Vegrad v stečaju ima še vedno 350 stanovanj v Celovških dvorih. Prvih 52 jih bodo začeli prodajati po 20. decembru. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad v stečaju ima še vedno 350 stanovanj v Celovških dvorih. Prvih 52 jih bodo začeli prodajati po 20. decembru. Foto: MMC RTV SLO

Prodajajo se štiri garsonjere, dve dvosobni, 41 trisobnih in pet štirisobnih stanovanj. Hkrati je treba kupiti eno ali več parkirnih mest in zanje odšteti še najmanj 12.000 evrov. Cena trisobnega stanovanja skupaj z dvema parkirnima mestoma bo približno 225.000 evrov, je za Slovensko kroniko poročala Zarja Kambič.

Kot je znano, je Vegrad, ki je stanovanja gradil, končal v stečaju. Stečajni upravitelj Bojan Klenovšek pojasnjuje, da se bodo stanovanja prodajala na način zavezujočega zbiranja ponudb: "Tisti ponudnik, ki odda izhodiščno ceno, je pravzaprav hkrati tudi kupec, razen v primeru, če je ponudnikov več. Potem je dolžnost, da se pogodba sklene s tistim, ki je oddal najugodnejšo oz. najvišjo ceno."

Od 20. decembra bodo imeli ljudje dva meseca časa, da oddajo svoje ponudbe, izbrani bodo znani marca prihodnje leto.

Kupci si stanovanja že ogledujejo
Kupci pa si stanovanja ogledujejo že zdaj, Franceta Grubarja tako zanima nakup garsonjere. Za TV Dnevnik je pojasnil: "Leta 2008 smo z Vegradom sklenili kupo-prodajno pogodbo za manjšo stanovanjsko enoto in pričakovali njeno izročitev konec leta 2009. Ker se to ni zgodilo, ker je šel Vegrad vmes v stečaj, smo s stečajnim upraviteljem sklenili novo kupo-prodajno pogodbo po bistveno nižji ceni, in sicer s 3.000 na 2.000 po predvidevanjih. Stanovanja so nam všeč, so v bližini centra, v bližini fakultet, potrebujemo ga za hčerko, ki bo študirala v kratkem tukaj, smo zadovoljni, da je prišlo do tega premika s ceno navzdol."
Stečajni upravitelj: Nakup popolnoma varen
Nova Ljubljanska banka ima na stanovanjih zastavno pravico, zato bo iz kupnin prednostno poplačana. Kupci pa bodo kupili vseh bremen prosta stanovanja. Klenovšek je prepričan, da je "ravno v stečajnem postopku najbolj varen nakup - stanovanje se izroči, vpiše lastninska pravica in izbriše vsa bremena".
Prihodnje leto bodo prodajo nadaljevali, saj bo na vrsto prišlo še 70 stanovanj po enaki izklicni ceni.