Gospodarstvo
Poslovno celoto Aha Mure sta leta 2011 kupila Mojca Lukančič in Nigel Buxton za 10 milijonov evrov. Foto: BoBo
"Stečajni postopek bi lahko končali do konca leta, vendar ga najverjetneje ne bomo zaradi pravdnih postopkov, ki še potekajo," pravi Radovanović. Foto: BoBo

Dodaj v

Prodane skoraj vse nepremičnine nekdanje Mure

Ostal le še drobec
3. februar 2018 ob 15:45
Murska Sobota - MMC RTV SLO

Stečajna upravitelja Mure in Aha Mure sta prodala skoraj vse nepremičnine nekdanje velike Mure. Neprodani so ostali le upravna stavba, pisarniška stavba nekdanje Mure EHM in dve zelenici z lopo ter parkirišče.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović je nazadnje za dva milijona evrov prodal Aha Muro kot poslovno celoto celjskemu Inposu, po odštetju stroškov je z 1,4 milijona evrov poplačal štiri upnike. Družbo Ledava, ki je odkupila terjatve banke NLB z 1,1 milijona evrov, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo z 236.000 evrov, finančno upravo s 55.000 evrov, FMC sistemski integrator pa je dobil 1.300 evrov.

Radovanović je pojasnil, da so od premoženja ostala le še parkirišča zunaj kompleksa in nekaj ostankov oziroma manjvrednega blaga.

"Stečajni postopek bi lahko končali do konca leta, vendar ga najverjetneje ne bomo zaradi pravdnih postopkov, ki še potekajo," pravi Radovanović. Najpomembnejši med njimi je spor z bankami, ki jim stečajni upravitelj ni priznal ločitvene pravice, pri čemer mu je na prvi stopnji sodišče pritrdilo, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in se bo postopek začel znova.

Težave zaradi sončne elektrarne
Inpos pa je kmalu po nakupu naletel na težave zaradi objektov, ki bi jih moral obnoviti, predvsem strehe. Ker je na njih sončna elektrarna, jih bremeni stavbna pravica, ki jo je za elektrarno v korist podjetij Interenergo in Galaksija ustanovila nekdanja lastnica Aha Mure Mojca Lukančič. Pogodba je namreč podpisana za 25 let, najemnino za deset let pa so nekdanjim lastnikom že plačali.

Lastnik Inposa Ivan Pfajfar je pojasnil, da mora vsa vzdrževalna dela na strehi opraviti lastnik objekta in da "lahko lastnika elektrarne zahtevata nadomestilo za vse, saj so pogodbe zelo slabo napisane". Objekti, ki so bili grajeni za tekstilno industrijo, so zelo nizki in praktično neuporabni za druge dejavnosti ali skladišča. Zato jih bodo morali ali nadgraditi ali pa porušiti in zgraditi nove.

Z Dušanom Gombocem, lastnikom Aruma, ki je že najemnik prostorov, je Pfajfar sklenil najemno pogodbo za nedoločen čas po ceni evro za kvadratni meter, do konca meseca pa bo Gomboc plačal kupnino za stroje, ki jih ima v najemu.

Poslovno celoto Aha Mure sta leta 2011 kupila Mojca Lukančič in Nigel Buxton za 10 milijonov evrov.

Poplačujejo se ločitveni upniki
Stečajni upravitelj delniške družbe Mura Marko Zaman je prodajal vse premoženje razen upravne stavbe. Prodati mu je uspelo nekdanji obrat perila oziroma CMT, za milijon evrov ga je odkupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Murino premoženje je bilo v svežnju slabih terjatev preneseno na DUTB, vendar to še ne pomeni popolnega razpolaganja tega premoženja, ker se po prodaji tega premoženja v sorazmernih deležih poplačujejo preostali ločitveni upniki.

Ker pa so se DUTB-ju pri kupnini odbili stroški v času stečajnega postopka, večino predstavlja nadomestilo za stavbno zemljišče, bo stečajnemu upravitelju od ponujene milijonske kupnine plačala okoli 650.000 evrov kupnine.

