Proračunski prihodki so bili oktobra s skoraj 700 milijoni evrov najvišji letos, za kar so
Proračunski prihodki so bili oktobra s skoraj 700 milijoni evrov najvišji letos, za kar so "zaslužni" predvsem DDV in trošarine. Foto: BoBo
Bruselj
Iz evropske blagajne se je v državni proračun oktobra nateklo 59,4 milijona evrov, kar je dobrih šest milijonov evrov več kot septembra in skoraj 18 milijonov več kot avgusta. Foto: EPA

Oktobrska realizacija državnega proračuna je tako druga najboljša letos po avgustu, ko je bil proračun za 14,5 milijona evrov v presežku. V prvih desetih mesecih skupaj so bili proračunski odhodki za 1,43 milijarde evrov višji od prihodkov, pri čemer je bil velik del "minusa" pridelan v prvih šestih mesecih.

Primanjkljaj se v zadnjih dveh mesecih leta glede na julija sprejeti rebalans, ki določa, da lahko letni primanjkljaj znaša malo manj kot 1,55 milijarde, tako lahko povzpne le še za okoli 115 milijonov evrov, ocenjujejo na ministrstvu za finance.

V celotnem lanskem letu je sicer proračunski primanjkljaj dosegel nekaj več kot 1,1 milijarde evrov, v lanskih desetih mesecih pa dobrih 1,05 milijarde evrov.

Bistveno višji dohodki od davkov kot septembra
Proračunski prihodki so bili oktobra s skoraj 700 milijoni evrov za okoli 80 milijonov evrov višji kot septembra in najvišji letos. Glede na september so bili oktobra bistveno višji prihodki od domačih davkov na blago in storitve, kjer igrajo glavno vlogo DDV in trošarine. Oktobra so bili tako prihodki pri dobrih 508 milijonih evrov, potem ko so bili septembra pri nekaj več kot 417 milijonih. Oktobrska številka je tretja najvišja letos.

Iz Bruslja malo manj kot 60 milijonov
Iz evropske blagajne se je v državni proračun oktobra nateklo 59,4 milijona evrov, kar je dobrih šest milijonov evrov več kot septembra in skoraj 18 milijonov več kot avgusta. Po poletnem upadu povračil iz proračuna EU-ja se ta tako z jesenjo znova zvišujejo. Skupaj je bilo sredstev, prejetih iz EU-ja, v desetih mesecih okoli 600 milijonov evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani. Po rebalansu letošnjega proračuna naj bi ob koncu leta dosegla skoraj 1,2 milijarde evrov, potem ko so lani nekaj več kot 840 milijonov evrov.

Slovenija v vsakem primeru ostaja netoprejemnica sredstev iz bruseljske blagajne, saj so plačila sredstev v proračun EU-ja v desetih mesecih dosegla 379 milijonov evrov.

Letošnjih prihodkov za skoraj 6,2 milijarde
V desetih mesecih se je v proračun skupaj nateklo skoraj 6,2 milijarde evrov. V desetih mesecih lani so bili proračunski prihodki rahlo višji in dosegli nekaj manj kot 6,3 milijarde evrov, v celotnem lanskem letu pa so znašali približno 7,9 milijarde evrov.

Proračunski odhodki so bili oktobra z dobrimi 726 milijoni evrov za dobrih 19 milijonov evrov višji kot septembra in za skoraj 100 milijonov evrov nad avgustovskimi. Vseeno gre za eno najnižjih mesečnih številk letos. V obdobju od januarja do oktobra je proračun porabil dobrih 7,6 milijarde evrov, potem ko so v enakem obdobju lani odhodki znašali 7,4 milijarde evrov. V celotnem lanskem letu so se ustavili nekaj pod devetimi milijardami evrov.