Računsko sodišče je od ministrstev zahtevalo odzivna poročila, hkrati pa je podalo nekaj priporočil za izboljšavo. Foto: BoBo
Računsko sodišče je od ministrstev zahtevalo odzivna poročila, hkrati pa je podalo nekaj priporočil za izboljšavo. Foto: BoBo

Računsko sodišče je predlogu splošnega dela zaključnega računa za leto 2014 izreklo mnenje s pridržkom, ker je ugotovilo napake pri izkazovanju prejemkov in izdatkov. Enako mnenje je doletelo tudi pravilnost izvršitve proračuna, ker je sodišče ugotovilo neskladja s predpisi. Računsko sodišče je hkrati podalo tudi nekaj priporočil za izboljšavo.

Katere napake so odkrili?
Revizorji, ki so revidirali vlado, ministrstva in vladne službe ter upravne enote, so v poročilu povzeli, kaj vse ni bilo izkazano v bilanci prihodkov in odhodkov ter med odhodki. Navedli so, da v njej denimo niso bili izkazani prihodki in odhodki, ki so nastali pri izvajanju zavarovalnih poslov, ki jih za državo po pooblastilu izvaja Slovenska izvozna in razvojna banka.

Med odhodki niso izkazani tisti za odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja ter za zaplenjeno premoženje po razveljavitvi tovrstne kazni. V računu finančnih terjatev in naložb je bil izkazan pomemben znesek izdatkov za unovčena poroštva, ki so nastali brez pravne podlage. Kot so pojasnili, je Banka Slovenije po odstopu od posojilnih pogodb izplačala sredstva Probanki in Factor banki, nato pa je od države brez ustreznih pravnih podlag ta sredstva dobila povrnjena.

Ministrstvo ni odprlo posebnega računa
V neskladju z zakonom o Slovenskem državnem holdingu so sredstva, ki bi morala biti v vrednosti 10 odstotkov od kupnine za družbo Aerodrom Ljubljana nakazana na posebni račun pri ministrstvu za finance, namenjen za financiranje demografskega rezervnega sklada. Ker tega računa ministrstvo ni odprlo, so ta sredstva postala del integralnega proračuna.

Neskladja s predpisi
Pri preverjanju pravilnosti izvršitve proračuna za lani je sodišče tako kot v lanski reviziji predlanskega proračuna našlo podobna neskladja s predpisi. Ta se znova nanašajo na zaposlovanje, plače in druge osebne prejemke, prevzemanje in plačevanje obveznosti iz proračuna, oddajo javnih naročil ter sklepanje javno-zasebnih partnerstev.