Prevzemnikom Ljubljanskih mlekarn ni uspelo pridobiti večinskega deleža. Foto: BoBo
Prevzemnikom Ljubljanskih mlekarn ni uspelo pridobiti večinskega deleža. Foto: BoBo
Zadruge v boju za prevzem Ljubljanskih mlekarn

Prejšnji petek se je iztekel rok za prevzemno ponudbo Ljubljanskih mlekarn, ki so jo 19. septembra objavili Mlekodel, Deželna banka Slovenije (DBS), Zadružna zveza Slovenije in 33 zadrug. Prevzemniki so že ob objavi poudarjali, da bo prevzemna ponudba veljala za uspešno ne glede na to, koliko delnic bodo pridobili. Ob tem niso skrivali želja, da bi pridobili vsaj 51-odstotni delež.

Prevzemniki so tako sporočili, da je bila prevzemna ponudba uspešna, čeprav so s prevzemno ponudbo, v kateri so ponudili 6,5 evra za delnico, pridobili le 4,44 odstotka delnic Ljubljanskih mlekarn oziroma je njihovo ponudbo sprejelo 308 imetnikov delnic, ki so imeli v lasti 194.713 delnic. Svoj lastniški delež pa so povečali na 36,41 odstotka.

Prevzem naj bi pomenil dolgoročnega in stabilnega lastnika
Ob objavi prevzemne ponudbe so prevzemniki poudarili, da bi družba s prevzemom dobila dolgoročnega in stabilnega lastnika, ki bo imel interes, da mlekarna uspešno posluje.

Ocenili so tudi, da lahko s prevzemom zagotovijo dolgoročno stabilnost razmerij na trgih pridelave in predelave mleka ter potrošnikom zagotovijo trajno in kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov, pridelanih v domačem okolju.

Predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec, ki ima v lasti 2.550 delnic družbe, je že tedaj napovedala, da prevzemne ponudbe ne bo sprejela. Hkrati je opozorila, da prevzem, če bodo prevzemniki uresničili navedbe v prevzemnem prospektu, ne bo vplival na zaposlovanje ali kraj opravljanja poslov.

Zadruge v boju za prevzem Ljubljanskih mlekarn