Ponudniki obljubljajo visoke zaslužke za postransko, popoldansko trgovanje od doma. Foto: EPA
Ponudniki obljubljajo visoke zaslužke za postransko, popoldansko trgovanje od doma. Foto: EPA

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti namreč pogosto poteka prek elektronskih trgovalnih platform, takšno trgovanje pa ni vselej primerno za vse vlagatelje.

ATVP

Omenjene družbe ponujajo trgovanje v zvezi z valutami, indeksi in blagom (nafta, plemenite kovine, dragi kamni ipd.), in sicer z izvedenimi finančnimi instrumenti, kot so finančne pogodbe na razliko v ceni (CFD), opcije, terminske pogodbe in drugi podobni instrumenti, so sporočili z Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Pri tem potencialnim vlagateljem ponujajo denarna nadomestila, navadno v manjših zneskih (od 50 do 200 evrov), namenjena začetku trgovanja na trgovalni platformi, trgovanje pa spodbujajo s trženjskimi sporočili, kjer "stranke" navajajo, da v dveh mesecih zaslužijo več kot 5.000 dolarjev ali pa da v manj kot dveh tednih od doma, s trgovanjem na svetovni borzi, zaslužijo več kot 3.000 dolarjev, pri čemer normalno opravljajo svoje službene obveznosti.

Primerno za poučene vlagatelje
ATVP morebitne vlagatelje poziva, da so pri družbah, ki oglašujejo svoje storitve tako, izredno previdni. "Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti namreč pogosto poteka prek elektronskih trgovalnih platform, takšno trgovanje pa ni vselej primerno za vse vlagatelje," opozarja ATVP.

Pri tem navaja, da so izvedeni finančni instrumenti pogosto zapleteni, vsebujejo visoko stopnjo vzvoda in so tudi zato visoko tvegani ter neprimerni za vse vlagatelje. "Vlagatelj lahko pri trgovanju s takšnimi finančnimi instrumenti izgubi celo več, kot je znašal njegov začetni vložek, investiranje v takšne finančne instrumente pa zahteva poznavanje delovanja finančnih trgov in tveganj, ki jih takšno investiranje prinaša s seboj," opozarja.

Storitve in posli v zvezi z izvedenimi finančnimi instrumenti so investicijske storitve in posli, za opravljanje katerih je potrebno dovoljenje pristojnega nadzornega organa. ATVP zato posebej opozarja na previdnost pri ponudnikih, kjer so informacije o sami družbi (npr. sedež podjetja, odgovorne osebe, dovoljenja, opis storitev, ki jih družba opravlja) težko dostopne ali nerazumljive, družba pa posluje zgolj prek spletnih strani oz. je njen sedež v eni izmed držav, ki so splošno znane kot davčne oaze.

Prav tako ATVP vlagatelje ponovno poziva, da se pred morebitnim investiranjem v finančne instrumente podučijo o morebitnih tveganjih in da pri pristojnem nadzornem organu predhodno preverijo, ali imajo ponudniki tovrstnih storitev ustrezno dovoljenje za opravljanje takšnih storitev.



Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti namreč pogosto poteka prek elektronskih trgovalnih platform, takšno trgovanje pa ni vselej primerno za vse vlagatelje.

ATVP