Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 36 glasov Ocenite to novico!
Mercator in Agrokor
Ramljak je ocenil, da Agrokor dobro posluje v Sloveniji in Srbiji, medtem ko je najbolj zapleteno v Bosni in Hercegovini, kar naj bi rešili z vrnitvijo blagovne znamke Mercator, ki bo nadomestila Konzum. Foto: BoBo
       Kot kaže, bomo lahko zadovoljni, če bomo na koncu dobili izplačano polovico svojih terjatev.       
 Neimenovani upnik Agrokorja

Dodaj v

Ramljak: Todorič je z nakupom Mercatorja zabil žebelj v svojo krsto

Pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju meni, da Mercator "šolsko" posluje
15. junij 2017 ob 11:41,
zadnji poseg: 15. junij 2017 ob 15:37
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

"Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto," trdi pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Agrokor Ante Ramljak.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Agrokor Ante Ramljak je zatrdil, da je lastnik največje hrvaške družbe Ivica Todorić s prevzemom leta 2014 rešil slovenskega trgovca Mercator. Ramljak, ki meni, da je bil Mercator tedaj v slabšem položaju, kot je Agrokor danes, je prepričan, da bodo obstala vsa podjetja iz sestave koncerna.

"Mercator je bil v katastrofalnem položaju, bistveno slabšem kot katero koli podjetje iz sestave Agrokorja. Bil je prezadolžen z nikakršnimi poslovnimi rezultati. Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto," je v pogovoru za Jutarnji list izjavil Ramljak.

Dodal je, da je Mercator danes, ne glede na obveznosti, eno od podjetij v sestavu hrvaškega koncerna, ki se lahko pohvali z najboljšimi rezultati iz tekočega poslovanja.

Mercator je šolski primer
"V prodaji na drobno so prišli do petodstotne marže v dobičku iz poslovanja, kar je šolski primer za trgovino na drobno. Žal je Konzum še daleč tega. Danes dosega maržo v višini dva odstotka in želimo si, da bi se do konca mandata približal petim odstotkom," je dodal Ramljak, ki je prepričan, da si bo Konzum opomogel. Spomnil je, da je Agrokor prevzel Mercator zato, da bi oba svoja trgovca združil v skupino Adria Retail.

"Pomembno je, da je bil pri pogodbi o prevzemu podpisan zelo restriktiven sporazum med bankami upnicami Agrokorja in Mercatorjem, ki Agrokorju onemogoča, da bi se družbi tesneje povezali, kar je v določeni meri rešilo Mercator, saj Agrokor iz njega ni mogel vleči denarja niti ga pripeljati v položaj, v kakršnem je Konzum," je dejal, vendar ni odgovoril na vprašanje, ali pričakuje pomoč politike pri reševanju odnosov med Agrokorjem in Mercatorjem, ki so postali tudi hrvaško-slovensko vprašanje.

"Mercator je verjetno simbol slovenskega gospodarstva, kot je Konzum hrvaškega. Zato je razumljivo, da se zdi slovenski politiki pomembno spremljati celoten postopek v Agrokorju. Končna rešitev bo del pogodbe z upniki, od katerih je tudi odvisno, kako bomo kaj prodajali. Lahko da se bomo v posameznih primerih odločili za prve javne ponudbe. Imamo še deset mesecev za analize in sprejemanje odločitev," je še menil.

Dobro poslovanje Agrokorja v Sloveniji
Ramljak je ocenil, da Agrokor dobro posluje v Sloveniji in Srbiji, medtem ko je najbolj zapleteno v Bosni in Hercegovini, kar naj bi rešili z vrnitvijo blagovne znamke Mercator, ki bo nadomestila Konzum.

Poudaril je še, da je kriza Agrokorja lokalizirana na Hrvaškem, tudi zaradi posebnega zakona za Agrokor, s katerim so uvedli izredno upravo v koncernu. Po njegovem mnenju jim bo uspelo rešiti vsa podjetja iz sestave koncerna, a bodo nekatera dobila svoje lastnike in ne bodo medsebojno povezana.

