Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 23 glasov Ocenite to novico!
Položnice, odrezki
Izračuni prihrankov temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo, zato bo natančna višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu posamezniku znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov - to naj bi bilo v drugi polovici novembra. Foto: BoBo
Ob morebitni zamenjavi ponudnika v posamezni kategoriji so za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki na letni ravni 70 evrov za elektriko in 94 evrov za plin, kar je v obeh primerih več, kot znašata povprečni mesečni položnici, ob morebitni zamenjavi dobavitelja tako elektrike kot plina pa naj bi prihranek znašal 140 evrov. Foto: BoBo
Na ZPS naslovljeni tudi pozivi k javni objavi na licitaciji doseženih cen. Foto: BoBo
Ura, čas
Akcija je podaljšana tudi za zamudnike. Foto: EPA
VIDEO
Skupinski nakup elektrike...
VIDEO
ZPS porabnikom uspel prin...
VIDEO
Odziv na akcijo Zveze pot...

Dodaj v

Prihranek pri položnicah za energijo dosežen. Dosežena cena pa je varovana skrivnost.

Konkretni izračuni za posamezno gospodinjstvo šele v drugi polovici novembra
20. oktober 2014 ob 13:39,
zadnji poseg: 20. oktober 2014 ob 20:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Akcija skupinskega nakupa energije se je končala z licitacijo in s tremi zmagovalnimi ponudbami, ki za povprečno gospodinjstvo obljubljajo 70 evrov prihranka pri elektriki in 94 evrov pri plinu.

Poročali smo o akciji Zamenjaj in prihrani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je konec avgusta začela zbirati prijave za prvi skupinski nakup energije v Sloveniji - v prvem tednu se je prijavilo 8.000 odjemalcev, končna številka pa se je 15. oktobra opolnoči, ko so končali zbiranje prijav, ustavila pri 24.168 prijavljenih odjemalcih.

Naslednji dan je sledila licitacija, na kateri je ZPS po njihovih trditvah dosegel 21 odstotkov nižjo ceno električne energije in 15 odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina. V kategoriji elektrika je zmagalo podjetje Gen-I, v kategoriji plin podjetje Energija Plus, v kategoriji elektrika in plin pa prav tako podjetje Gen-I.

Ponudniki na licitaciji tekmovali šest ur
"Licitacije se je udeležilo veliko število ponudnikov, bili smo priča ostremu boju v vseh treh kategorijah, saj je bila ta licitacija daljša kot v drugih primerljivih akcijah - trajala je namreč več kot šest ur,"
je na novinarski konferenci pojasnila predsednica ZPS-ja Breda Kutin.

Dodala je, da so ob morebitni zamenjavi ponudnika v posamezni kategoriji za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki na letni ravni 70 evrov za elektriko in 94 evrov za plin, kar je v obeh primerih več, kot znašata povprečni mesečni položnici, ob morebitni zamenjavi dobavitelja tako elektrike kot plina pa naj bi prihranek znašal 140 evrov.

"Treba je poudariti, da so ti prihranki izračunani na podlagi profila porabe povprečnega gospodinjstva, ki se je prijavilo v skupinski nakup. Pri teh je poraba elektrike sicer nekoliko višja od slovenskega povprečja, zato ocenjujemo, da gre predvsem za družine z otroki, ki imajo tudi več gospodinjskih aparatov, pri nakupu plina pa gre predvsem za gospodinjstva, ki uporabljajo plin za ogrevanje," je pojasnila Kutinova.

ZPS zato izpostavlja, da ti izračuni temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo, zato bo natančna višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu posamezniku znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov - to naj bi bilo v drugi polovici novembra in takrat bo čas za odločitev, ali dejansko zamenjati dobavitelja ali ne.

Podaljšali akcijo za zamudnike
Pogodbe bodo brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev in z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno - vsaj mesec dni vnaprej - sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku tega obdobja, še zatrjuje Kutinova.