DUTB bo nepremičnino pripravil na prodajo in jo ponudil na trgu. V proizvodni dvorani je najemnica družba Boxmark iz Kidričevega in zaposluje okoli 190 ljudi, prostore pa želijo najemati še naprej.

Soboško podjetje Miniplast, ki je bilo najemnik telovadnice, modelarnice, metraže in trgovino, je te nepremičnine kupilo za 235.000 evrov, kupnino pa mora plačati do sredine februarja.

Miniplast izdeluje plastično embalažo, po navedbah lastnika Boštjana Poredoša bodo vse objekte prenovili še letos in v telovadnico preselili proizvodnjo. Industrijski prodajalni bodo še naprej oddajali zdajšnjima najemnicama, družbi Arum in Aha Muri v stečaju.

Zadnja prodaja nepremičnin je potekala več mesecev, stečajni upravitelj Zaman je ponudnike zaradi precejšnjega zanimanja trikrat pozval k višanju ponujenih cen, vendar je od začetnih sedmih interesentov za posamezne nepremičnine ostal le Inpos in dal ponudbo za vse nepremičnine, vendar je pozneje od ponudbe odstopil, tako da sta ostala le dva kupca. Zadnja stanovanja iz Murine stečajne mase je Zaman prodal lani.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
JBT
# 03.02.2018 ob 18:04
Zanimivo bi tudi bilo zapisati, koliko parcel in poslovnih stavb (kvadratura) je kupil Inpos za 2 mio EUR.

Katastrofa, kako so eni za drobiž dobili ogromne prostore in zemljišča, delavci, ki bi morali biti lastniki tega, ker so oni to ustvarili, pa nimajo nič.
vranek
# 04.02.2018 ob 14:42
Cocker, najvec jih je bilo zapodlenih 5.000. katastrofa je bila v tem, da jih je bilo 16% na bolniski vse leto, v obdobju kmeckih drl pa vedno, vedno, cez 40 %. Zato, takoj, ko so se zgube nehale dolidarnostno pokrivat, ker pac v prejsnjem sistemu nihce ni propadel, je bil ze potop. Ampak 14 let, jiih je z denatjem resevala drzava. Direktno ali pa s krediti, ki jih nikoli niso vrnili.
In v Muri so kradli vsi, od cistilk, skladisnikov..... Ga ni ki ni. Doka: na standih v Moravdkih toplicah so policisti zasegali cele kombije oblacil. Firms je znanim svetovnim markam placevala desetmiljonske odskodnine. In pregovorno pridne Murine delavke, po zaprtju Mure niso zelele sprejeti sluzbe pri Topru v Lenartu. Organiziran prevoz iz MS, pa ne, se ne spoaca. V Avstrijo jih je vsaj deset hodili le nekaj tednov. Razlog: po nekaj dnevih drla do morale na bolnisko in so se jim avstrijci zahvalili. Vsi v Prekm. Vejo_mo, da so za potop Mure krivi vsi, ja tudi direktorji ampak delavci Mure do leta 91 dobili 70% Mure, ostalo je kupil zunanji vecinski lastnik. Ugani? V roku pol leta so vsi prodali svkj delez komurkoli. Za 5.000 dm je bilo treba kupit vecji avto. Tako da pazi, ko tako grdo posplosujes in insinuiras. Ceš delavci, pa delavci. ti povem, da sem po nekaj letih prisel do tega, da delam sam. Poln kufer sem imel asistentk in sester, ki so vedno boge, bolne, nosece, izkoriscane in nikakor jih ni bilo mogoce fobro placati, ker je vsaka placa bila premalo za samo njihov prihodv sluzbo. Vsak cetrti, ne obstane v avstriji v skpluzbi ker ga zaradi lezernosti odpustijo. To, da ljudje govorijo, da so pridni, ni dovolj. To je potrebno dokazati vsak dan znova.
One-trick pony
# 03.02.2018 ob 15:56
Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko je nastalo novih delovnih mest na območju nekdanje tovarne Mure in to primerjati s številom starih delovnih mest.
cortex
# 04.02.2018 ob 12:20
Mure mi je žal, ker so bili suknjiči res 1A
Gastrbajtr
# 04.02.2018 ob 14:17
Parking se splača kupit. Čez nekaj let se bo izkazala kot dobra investicija.
Naš Tito
# 04.02.2018 ob 22:01
Čisto prav je povedal gospod Peterle, ki mu je iz za noktov tekla kri od dela,
da je "komunizem" razcartljal delavce!

