Zaposleni si želijo, da bi novi lastnik več vlagal v razvoj in zaposlene. Foto: Bobo
Zaposleni si želijo, da bi novi lastnik več vlagal v razvoj in zaposlene. Foto: Bobo
Delavsko hranilnico zanima Delo

Po nekaterih informacijah se za nakup medijske družbe zanima Delavska hranilnica, ki je v več kot tretjinski lasti sindikatov, računalniška družba Pronet in domnevno tudi avstrijska medijska skupina Styria. V Delu si želijo dobiti lastnika, ki bi lastništvo omogočil tudi zaposlenim.

Po tajkunskem prevzemu, ki je nekoč osrednjo medijsko hišo v državi močno obremenil s posojili in jo dodobra izčrpal, je Delo na novem razpotju. Družba bi lahko že v prihodnjih mesecih dobila novega lastnika, saj naj v skupini Pivovarna Laško, katere del je tudi Delo, po novem ne bi bilo več naložbe, katere osnovni posel ni proizvodnja pijač.

Zaposleni si želijo lastnika, ki se bo z družbo več ukvarjal in začel vlagati v razvoj in zaposlene, pravi predsednik izvršnega odbora sindikata novinarjev Dela Gorazd Utenkar. "Bili bi zelo zainteresirani, da bi novi lastnik v lastniško strukturo sprejel tudi zaposlene z določenim deležem, ki bo stvar dogovora," je dejal.

Ni še jasno, ali bodo šli zaposleni v odkup
Nekaj simulacij glede denarja, ki bi ga v vnovični odkup Dela vložili zaposleni, so v sindikatu že naredili. Ali se bodo zaposleni v to dejansko tudi spustili, pa je odvisno od vsakega posameznika, še dodaja Utenkar.

Da novinarji niso najspretnejši menedžerji, ne bi smela biti težava, saj upravljanje ni funkcija lastnika, pravi Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede, ki pa ovire vidi v tem, "da je Delo v preteklosti že bilo v prevladujoči lasti notranjih zaposlenih, ne samo novinarjev, in da so ti zaposleni to lastništvo izgubili tako, da so enostavno svoje lastniške deleže prodali in pahnili družbo v last Pivovarne Laško in vse preostale nesrečne zgodbe, ki so se v povezavi s tem zgodile".

Milosavljevič upa, da bo družba dobila takega lastnika, ki jo bo tehnološko, strateško in kadrovsko okrepil. Predvsem pa, da se ne bodo ponovile zgodbe sumljivih ozadij in z njimi povezanih poslov.

Delavsko hranilnico zanima Delo