Čeprav je bilo že na začetku akcije objavljeno, da se potrošniki lahko prijavijo le do 15. oktobra, 16. pa bo sledila licitacija za prijavljene, na ZPS-ju pravijo, da je po zaprtju prijavne spletne strani sledil pravi naval pritožb na njihov klicni center, zato je prijava od danes naprej spet mogoča tudi za zamudnike. Sicer uradno le do zapolnitve prostih mest, vendar pa Kutinova pravi, da je prostora za več kot 40.000 potrošnikov, zato ni bojazni, da ne bi mogli pridružiti akciji, saj se po njenih besedah za dejansko zamenjavo dobavitelja glede na izkušnje iz tujine nikoli ne odločijo prav vsi prijavljeni.

Upoštevani le redni ceniki elektrike in plina
Ob začetku akcije pa so se sicer pojavila svarila, da bi prihranek potrošnikov lahko "pokvarile" visoke provizije organizatorja akcije, pa tudi opozorila na izkušnje iz tujine, ko naj bi avstrijski uporabniki privarčevali precej več, če bi se odločili za obstoječo ponudbo na trgu kot za tisto v akciji avstrijske zveze potrošnikov.

"S to akcijo uporabniki niso dobili najcenejšega ponudnika, saj so dobavitelji, ki niso zmagali na dražbi, znižali ceno za zahtevano visoko provizijo zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize. Tako so ponudili cene, ki so bile precej ugodnejše, kot je bila cena ponudbe zveze potrošnikov po dražbi," je takrat zatrjeval Reinhold Baudisch, direktor največje spletne strani v Avstriji za primerjavo ponudnikov elektrike.

Na primerjalni spletni strani ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike Varčuj24 so tako že pred začetkom akcije pozvali ZPS, da navede, kje je mogoče preveriti ponudbe distributerjev elektrike, saj opozarjajo, da Agencija za energijo od uveljavitve novega energetskega zakona iz marca letos primerja le še osnovne ponudbe brez akcijskih in drugih posebnosti, kar je v zdajšnjem času akcij premalo za celoten pregled trga.

A kot je razvidno iz metodološkega pojasnila izračuna prihrankov, ki ga je novinarjem posredoval ZPS, so pri izračunih res upoštevane "cene iz rednih cenikov elektrike in plina, ki jih na svoji spletni strani objavlja Agencija za energijo". Pojasnjujejo pa, da so samo redni ceniki upoštevani zato, ker po podatkih ministrstva za infrastrukturo in prostor več kot 90 odstotkov potrošnikov plačuje svojo porabo elektrike v okviru rednih ponudb.

Pozivi k javni objavi na licitaciji doseženih cen
Pri Varčuj24 so se odzvali tudi na novinarsko konferenco ZPS-ja ob koncu projekta - zmotilo jih je, da so bili objavljeni samo povprečni prihranki gospodinjstev pri elektriki in zemeljskem plinu, ne pa cene zmagovalnih ponudb, zato ZPS javno pozivajo, da se te objavijo, "da se bo lahko primerjalo, ali je ta ponudba najboljša".

Pojasnjujejo, da je avstrijska zveza potrošnikov skrivanje cene utemeljevala s tem, da je tako drugim ponudnikom oteženo znižati cene pod zmagovalno ponudbo, saj ne vedo, kakšna cena je bila dosežena na licitaciji, potrošnikom pa je oteženo primerjati, ali je to res najboljša ponudba.

Zdaj objavljena cena bi dala pregled nad zmagovalno ponudbo in takojšnjo možnost znižanja cene drugih ponudnikov, ZPS pa bo konkretne izračune skupaj s ponudbo za zamenjavo dobavitelja pošiljal šele v drugi polovici novembra, s tem se drugi ponudniki ne bodo mogli dovolj hitro odzvati, potrošniki pa ne bodo mogli primerjati, ali je ponudba ZPS-ja res najboljša, so prepričani.

