Načrt prestrukturiranja Agrokorja bo narejen v šestih mesecih. Foto: EPA
Načrt prestrukturiranja Agrokorja bo narejen v šestih mesecih. Foto: EPA

V pogovoru, ki so ga danes objavili na televiziji N1, je še dejal, da se je stanje v Agrokorju od 10. aprila, ko so uvedli izredno upravo, popravilo. Medtem ko so bile v Konzumu ob njegovem prihodu razmere kaotične in je na računu koncerna našel samo šest kun (80 centov), je danes denarja "veliko več", je zatrdil.

500 milijonov evrov novih posojil
Pričakuje, da bodo imeli do torka ali srede na računih dodatnih 100 milijonov evrov, potem ko so se prejšnji teden dogovorili o približno 500 milijonih evrov novih posojil. Denar bosta zagotovila ameriški finančni sklad Knighthead Capital Management in Zagrebačka banka, če se ne bodo za kreditiranje Agrokorja odločile še nekatere druge banke. Upa, da se bo za nova posojila odločila tudi največja upnica, ruska Sberbank.

Odpuščanje delavcev v Konzumovih trgovinah
Večino denarja bodo namenili Konzumu, da bi lahko poplačali dobavitelje in zapolnili zaloge trgovin pred glavno turistično sezono. Potrdil je, da se je Konzumov promet v prvih petih mesecih letos skrčil za 10,8 odstotka, a načrtuje njegovo krepitev. Med prestrukturiranjem Konzuma bodo jeseni zaprli nekatere nedobičkonosne trgovine in odpustili določeno število delavcev, je napovedal. Zadovoljen bo, če bo Konzum leto končal na "ničli".

Ramljak ni želel ugibati o tem, koliko starih dolgov bodo odpisali v pogajanjih z upniki in dobavitelji, niti o tem, ali bodo sledile tožbe nezadovoljnih akterjev proti Agrokorju in hrvaški državi, ki je prevzela postopek reševanja koncerna. Previdno je govoril tudi o domnevnih finančnih malverzacijah v Agrokorju in vpletenosti lastnika koncerna Ivice Todorića.

Načrt prestrukturiranja v šestih mesecih
Načrt prestrukturiranja naj bi objavili v šestih mesecih. Ponovil je, da bodo verjetno najprej prodali podjetja, ki niso del temeljnega poslovanja koncerna, kot sta trgovina in kmetijska proizvodnja. V naslednjem mesecu naj bi prodali tudi helikopter in jahto družine Todorić, je še napovedal.