Dodal je, da je Todorić še vedno uradni lastnik Agrokorja, a so obveznosti koncerna tolikšne, da je popolnoma mogoče domnevati, da po koncu postopka ne bo imel ničesar več. "Če mu bo kaj ostalo, bi to pomenilo, da je bila izplačana vsaka lipa za glavnico in obresti vsem upnikom," je še dejal.

Prejetih 10.000 terjatev upnikov
Izredna uprava Agrokorja je doslej prejela že skoraj 10.000 terjatev upnikov. V naslednjih dneh naj bi se to število še povečalo, saj so prijave možne do 20. junija. Agrokor je upnike k prijavi terjatev pozval ob prihodu izredne uprave 10. aprila. Do sredine tega tedna so prejeli 8038 pošiljk, med katerimi mnoge vsebujejo več terjatev, je v sredo povedala ena od direktoric v Agrokorju Marta Bogdanić. Kot je dodala, so mnogi upniki terjatve prijavili po tistem, ko so uskladili vsako posamezno terjatev s podjetji iz sestave koncerna.

Rok za obdelavo prejetih terjatev je 60 dni, potem pa bodo znesek terjatev objavili na oglasni deski zagrebškega sodišča, ki obravnava gospodarske zadeve, je Agrokor objavil na svojih spletnih straneh. Z obdelavo prispelih terjatev se ukvarja 50 ljudi.

Gre za prvi krog prijave terjatev. Sodišče je namreč 21. aprila odobrilo podaljšanje roka za prijavo terjatev do 20. junija.

Izredna uprava v Agrokorju je ob tem pojasnila, da bodo po obdelavi vseh podatkov lahko objavili skupno višino priznanih terjatev do koncerna, kot tudi vrednost njegovega premoženja. Pričakovati je, da se bo to zgodilo konec avgusta.

Obveznosti več od premoženja
Neuradne ocene kažejo, da je premoženje največje hrvaške družbe vredno od 28 do 30 milijard kun (3,8 do 4,1 milijarde evrov), kar vključuje tudi premoženje zunaj Hrvaške. Skupna višina obveznosti pa naj bi se povzpela do najmanj 43 milijard kun (5,8 milijarde evrov).

Ko svoj delež poberejo upniki s prednostnimi terjatvami, bo razmerje med premoženjem in dolgovi še bolj neugodno za ostale upnike. To še posebej velja v primeru, da si bo del upnikov na osnovi posebnih tožb izplačilo svojih terjatev zagotovil s premoženjem koncerna v drugih državah, tako da bo ta del izpadel iz končne ocene vrednosti premoženja, je na svoji spletni strani izpostavil reški Novi list.

"Kot kaže, bomo lahko zadovoljni, če bomo na koncu dobili izplačano polovico svojih terjatev," je za reški časnih povedal neimenovan upnik Agrokorja.

V Agrokorju so sicer prejšnji teden napovedali, da bodo do konca junija dobili približno pol milijarde evrov novih posojil, kar naj bi zagotovilo nemoteno poslovanje njegove trgovske verige Konzum, vključno s poplačilom dolga do malih dobaviteljev. Gre za model posojil roll up, po katerem se za vsak evro novega posojila upnikom omogoči prednostno poplačilo enakega zneska starega posojila.


G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
čofotalček
# 15.06.2017 ob 11:56
Kaj zdaj po novem si hrvati lažejo sami sebi v faco?
samburin
# 15.06.2017 ob 12:03
Hrvati pripravljajo teren, da bo Mercator kriv za propad hrvaškega mafijca. Verjamem, da bo slovenska vlada temu prisluhnila in bomo finančno pomagali ohranjat hrvaško bagro pri življenju na račun vikendov na morju!
FancyBoy
# 15.06.2017 ob 11:59
Hahahaha...LOL

