Upraviteljica Majda Šantl je prepričana, da bo sodišče, če SCT do prihodnje srede odgovora ne bo podal, verjetno takoj ustavilo prisilno poravnavo in oklicalo stečaj. Foto: MMC RTV SLO
Upraviteljica Majda Šantl je prepričana, da bo sodišče, če SCT do prihodnje srede odgovora ne bo podal, verjetno takoj ustavilo prisilno poravnavo in oklicalo stečaj. Foto: MMC RTV SLO

Skupaj je bilo sicer prijavljenih za 198,2 milijona evrov terjatev. Upniki, ki jim je upraviteljica priznala glasovalno pravico, pa bodo, če bodo glasovali, odločali o potrditvi prisilne poravnave. Zanjo mora glasovati 60 odstotkov upnikov.

Največ, 16,5 milijona evrov, priznanih terjatev ima Abanka
Med upniki z največ priznanimi terjatvami so banke Abanka (16,5 milijona evrov), Probanka (4,9 milijona) in LHB International (tri milijone) in družbe ISC Integrated Systems iz Münchna (šest milijonov), Salonit Anhovo (štiri milijone), Liko, Technix Kamnik, Asfalti Ptuj (po okoli dva milijona evrov), Geograd (1,6 milijona), Lafarge Cement (1,4 milijona) in Petrol (1,2 milijona) ter Mestna občina Ljubljana (1,5 milijona). Za okoli osem milijonov evrov priznanih terjatev z glasovalno pravico imajo tudi delavci SCT-ja.

Upniki pa še ne bodo odločali o prisilni poravnavi, saj mora pred tem sodišče odločiti o dveh ugovorih zoper postopek prisilne poravnave. Enega je, kot je znano, podala Šantlova, drugega pa pet zaposlenih pri SCT-ju. Šantlova in zaposleni predlagajo začetek stečaja, saj so prepričani, da prisilna poravnava, kot je zastavljena, ne bo uspešna.

SCT bi moral v izognitev stečaju zagotoviti denar ali nove posle
SCT lahko odgovor na ugovora poda do 11. maja, je pojasnila Šantlova. Dodala je, da bo morala družba že v odgovoru navesti, da je zagotovila sveži denar oz. nove posle, do naroka, ki ga bo sklicalo sodišče, pa bo morala to tudi dokazati.

Upraviteljica Majda Šantl je prepričana, da bo sodišče, če SCT do prihodnje srede odgovora ne bo podal, verjetno takoj ustavilo prisilno poravnavo in razglasilo stečaj.

SCT sicer pripravlja spremembe načrta finančne reorganizacije. Družba lahko spremenjeni načrt predloži do 25. maja, ko se bo iztekel štirimesečni rok po oklicu prisilne poravnave. Svetovalec SCT-ja v postopku prisilne poravnave Stane Droljc je na seji upniškega odbora 22. aprila dejal, da bi morali do konkretnih rešitev glede konverzije terjatev v lastniške deleže in morebitnega vstopa partnerjev v lastništvo SCT-ja priti do 15. maja.