Gradnja Teša 6 je v polnem razmahu. Foto: BoBo
Gradnja Teša 6 je v polnem razmahu. Foto: BoBo

Približuje pa se tudi 17. junij, datum, ki ga je Alstom postavil za odobritev državnega poroštva za Teš 6. Če DZ do takrat ne bo sprejel predloga zakona o 440-milijonskem državnem poroštvu, bo Alstom ta dan ustavil vsa dela na gradbišču.

Okoli 250 delavcev bi tako moralo zapustiti gradbišče, projekt pa bi se zaustavil za največ štiri mesece, kar posledično pomeni poznejšo priključitev v sistem in višje stroške projekta. Za Teš bi prekinitev pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, ob morebitnem iskanju novih virov financiranja pa tudi do 500 milijonov evrov, so pojasnili.

Poti nazaj več ni
Ob morebitni zaustavitvi projekta bodo vsi stroški krepko presegli vrednost naložbe, ki je ocenjena na 1,3 milijarde evrov. Pojasnili so tudi, da izvedbo lahko dokonča le Alstom, saj gre za specifično opremo, ki je bila naročena in je v večini že izdelana. Rezervnega scenarija nimajo, saj se zanašajo, da bo država izpolnila svoja zagotovila in poroštvo odobrila.

Prekinitev pogodbe bi poleg tega pomenila, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov danih posojil (110 milijonov evrov EIB-ju in 82,5 milijona evrov EBRD-ju), so poudarili.

"Zaradi tega je še vedno daleč najboljša rešitev izdaja državnega poroštva, pri kateri država pridobi sredstva v obliki nadomestila za izdano poroštvo (več kot 55 milijonov evrov), izgubi pa nič, ker je proizvedena električna energija vedno zanimivo tržno blago," so prepričani v Tešu.

Teš si je opral roke
V Tešu in HSE-ju so prav tako prepričani, da so izpolnili vse pogoje, ki jih je vlada postavila v zameno za državno poroštvo za Teš 6. Vlada jim je namreč naložila, naj znižajo investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklenejo dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigadžul.

Hkrati hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov ogljikovega dioksida skladna z investicijskim programom.

V Tešu zagotavljajo, da skupna cena Teša 6 ne bo presegla 1,3 milijarde evrov. Pri tem velja omeniti, da je prvotna ocena naložbe znašala 600 milijonov evrov. V Tešu se prav tako ne čutijo odgovorne za škodo, ki bo nastala ob morebitni prekinitvi pogodbe z Alstomom, saj so storili vse, da se to ne bi zgodilo.