Mercator ni bil nikoli tako v slabem stanju, kot je Agrokor danes. Agrokor bo kokopal Cro vlado in njihovo ekonomijo.
Fleaa
# 15.06.2017 ob 12:14
hvala bogu za take dobre sosede. Res, ni ga naroda na svetu, ki si ne bi želel rvatov za sosede... le poglejte Srbe, Mađare, Črno gorce, Bosance vsi se tako zelo lepo razumejo z njimi...
najbolj prijazen in najbolj pošten narod na svetu
Rotty
# 15.06.2017 ob 12:05
Seveda, seveda Slovenija dolguje Hrvaski...cakamo na zahtevo iz Zagreba po obvezni udelezbi v povracilu dolga dobaviteljem Agrokorja. Ce ne, bo pa EC to od nas zahtevala, bodo ze sciganli nekako (pocasi bo vikendov zmanjklalo naobali) :)
Svit-1
# 15.06.2017 ob 11:59
A zdaj se moramo Hrvatom še zahvalit, ali kaj?
drg
# 15.06.2017 ob 13:00
Bog je nam, Slovencem, namenil najlepši kos sveta .. ampak .. je to uravnotežil (da nam drugi ne bi preveč zavidali) tako, da nam je dal za sosede Hrvate. ;)
tanj
# 15.06.2017 ob 12:18
Seveda da dobro posluje v Sloveniji, drugače sploh ne more biti. V vse vaške trgovinice, kjer je več ali manj Mercator, turijo in tiščijo blagovne znamke, narejene v agrokorjevih hčerinskih fabrikah. Substituta sploh ne ponudijo... Kdor se lahko zapelje do druge trgovine to že reši, kdor je obsojen na vaško trgovino mora kupovati agrokorjeve znamke, če hoče imet.

Na drugi strani Mercator obvladuje polje javnih naročil splošnih prehrambnih artiklov v Sloveniji. Še do časa je ''popapcal'' EroGood in si tako ustvaril monopol na tem segmentu. Ne sprašujte, kakšni prehrambni artikli se vozijo v šole, bolnišnice, vrtce, zavode... Še dobro, da naročniki razdrobijo naročila, kolikor le morejo in tako vsaj mlečne izdelke, meso, sadje zelenjavo in še kaj ločijo od splošnega blaga Tako jim za te ločene artikle uspe pridobit slovenske ponudnike Ostalo pa katastrofalno stanje in nič kaj ne kaže k kakšni izboljšavi.
NNNP
# 15.06.2017 ob 12:12
Izjava je bila namenjena hrvaški javnosti... Sosedje so še malobolj v r. kot smo mi. To ni tolažba ali privoščljivost, ampak samo žalostno dejstvo.
Gravesen
# 15.06.2017 ob 12:11
Kaj pa lahko pričakuješ od hrvata!? da bo sebe potunkal, a ja, to pa ne!...
seba goričan
# 15.06.2017 ob 12:20
Po vseh teh izjavah,izjacah tudi navadnih ljudeh o Slovencih in Sloveniji ne razumem,ampak res ne razumem,kako še vedno pol folka rine v to leglo zla?
LjudjeSoOvce
# 15.06.2017 ob 13:04
Ramljak je ocenil je, da Agrokor dobro posluje v Sloveniji in Srbiji, medtem ko je najbolj zapleteno v Bosni in Hercegovini, kar naj bi rešili z vrnitvijo blagovne znamke Mercator, ki bo nadomestila Konzum.

Se pravi...
Slovenija: Mercator - deluje
Srbija: Mercator - deluje
BiH: Konzum - ne deluje......da bo delovalo bodo vrnili Mercator