Drugih sodelujočih na licitaciji ZPS ne razkriva
Glede očitkov o provizijah je ZPS zatrdil, da namen provizij, ki se zaračunajo zmagovalcu dražbe, ni zaslužek, ampak pokrivanje stroškov kampanje, "ki nikakor niso nizki". Našteli so vzpostavitev tehničnih orodij za prijave, brezplačno klicno središče za uporabnike, izračune ocene prihrankov in organizacijo zamenjave ponudnikov za veliko število uporabnikov, izpeljavo dražbe in komuniciranje z javnostjo in dobavitelji. Kutinova pa je na današnji pojasnila, da provizija znaša 16 evrov pri elektriki in 18 evrov pri plinu.

Ne razkriva pa, kateri ponudniki so še sodelovali na licitaciji. "To je bil vnaprejšnji dogovor, da bomo razkrili samo zmagovalca. Nekateri se morda za udeležbo na licitaciji sploh ne bo odločili, če bi vedeli, da bomo razkrili, kdo vse je sodeloval," je pojasnjevala in ob tem zavrnila očitke o "dogovorni ekonomiji", saj vztraja, da je bila licitacija izjemno ostra. "Dogovorna ekonomija bi bila, če bi se mi vnaprej dogovorili, kdo bo zmagovalec in po kakšni ceni bomo prodajali energijo, ne pa, da so šest ur tekmovali s ceno - to je zelo daleč od dogovorne ekonomije," je zatrdila.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
PJ-
# 20.10.2014 ob 14:00
Too. Bravo.
Me pa zanima zakaj je dosežena cene tako varovana skrivnost?
A ni tako, da bo lahko 24.168 odjemalcev že pri prvi položnici razbralo ceno in razširilo vest celemu širnemu svetu....
mortir
# 20.10.2014 ob 15:13
jest pa recem bravo Gen-I. ce ne bi meli njih bi se danes vsako leto gledali elektromafijo s standarnimi 10% podrazitvami januarja
fgmb
# 20.10.2014 ob 14:06
70 % končne cene električne energije predstavljajo dajatve. 30% cene predtavlja energija. Kje je tu pritisk na ELES, SODO, DISTRIBUCIJO....Zakaj ga ni na delu cene kjer so možni dejasnki prihranki?
Ogroženi
# 20.10.2014 ob 15:12
Sedaj se vidi, koliko preplačamo električno energijo, koliko je rezerve za socialno šibke, verjetno še na drugih področjih. Vseeno vesel za vsako doseženo znižanje cen, ki jih oblikujejo katerikoli lobiji.
Bivši uporabnik
# 20.10.2014 ob 15:18
@Ogroženi
Tako je, rezerve je pri vseh komunalnih stroških (elektrika, ogrevanje, voda, smeti ipd.) še ogromno. Namreč, preko visokih cen komunalnih stroškov se financirajo direktno občine preko nerazumno visokih stroškov infrastrukture (vodovodi, električni vodi ipd.), ki jih občine zaračunavajo tem javnim podjetjem.

Na ta način se zagotovi, da imajo javna podjetja minimalne dobičke, saj kljub previsokim prihodkom ne dosegajo enormnih dobičkov - namreč ves "špeh" gre občinam preko zaračunanih stroškov infrastrukture. Pametno. Zato tudi občine v zadnjih letih redko jamrajo nad pomanjkanjem denarja, saj se pasejo na komunalnih storitvah, s katerimi preko javnih podjetij (Elektro, Energetika, Vodovod, Snaga ipd.) odirajo občane.
ekreme
# 20.10.2014 ob 15:14
zdaj bi se na kakšnem facebooku morala ustanoviti še ena skupina, ki bi štela recimo 30.000 članov in bi ceno zbila za še dodatnih 5%. pa naj se lobiji zravsajo za stranke :) potem pa na ostala področja. nakup bencina, kurilnega olja, lesnih briketov, pa vse do živilskih proizvodov. tako se razbija monopol!!!
RTzabava
# 20.10.2014 ob 16:19
To je predvsem dober posel samo za ZPS in Bredo Kutin
ata
# 20.10.2014 ob 14:46
21% v primerjavi s čim?

