Spor med zaposlenimi in vodstvom je izbruhnil avgusta ob napovedi prestrukturiranja družbe. Foto: EPA
Spor med zaposlenimi in vodstvom je izbruhnil avgusta ob napovedi prestrukturiranja družbe. Foto: EPA

Izvršni direktor Qantasa Alan Joyce je pojasnil, da bodo letala ostala na tleh, vse dokler z zaposlenimi ne bodo dosegli dogovora glede plač in delovnih razmer v družbi.

Spor med vodstvom in zaposlenimi je nastal zaradi nestrinjanja glede plač in delovnih razmer v družbi. Sindikalisti so stopnjevali pritiske na Qantas, tako da so zaposleni v družbi delali v omejenem obsegu in počasneje. V petek so sindikalisti napovedali, da bi lahko stavke nadaljevali vse do sredine prihodnjega leta.

Po besedah Joycea s ponedeljkom zaposlenim ni treba več priti na delovno mesto, plačani pa tudi ne bodo. Odločitev o prizemljitvi celotne letalske flote je Joyce sprejel zgodaj zjutraj, dobil pa je tudi privolitev upravnega odbora družbe. Vodstvo družbe predvideva, da bo vsak dan, ko bodo letala ostala na tleh, povzročil 20 milijonov dolarjev izgube.

Grožnja s prepolovitvijo družbe
Joyce je opozoril, da bi lahko stavka zaposlenih počasi celo prepolovila družbo. "Če se bo to nadaljevalo več kot eno leto, bomo prisiljeni odpraviti več kot polovico naših storitev, to pomeni ukinitev polovice celotne družbe," je bil jasen izvršni direktor.

O plačah in načrtovanem prestrukturiranju podjetja se Qantas pogaja s tremi sindikati. Ker se namerava družba širiti v Azijo, se sindikati bojijo, da bodo Avstralce zamenjali s cenejšo delovno silo. Joyce je zatrdil, da delovna mesta, ki jih zdaj zasedajo avstralski državljani, ne bodo ogrožena.

Avstralska premierka Julia Gillard je dejala, da bi imel lahko spor med zaposlenimi in vodstvom Qantasa posledice za celotno gospodarstvo države.