Petrol bi po Čuferjevem načrtu šel v celoti. Foto: BoBo
Petrol bi po Čuferjevem načrtu šel v celoti. Foto: BoBo
Skrb za morebiten zastoj privatizacije
Čuferjev načrt: umik iz 80 družb

Minister za finance v odhodu je, čeprav se mandat vlade izteka, aprila pripravil načrt prodaje državnega premoženja in ga poslal parlamentarnim strankam. Zdaj se morajo stranke dogovoriti, ali bodo to strategijo tudi upoštevale, pravi. Uspelo nam je pridobiti osnutek, iz katerega je razvidno, da bi ministrstvo za finance odprodalo več kot 80 družb. Država ima lastništvo v 124 družbah.

Po njegovih besedah je dokument dober, a meni, da se ne sme hiteti, ampak je potreben širok konsenz. In kaj razkriva Čuferjeva strategija? Večina energetskih podjetij bi zaradi energetske neodvisnosti ostala v državni lasti (elektropodjetja, Holding Slovenske elektrarne, Geoplin). A prodali bi Petrol.
Preteklost je bila slaba učiteljica
Od sedmih bank bi v popolni državni lasti ostala le SID banka, v NLB-ju bi država ohranila kontrolni delež - 25 odstotkov in eno delnico. Zaradi stabilnosti finančnega sistema bi državno lastništvo, natančneje kontrolni delež, ohranili tudi v Zavarovalnici Triglav.
Luka Koper, Slovenske železnice in Kontrola zračnega prometa bi ostale v državni lasti, medtem ko bi se Darsu in Družbi za upravljanje investicij (Dri) v celoti odpovedali. Sicer pa bi država kontrolni delež ohranila še v Pošti Slovenije in Krki. V celoti pa bi se država umaknila iz Cimosa, Gorenja, Sija, Peka in Pivovarne Laško.

Privatizacija podjetij je ključna predvsem zaradi znižanja javnega dolga. S prodajo 15 podjetij bomo po Čuferjevih besedah zaslužili milijardo evrov, dolg pa bomo skladno z evropsko zavezo morali znižati za celih sedem.

Skrb za morebiten zastoj privatizacije
Čuferjev načrt: umik iz 80 družb