Z dosedanjo najnižjo ceno na trgu? Skoraj dvomim.
Z dosedanjo najvišjo ceno na trgu?
ti_si_nula
# 20.10.2014 ob 16:34
Izraz "cena je varovana poslovna skrivnost" se uporablja, kadar še ni primerno abstraktno pokazati, da gre za nateg. Ovce!
Žiga21
# 20.10.2014 ob 15:07
Elektro Celje je že pred časom napovedal, da se licitacije ne bo udeležil in da bo svojim uporabnikom, ki bodo "ostali" znižal ceno elektrike.
foxhunt
# 20.10.2014 ob 15:44
haha, kakšen nateg, govorijo o prihranku, a cena je varovana skrivnost. Še dobr da ni denar iz proračuna, drugač bi bilo javno. Za drugič pa: Ne nam megle prodajat.
Ogroženi
# 20.10.2014 ob 15:35
Unssen, o tem govorimo, ko kritiziramo politiko ministrice za delo družino in socialne zadeve ter enake možnosti, ga. Anjo Kopač Mrak. Namesto omenjenega ministrstva bi socialno ogroženi potrebovali svoj ceh, svojo skupino, ki bi v danih razmerah, dasiravno nam to ni po godu, delovali skupaj in si izborili boljše pogoje.

Znižanje vseh teh cen, kar naštevama, je dokaz, da je denarja dovolj, le razporediti ga je treba med ljudi in ne med par posameznikov, ki se na revščini drugih okoriščajo in bogatijo.
In potrbno je ustaviti zgrešeno politiko Kopač Mrakove, ki s svojim ravnanjem v bistvu podpira vse te lobije (SD Socialni demokrati - TEŠ6 - lep primer) namesto, da bi pomagala tistim, ki jo plačujejo.

Na Facebooku je naša skupina, profil, stran. Vabljeni k sodelovanju.
jebelacesta23
# 20.10.2014 ob 15:10
No, krasno, jaz se lahko lepo pod nosom obrišem, sem najemnik, moj najemodajalec je država. Ko sem jih pred časom prosil za podpis pogodbe o spremembi distributerja (ker mora pogodbo bojda podpisati lastnik in ne plačnik, najemnik) sem jih čakal in po telefonu, mejlih, pismih prosil 3 mesece. Nato so mi poslali narobe in premalo podpisane obrazce. Pri GEN-i so obupali nad menoj in od podpisa odstopili. Kolega mi je prišepnil, da sem na enem izmed elektro distributerjev, katere podpira politika na tistem ministrstvu, ki je moj najemodajalec in, da tako ščitijo svoje. Tega ne vem, se pa bojim, da so v elektru strašne povezave, da je tu dela za 10 KPK-jev, NPU-jev in podobnih inštitucij.

PS: mimogrede: A kdo ve: A so gospodu Türku že porušili tisto črno gradnjo? Niso? Vmes so jih kar nekaj, pa tudi kar nekaj revežev so pometali na ceste. Elektro-kartel, vam rečem.

PS: Še to: cena skrivnost? Potem bi morala biti skrivna vsaka individualna pogodba vsakega odjemalca. Pa ni, ker so cene javno dostopne. Tu nekaj ni v redu, vam rečem.
Anar Hija
# 20.10.2014 ob 15:04
Da je dosežena cena strogo varovana skrivnost, se mi zdi neumno. Potem bi morala biti vsaka individualna pogodba in dogovorjena cena prav tako strogo varovana skrivnost.

Projekt podpiram, ker se stem razbija monopol elektro-kartela. Je pa grozovito, da je narod vzpostavil elektro sistem v državi, danes pa ga neki mafijci izrabljajo zato, da taisti narod izsiljujejo s cenami, ki so toliko višje od dejanske vrednosti električne energije.