Mercator je problem, ja. Pravi genialci tile naši sosedje. :)
zigag
# 15.06.2017 ob 13:09
Ignoriranje takih izjav je najbolj pametna poteza...
LasitusXVI
# 15.06.2017 ob 12:37
Klasični balkanski lažnivec in sprevračevalec dejstev. Agrokor je spravil Mercator v hudo težaven položaj, zdaj pa bi tip rad prikazal, da je Mercator potopil Agrokor. Poslovnežem, ki se nahajajo na določenih južnejših geografskih lokacijah, tako in tako ne bi smeli prodati ničesar, ker so še večji idioti od nas.
danimmc
# 15.06.2017 ob 12:27
Pred prihodom Jankovića na čelo Mercatorja je imel trgovec 30 milijonov evrov dolgov, kar je znašalo 14 odstotkov vrednosti premoženja. Ob Jankovićevem odhodu leta 2005 pa so dolgovi presegali 626 milijonov evrov in z njimi je bilo financiranega že 41 odstotkov celotnega premoženja.
oleander
# 15.06.2017 ob 12:10
Naj mi nekdo pojasni, v čem je prednost manevra, da se Mercator kot blagovna znamka preseli v Bosno in zamenja Konzum, lepo prosim? Bo potem Mercator glavni vlečni konj in zraven še krivec?
johann
# 15.06.2017 ob 15:37
Hrčki nikoli ne bodo skapirali, da ni dovolj zamenjati imena iz Agrokorja v Mercator, temveč je predvsem pomembno to, da umaknejo s polic hrvaške izdelke in jih nadomestijo s slovenskimi, ki so nasplošno mnogo boljše kakovosti...
vzhodnik
# 15.06.2017 ob 15:38
Komu laže Ramljak? Samemu sebi!! Agrokor je imel
3 večjo zadolženost, kot je bila njegova sama vrednost. Mercator je imel dolg, vendar ga je redno odplačeval in bil 3x manj zadolžen! Koliko pa je Todorić dal in sploh dal za Mercato je drugo vprašanje. Cilj prevzema je bil izčrpati in uničiti Mercator in tako ptiti in prevladati na Slovenskem trgu. In če smo Slovenci pametni ignorirajmo hrvaške nakupe - izdelke. To je rešitev in protiutež hrvaškemu pohlepu. Vsak, ki ima ponos kupi samo naše domače in slovenske izdelke. Hrvatu Ramljaku je briga za realno sliko, njemu je kot vsem drugim v HR bolj pomembno zavajanje in stresati sovraštvo in jezo na Slovence. To le prisotno že celih 25 let. Izgleda da nismo nič naučili! Vprašal bi Ramljaka, kdaj bo HR plačala svoje dolgove do slovenskih podjetij in gospodarstva?? Dolgujejo 4 x več kot NLB varčevalcem! To je osnovno vprašanje, saj HR ni nikoli z nikomer imela dobre namene, in odnose. Saj poznamo vsi dober rek o HR?.... lep popoldan za razmislek!
Radoveden
# 15.06.2017 ob 13:48
Kaj ima Slovenija z Mercatorjem kot podjetjem, razen da je nekoč bilo v slovenski lasti? To je isto kot kregati se okoli tega kdo zdaj obdeluje od nekoga bivšo.

Mercator ni več naš. Finito, gotovo.

Naša politika se vpleta zraven zaradi čustev in simbolov preprosto mislečih ljudi, ki oddajajo glasovnice na volitvah. In za nič drugega. Če bi vsi bili pametni bi nam bilo prav vseeno kdo je lastnik.

Hrvatje so povedali da če Todoriću slučajno kaj ostane je bil to znak da so vsi vse dobili ali če obrnemo drugače, ker ne bodo vsi dobili vse, ker je nemogoče, ne bo Todoriću ostalo nič. Če slučajno bo, potem je to bila lopovščina in to je odkrito gospod iz vlade povedal. Bobu bob.

Konzum je v riti, Mercator malo manj. Kako posluje en in drugi je vseeno, ker nista naša in me tudi ne briga. Ubistvu pa me ne bi brigalo tudi kako bi poslovala če bi bila naša. Moja nista bila nikoli, kot tudi Tuš ni bil moj. Je od nekoga drugega in zdravo. Njegov problem.

Vsi ki prodajajo Mercatorju morajo imeti na koncu verige neke druge, ki to robo kupujejo in so jo pripravljeni kupovat še naprej. Če ne pri Mercatorju pa v Šparu ali Tušu itd.

Jaz že leta več ne hodim v Mercator (imam izbiro) ker je vedno bil najdražji. Zakaj bi dajal 10% več, če grem lahko v Špar ali Hofer.

