠKO:
Pekarna noč in dan, Cesta 4. julija 93A - neskladnost glede higiene v skladišču, poškodovana tla, plesnive stene, odložene stvari, ki ne sodijo v skladišče, odstopajoč omet.

LJUBLJANA:
Fabe
, Celovška cesta 150 - manjše neskladnosti glede higiene v skladišču odpravljene v času pregleda, neskladno označevanje.

Slopek, Slovenska cesta 55 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (umazane talne površine, neurejeno).

Loni pek d.o.o., Dunajska cesta 87 - neustrezna opremljenost umivalnikov za umivanje rok in neustrezno ravnanje z živili v proizvodnem obratu.

MARIBOR:
Dora promet d.o.o.
, Gosposvetska cesta 19/a - jajca brez ustrezne sledljivosti - prepoved prometa.

Fetahu d.o.o., Mladinska ulica 28 - obrat ni registriran, jajca brez ustrezne sledljivosti - prepoved prometa.

MAVČIČE:
Ogrex d.o.o
, Podreča 5 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (opaženi iztrebki glodavcev, zapredki insektov v vrečah z moko, plesen po kotih in robovih stropa).

NOVA GORICA/SOLKAN:
Mini dunajska pekarna
, Ulica Gradnikove brigade 21 - ni podpisanih izjav za vse zaposlene, prenatrpanost v skladišču.

Kukaj d.o.o, Ulica Gradnikove brigade 11 - pretečeni roki uporabe surovin.

Mini pekarna in trgovina Brumat, Sočebranova 1 - pretekli roki uporabe surovin, več živil neoznačenih, sledljivost za moko in jajca še v preverjanju.

NOVO MESTO:
Autem Pekarstvo
, Šmihel 38 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (plesnive stene in stropi, umazana tla), odložne stvari, ki ne sodijo tja.

Pekarna dobrote, Ljubljanska cesta 26 - neustrezno higiensko stanje v skladišču, odložene stvari, ki ne sodijo tja.

Drini pekarstvo in slaščičarstvo, Vavta vas 2 - neskladnost glede higiene v skladišču, poškodovana tla, plesnive stene, odložene stvari, ki ne sodijo v skladišče, odstopajoč omet.

PTUJ:
Pekarstvo Bajro
, Gubčeva ulica 23 - ni podpisanih izjav za vse zaposlene, neskladnosti v prostoru za skladišče.

Starsplus, pekarna in slaščičarna, Ulica heroja Lacka 10 - ni podpisanih izjav za vse zaposlene, neskladnosti v prostoru za skladišče, ni sledljivosti za mleto meso za burek - prepoved prometa.

RADLJE OB DRAVI:
Pekarna Ponipek
, Koroška cesta 5 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (plesen na stenah in oknih, lušči se oplesk, umazani prostori, oprema neustrezno higiensko vzdrževana, prav tako tla in stene).

SEVNICA:
Trgovina in pekarna Gabrijele
, Trg svobode 1 - ugotovljene so manjše neskladnosti glede higiene prostorov in opreme.

SLOVENJ GRADEC:
Temaj 2 d.o.o.
, Meškova ulica 22a - neustrezno higiensko stanje v skladišču (plesen na stenah in oknih, lušči se oplesk, umazani prostori, oprema neustrezno higiensko vzdrževana, prav tako tla in stene).

SLOVENSKE KONJICE:
Pekarna Fikret Bislimaj, s.p.
, Stari trg 14 - neustrezno higiensko stanje proizvodnega prostora, neustrezno ravnanje z živili, neustrezna sledljivost moke, neustrezna sledljivost za jajca, neustrezno označevanje.

ŠENTJUR:
Pekarna in okrepčevalnica Šentjur
, Cesta Leona Dobrotinška 7 - neustrezno higiensko stanje v skladišču in proizvodnji (nekatere vreče z moko obgrizene, poginule miši na vabah) - odrejeno takojšnje čiščenje, po ponovnem pregledu zaradi neizvršitve izrečena začasna prepoved obratovanja, ob ponovnem pregledu neskladja odpravljena.

ŠKOFJA LOKA:
Pekarna Evropa, PE Na križišču
, Kidričeva 3 - obrati ni registriran, neustrezna higiena v proizvodnem obratu, ni podpisanih izjav zaposlenih, neskladno označevanje.

TIŠINA:
Pekarna Omar
, Rankovci 37 - neustrezno higiensko stanje v skladišču (delno plesen in luščenje ometa), neustrezna sledljivost za jajca, stranka je posredovala dobavnico še isti dan.