A so se borke in borci 1941 - 1945 za to borili, da danes podpiramo špekulante? Niso! Rekli so smrt fašizmu, svobodo narodu. In tako bi moralo biti še danes! SF/SN!
izo
# 20.10.2014 ob 15:00
torej kot subvencije ipd. eno let malce znižana cena, da nasukaš nove odjemnike, potem vužgi kartel, kot ponavadi..
marialorca
# 20.10.2014 ob 14:01
no comment ....
ker mora "krajši konec" vedno potegniti potrošnik, me zanima, koga bo ovadil KPK (komu že?).
z67
# 20.10.2014 ob 14:24
vse zavito precej v meglo.

kaksna je povprecna poraba?
21% nizja cena ? ljubim statistiko !!!
geni je imel ze do zdaj najcenejso. tako da je mogoce sel 10 % pod to .
kaj pomeni provizija 16 evrov ? enkratno za vsakega?
kapodol
# 20.10.2014 ob 13:56
Me res zanima kaj bodo ponudili glede na to, da se grejemo na elektriko.

Poraba cca. 7500 kW/h VT in cca. 6500 kW/h MT.

Rezervna možnost je še vedno petrolovih -15% za 4 mesece (januar - april), kar smo koristili lani.

mogoče pa bomo presenečeni . . .
imlakar4
# 20.10.2014 ob 17:33
Na koncu bo spet vse skupaj izpadla ena mučka.
izo
# 20.10.2014 ob 17:20
Nateg zame je predvsem omrežninna, priključna moč, pa takse in davki in davki od davkov it

jst sem že zdavnaj rekel, da bi morali elektriko obračunovat po kWh in to je to. naj pač v postavko vštetejo vse stroške, omrežnine ipd, kakor to pač naredijo naftarji za gorivo.
samo potem bi lahko direkt primerjal, pa je težje meglo mešat..
zemljo
# 20.10.2014 ob 16:53
Kje v celem prispevku je omenjen znesek na položnici? Neko besedičenje o 70ih € prihrankov. Ko pa bi poneumljen Slovenček želel primerjat lastne zneske s oglaševanimi "cenejšimi" se pa ustavi. Tipično slo novinarsko, prodaš mu lahko vsako pravljico pa jo širi dalje.
richy
# 20.10.2014 ob 16:50
Ne vem sicer, če to spada ravno sem, morda pa le. Zadnjič sem malce bolj natančno pogledal položnico za elektriko in zgrožeen ugotovil, da pri vsem šparanju ne prišapram nič. Nateg zame je predvsem omrežninna, priključna moč, pa takse in davki in davki od davkov itd. Konkretno porabim malo elektrike (nimam bojlerja, klime, sušilnega stroja, pomivalnega stroja, kuham tudi ne na elektriko ipd), račun z vsemi temi dajatvami imam 22€, od tega je odvisno od moje porabe za približno 6€, vse ostalo so samo ostale dajatve. Torej se lahko vprašam kaj mi lahko ponudijo cenejši ponudniki...
Bivši uporabnik
# 20.10.2014 ob 16:49
@Unssen
Točno tako.
Ron Burgundy
# 20.10.2014 ob 15:02
Kaj težite tukaj z nekimi nebulozami in komunistično spranimi teorijami iskanja neke zahrbtnosti in sovražnika?!?!?
Prijavite se. NIČ NI OBVEZNO. Novembra dobite izračun, če hočeš podpišeš in zamenjaš ali pa si obrišeš rit s papirjem. YOUR CHOICE!
Zgleda nergaškim slovenceljnom prav nič ne more biti prav.
kaos
# 20.10.2014 ob 19:40
Jaz pozdravljam prizadevanje ZPS-ja, vendar bi bil pritisk na distributerje učinkovitejši, če bi doseženo ceno objavili. Pol bi se lahko takšna akcija hitro skrajšala in bi distributerji masovno popustili na ceni, sedaj pa ZPS nekako vleče vodo na svoj mlin.
galoper
# 20.10.2014 ob 19:30
To pomeni, da preplačujemo energijo.
Bo sledila še akcija za znižanje ostalih priveskov na računih?
coffeecup
# 20.10.2014 ob 19:15
Sej človek ne ve ali naj se ukvarja s preračunavanjem ali pametovanjem. Še en člen v verigi več pomeni da bo za vse skupaj malo slabše in to je ves point. Koncept iz njive na mizo smo že spoznali. Pri energiji je to potrebno še dojeti, da več kot je vmes členov, dražja in slabša je oskrba in kvaliteta. Za dojemanje tega je pa potrebno vedeti da energija ne prihaja iz stenske vtičnice ali pipe.

