Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov. Foto: BoBo
Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov. Foto: BoBo

"Avgustovski primanjkljaj je posledica izpada prihodkov iz naslova dohodnine ter naslova prejetih sredstev iz EU-ja, saj Evropska komisija še vedno ni sprostila dela zadržanih plačil. Čeprav smo za avgust načrtovali 57,7 milijona evrov, je bilo tako s tega naslova realiziranih 15,1 milijona evrov prihodkov," so sporočili s finančnega ministrstva.

Primanjkljaj je bil po njihovih navedbah pričakovan, saj so upoštevali prenos dela trošarin iz avgusta v september. 30. avgust, ko zakon o trošarinah predvideva mesečno plačilo trošarin, je namreč padel na soboto, zato se je del trošarin v višini približno 50 milijonov evrov realiziral v septembru, so pojasnili.

Samo za obresti letos že 721 milijonov
V prvih osmih mesecih so proračunski odhodki skupaj dosegli 6,34 milijarde evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki, ki jih je objavilo ministrstvo. Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov.

Za skoraj 10 odstotkov več prihodkov v proračun kot lani
Medtem so proračunski prihodki v osmih mesecih skupaj znašali 5,31 milijarde evrov in bili za devet odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, ko so dosegli 4,86 milijarde evrov. Iz skupnega evropskega proračuna se je v državno blagajno med januarjem in avgustom nateklo 451,1 milijona evrov ali sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Iz evropskega naj bi se letos v slovenski proračun po načrtih vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov.

Davčni prihodki so se povečali za devet odstotkov, na 4,24 milijarde evrov. Opaznejši skok je bil pri davkih na dohodek in dobiček, saj so ti v primerjavi z lanskim osemmesečjem porasli za 38 odstotkov, na 802,6 milijona evrov. Domači davki na blago in storitve, predvsem davek na dodano vrednost in trošarine, so v osmih mesecih dosegli 3,30 milijarde evrov in bili v primerjalnem obdobju višji za približno štiri odstotke.

Nedavčni prihodki so od januarja do avgusta znašali 591,7 milijona evrov in bili za 33 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za njihov dvig je bilo letos vplačilo koncesnine na dražbi za radijske frekvence za mobilno telefonijo.

Manj dohodnine, kot so pričakovali
Od dohodnine se je v proračun nateklo za 19,5 milijona evrov manj od predhodnih ocen oz. 70,9 milijona evrov. Nižja je bila tudi realizacija dohodnine od dobička iz kapitala in dividend ter akontacija dohodnine. Avgusta je državni proračun v primerjavi s pričakovanji priteklo za 1,7 milijona evrov več pobranih davkov od dohodka pravih oseb (35,3 milijona evrov) ter za okoli 14,8 milijona evrov več davka na dodano vrednost (255,4 milijona evrov).

Višji, za 2,9 milijona evrov, so bili glede na napoved prihodki od trošarin, kljub zgoraj opisanem prenosu dela trošarin v september. Ti so avgusta dosegli 84,9 milijona evrov. Višja, za 1,3 milijona evrov, je bila tudi realizacija davka na motorna vozila, ki je znašala 3,5 milijona evrov.