Razkorak med prihodki in odhodki se naglo veča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Razkorak med prihodki in odhodki se naglo veča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V lanskih šestih mesecih je primanjkljaj znašal nekaj nad 849 milijonov evrov. Samo junija letos je bil proračunski primanjkljaj 135,3 milijona evrov. Slaba tolažba je, da je bil junijski primanjkljaj po prvih ocenah vseeno najnižji letos. Maja je na primer primanjkljaj dosegel kar 175,4 milijona evrov, aprila pa celo 262,8 milijona evrov.

Primanjkljaj v šestih mesecih se je kljub temu že zelo približal predvidenemu celoletnemu primanjkljaju 1,5 milijarde evrov. Sicer pa se finančni učinki zmanjšanja mase plač javnega sektorja junija še niso poznali, prav tako še niso veljali višji DDV in drugi vladni ukrepi, ki naj bi povečali prihodke.

Negativno je na junijski primanjkljaj vplivalo tudi izplačilo razlike do polnega regresa za lani, hkrati pa so upravičenci dobili tudi regres za letos. Poleg tega so upokojencem, ki jim je zakon za uravnoteženje javnih financ odvzel del pokojnine, konec meseca z junijskimi pokojninami vrnili 20 odstotkov neizplačanega zneska.

Dobili precej manj, porabili precej več
Proračunski prihodki so bili junija s 606,3 milijona evrov za skoraj 70 milijonov evrov višji kot maja. Istočasno pa so bili za skoraj 71 milijonov evrov nižji kot junija lani, ko so dosegli 672,2 milijona evrov. V šestih mesecih se je v proračun države nateklo nekaj manj kot 2,9 milijarde evrov, medtem ko so prihodki pred enim letom znašali nekaj nad 3,1 milijarde evrov.

V šestih mesecih so bili proračunski prihodki z nekaj nad 3,5 milijarde evrov za dobrih 247 milijonov evrov nižji kot v istem obdobju lani, ko so dosegli skoraj 3,8 milijarde evrov. Po rebalansu naj bi se letos v državno blagajno nateklo slabih 8,1 milijarde evrov. Davčni prihodki so junija dosegli 532 milijonov evrov, kar je skoraj 100 milijonov več kot maja in so bili približno na ravni lanskega junija.

Iz EU-ja nam je uspelo v šestih mesecih počrpati dobrih 395 milijonov evrov, letošnji cilj po rebalansu pa je skoraj 1,2 milijarde evrov. V istem obdobju lani je Slovenija iz bruseljske blagajne počrpala dobrih 407 milijonov evrov.

V prvih šestih mesecih je državni proračun porabil nekaj več kot 4,8 milijarde evrov, pred letom dni pa nekaj več kot 4,6 milijarde evrov. Za celotno letošnje leto so po rebalansu predvideni odhodki 9,6 milijarde evrov. Država se je v prvih šestih mesecih zadolžila za skoraj 4,3 milijarde evrov, odplačala pa je za skoraj 1,8 milijarde evrov dolga.