Samo vprašanje časa je kdaj bo zveza potrošnikov naredila group buy za enrgysaver in nas razsvetlila še s kakšnim izračunom povprečneža in nadpovprečneža na ta račun.
Bruno Lokar
# 20.10.2014 ob 17:58
Tudi delovanje Zveze potrošnikov Slovenije in Brede Kutin si zasluži, da ga vzame pod drobnogled Komisija za preprečevanje korupcije.
Bruno Lokar
# 20.10.2014 ob 17:54
Izo ima prav: na računih bi morala biti predstavljena in obračunana le porabljena količina električne energije, izražena v kilovatnih urah, kajti to in samo to lahko spremljamo na naših števcih.
Seveda bi bilo prav, da bi bilo pojasnjeno, koliko procentov gre za to in ono, vendar bi si lahko natančen znesek v evrih izračunaval le tisti, ki ga to zanima. Večine to ne zanima, saj tistih "čiračar" na računih preprosto ne razumemo.
Še pred nekaj leti smo prejemali letno preglednico, kako smo račune plačevali; sedaj tega ni. Opomine pošiljajo za nekakšnen neplačani saldo, namesto da bi sporočili točno številko in datum računa, ki po njihovi evidenci ni plačan.
Oblika računov in izstavljenih plačilnih nalogov npr. elektrodistributerjev iz Ljubljane in Nove Gorice je identična, računi so poslani samo iz Ljubljane; to pomeni, da kartel še vedno obstaja.
Vse skupaj je zrelo, da bi KPK začela natančno pregledovati z namenom, da prepreči nadaljnje "nategovanje" potrošnikov.
kunta kinte
# 20.10.2014 ob 17:28
gen ima pravkar akcijo,ki garantira ceno plina do konca 2015,elektrika pa se zna podražit
izo
# 20.10.2014 ob 17:24
Kaj težite tukaj z nekimi nebulozami in komunistično spranimi teorijami iskanja neke zahrbtnosti in sovražnika?!?!?
Prijavite se. NIČ NI OBVEZNO. Novembra dobite izračun, če hočeš podpišeš in zamenjaš ali pa si obrišeš rit s papirjem. YOUR CHOICE!
Zgleda nergaškim slovenceljnom prav nič ne more biti prav.


res je, ne stane nič in najrbž ne škodi probat. ampak, kakor sem povedal, vse je vezano samo na eno obdobje, potem pa ti noben ne garantira ničesar (tako imajo petrol, gen itd). ko pboš hotel preskoči na drugega, pa bodo pspet kakšne droben tisk uveljavljali, pa vlekli pogodbe dokler se bo dalo.
je pa vse to samo zaradi tega, ker bodo itak po novem letu dvignili vse skupaj za kakšnih 20% v kakšnem butastem izgovru izravnave cen z evropskimi ipd. upam,da bomo kdaj državni deleže v energetiki ponucali za kaj pametnega..
kunta kinte
# 20.10.2014 ob 17:15
tisti,ki so že na gen in teh je najbrž polovica od 22k,najbrž ne bo profitirala nič
rrrrrrar
# 20.10.2014 ob 14:41
Jst bom zamenju. Denar ne raste na drevesu in vsak dolar šteje.
z67
# 20.10.2014 ob 14:30
po krajsem izracunu bi imel lahko letno od 24 evrov prihranka do 10 evrov vec letno.
glede na povprecno ceno vseh ponudnikov in povprecno ceno najdrazjih treh ponudnikov.
RedStar
# 21.10.2014 ob 08:16
Kakšno zavajanje, edino kar lahko primerjaš (to je cena kilovatne ure ali kubičnega metra plina) ne izdajo oz. sporočijo.To pomeni, da nekaj ni vredu.