In zato je kot predsednik demosove vlade, ves srečen in odločen,
da temu naredi konec, izjavil:

Mi, iščemo lastnika, naravnega SOVRAŽNIKA, delavcev!

V Vatikanu menda že vse pripravljajo, da ga bodo po smrti proglasili
za blaženega. Ampak to še ne bo hitro! Sicer pred vsakimi volitvami
obvezno zboli za rakom, ko pa je tam, pa rak kar izgine, tako zdrav
zrak dihajo tam v Bruslju!
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 19:50
vranek!!!

Skoda da se ne izkažeš z pravim imenom in priimkom da bi te lahko enkrat prišel lopnil po tem gobcu ,kaj pa ti veš o teh murinih delavkah!!
Jaz vem precej , moja mama je pustila 28 let v muri ,nikoli ni niti sukanca prinesla domov ,ker so jih pregledovali complet torbice in vse !!!
vsi vem kdo na firmi lahko krade ,vodilni v navezi z skladiščniki in vratarji(varnostniki) ,ne pa navadni delavci ,če pa je že kdo kaj kdaj svercal ziher ni imelo vrednosti več kot 5 eur!

tako da kot sem napisal nekdo ti bi moral zapreti te lape !!! ker trosiš neumnosti !!!
cocker
# 04.02.2018 ob 11:00
Kalvarija komaj sedaj končana. Preveč nastavljenih direktorjev in preveč - ogromno opranih miljonov za našo vrlo elito. In vlak vozi dalje ter išče novo žrtev.
Ja nekoč je bilo, se mi zdi zaposlenih skoraj 8000 delavcev za tistič čas zelo dobrimi plačami (se mi zdi, kot takratne učiteljske plače).
To je to.
galoper
# 05.02.2018 ob 17:08
Skoraj še zajca ni ujel
bbq
# 04.02.2018 ob 09:25
Kaj pa Murina trgovina (poslovni prostor) v WTCju v Ljubljani? Je tudi prodana? In ce ja, komu in kdaj?? Kakor je videt se vedno ni ..in zalostno zaprta sameva ze leta in leta in unicuje in kazi vse okrog sebe ...
aaa
# 06.02.2018 ob 12:47
@sim78
Pravijo, da izjeme potrjujejo pravilo. Tudi moja mama je delala v socialistični firmi, kjer so vsi okoli nje, od najnižjega do najvišjega, kradli kot srake. Sama pa je bila prepoštena za kaj takega. Tudi ko sem kot študent in dijak delal okoli po socialističnih firmah sem bil priča, kako so navadni delavci kradli kot srake. Poleg tega pa jih je bila kakšna četrtina konstantno v rožicah na šihtu. Derivate teh ljudi imaš še vedno povsod v javnem sektorju. In potem ti nekdo bluzi o delavnih in poštenih Slovencih.
kingeston
# 06.02.2018 ob 10:00
končno smo zaprli knjigo s tem socialisitičnim mastodontom, v katerega smo zmetali miljarde, nekaj za parazite, nekaj pa za lene delavce...
henodarling
# 05.02.2018 ob 19:58
Še dobro, da je ostala reka Mura...
henodarling
# 05.02.2018 ob 18:30
Vranek

Če bi lahko, bi dobil mojih 10 plusov!!!
ivod
# 05.02.2018 ob 17:30
... prodane ... ali razprodane ? :)
oziris.va
# 04.02.2018 ob 09:21
dude
# 03.02.2018 ob 19:03

Itak. Najbolje, da bi ves denar dobili delavci - kaksno leto dobro jedli - potem pa sli iskati sluzbo v Avstrijo.


V Sloveniji ima največjo vrednost poln želodec.
sagoza
# 03.02.2018 ob 23:44
Aleluja!
dude
# 03.02.2018 ob 19:03
Itak. Najbolje, da bi ves denar dobili delavci - kaksno leto dobro jedli - potem pa sli iskati sluzbo v Avstrijo.
Kazalo