Moj primer (ko imamo na elektriko samo gospodinjske aparate + TV, rač,..)
Fiksni stroški na mesec so cca 20 EUR, poraba elektrike pa 5-7,5 EUR. Se pravi, da lahko pričakujem 21% prihranek? Na 5 EUR?

Podobno je pri plinu, omrežnino, trošarino ter druge postavke na računih so pri vseh ponudnikih fix, kar pomeni, da je edini možni prihranek pri sami ceni dobavljenega plina, ki pa je državna skrivnost.

Akcijo sem sicer podpiral, ampak če je nekaj netransparentno, potem takoj smrdi! Vsi, ki ste se prijavili, dobro preberite pogodbo (cena, vezava na dobavitelja,...), ker drugače je bolje, da se držite za denarnice.

PS: primerjajte ceno plina z www.ece.si, se mi zdi, da je trenutno najcenejši ponudnik.
cockatoo
# 20.10.2014 ob 21:32
richy

točno tako kot si napisal. Jaz elektriko rabim en mesec v letu, ko pridem v SLO, položnica je pa vsak mesec 15 evrov, toliko kot znaša ves ta shit zraven .. ;(
.jest
# 20.10.2014 ob 21:21
Bravo ZPS. Največ pa brihtolirajo tisti, ki se niso prijavili in so še pri prvem elektro podjetju že sto let.
tihomir
# 20.10.2014 ob 19:24
Bravo, super akcija!
božo1
# 20.10.2014 ob 17:14
Nebi rekel, da je to vredno ocene resno. Nekaj podobnega v obratni smeri iz dnevnih "velikih akcij norih cen": dvigne ceno za 30 in potem akcija -25%!
Je pa res, da so te tekmovalne panoge za ponudnika seveda še kako pomembne na količini, ker je to njihov edini vir prihodka, stroški pa niso prizadeti.
zemljo
# 20.10.2014 ob 17:02
Pa kako to, če nam danes mediji prodajajo da se bo v sredo v povprečju shladilo KAR za 8°C?
LOL
ElTorro
# 21.10.2014 ob 12:47
Če torej povzamem zadevo, je Zveza potrošnikov organizirala akcijo, da bi potrošnikom zagotovila nižje cene elektrike. Zdaj pa doseženo ceno skrivajo, da ne bi slučajno kdo tem istim potrošnikom ponudil še nižje?

Res, logično...
izo
# 21.10.2014 ob 10:16
zps se naj raje bori za transparentnost cen in pa obračunavo po kwh in predvsem po manj posrednikih, ker vse vemo, zakaj so pri nas posredniki zraven.
enako tudi pri impulzih pri gsm operaterjih itd itd. ne pa za neko podmizno trgovanje, kjer gre itak za državne subvencije ipd, kater na koncu preko davkov ipd vsi plačamo (sej pomnimo tiste 'študentska' potrdila ipd, isto je ta licitacija ipd)
izo
# 21.10.2014 ob 10:11
Fiksni stroški na mesec so cca 20 EUR, poraba elektrike pa 5-7,5 EUR. Se pravi, da lahko pričakujem 21% prihranek? Na 5 EUR?

tako je. potem še omrežnino dvignejo in si tam, kjer si bil oz višje.. ampak to bodo itak vsi.
izo
# 21.10.2014 ob 10:09
Prihranek pri položnicah za energijo dosežen. Dosežena cena pa je varovana skrivnost.

transparentno poslovanje z elektriko..
Bivši uporabnik
# 21.10.2014 ob 08:13
Eni tudi tukaj mešajo komuniste. To kaže stanje duha v naši družbi. Dokler ne bo vsak sam počistil pri sebi nimamo možnosti da bi napredovali.
Kazalo