Nehajte se že ukvarjat s temi zgodbami ker so zaključene in niso naš problem.
izo
# 15.06.2017 ob 12:49
Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto,

lol, tem našim sosedom pa res že sonce škodi.. preplačal merkator, vreden cca 3 mijarde s tistim 100 milijonskom posojilom iz naših bank, ki ga bomo itak mi na koncu plačali (pa še kej zraven)? itak.
politik kritik
# 15.06.2017 ob 12:26
"V maloprodaji so prišli do petodstotne marže v dobičku iz poslovanja, kar je šolski primer za trgovino na drobno. Žal je Konzum še daleč tega. Danes dosega maržo v višini dva odstotka in želimo si, da bi se do konca mandata približal petim odstotkom,"

Pa ta tip resnično nima pojma o poslu katerega se gre.

1. Mercator je imel v zlatih časih tudi do 40 % marže. Po letu 2007, ko so vstopili na trg diskonti so se te znižale a so se še vedno merile v dvoštevilnih procentih (torej XX %)

2. Poslovni model Lidla in Aldija (Hofer) predvideva 2-3 % marže (take marže so v nemčiji, kjer si potem ta dva trgovca ne moreta privoščiti niti plačevanja provizij od kreditnih kartic, pri nas so marže vseeno višje, zato imamo v teh trgovinah možnost plačevanja s kreditno kartico). To pa lahko dosežejo samo na tak način da izredno optimizirajo trgovine, osebje, imajo nizko ceno zadolževanja itd. Niti Mercator, niti Agrokor (ki ima mimogrede samo ceno zadolževanja 4 %) v takem okolju ne more preživet. Seveda če bodo pa marže zvišali na 5 % jih bosta pa spet začela jest in pridobivat na tržnem deležu glavna diskontna trgovca.

Razlika med hrvati in Slovenci je samo to, da smo mi stvari okoli teh marž skapirali dovolj hitro in tempirano bombo prodali drugim (hrvatom), ki so očitno še danes v stadiju zanikanja in ne zastopijo kaj jih tepe.

Bistveno sporočilo je da se proti bikom tipa Aldi in Lidl enostavno ne moreš borit v sodobni ekonomiji, zato je boljše da se enostavno predaš in prodaš zadevo.
veza
# 15.06.2017 ob 21:33
"Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto," trdi pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Agrokor Ante Ramljak.

stara zgodba, vedno smo jim janezi za vse krivi, se spominjam iz domovinske vojne, vsaj poraz je Tuđman izkoristil za napade na Slovenijo!
Kaj sedaj, a bomo tudi Agrokor morali SLO davkoplačevalci sanirati?
Flagellum Dei
# 15.06.2017 ob 15:08
"Ja naši mu ga 2x niso hotel prodat za 221 eur na delnico... v tretje je šlo po 86. Ampak lol, kaj bi bilo, če bi ga res kupil po 221 eur za delnico."

Temu se reče nacionalni interes. Koliko milijard smo že izgubili zaradi nacionalnega interesa.
krypto
# 15.06.2017 ob 14:12
Mercator je mrtev. Folk pr 50ih je zjahan in ne more vec in so po bolniskah. Mlad folk pride in gre po enem mescu ker se ne misljo jebat in pustit jebat za tak denar. Cel sistem jim laufa po taboriscnem sistemu. Malo bolj placani kapoti z ugodnostmi kot je delo samo dopoldan in vikende frej ki znajo podrejene zdrmat tolk da trgovina nekak laufa. Kako, tistih gor ne briga. Glavno da je narejeno in rezultat. Resuje jih samo se folk ki nima kam it in ima obveznosti. Kako resne probleme imajo z delovno silo se lepo vidi na zaposlitvenih portalih.
malidelnicar
# 15.06.2017 ob 17:08
Mercator je passe. V bistvu smo lahko za to Janši hvaležni, vsaj jaz osebno sem mu. Spotoma pa je uničil še Delo, ki je itak rdeči časopis.

Napišite raje kako je Mercator pod blagoslovom takratne LDS prevzemal vse ostale trgovce (Grosist, Vele, Živila) in tako delal monopol. In nato pred vstopom Slovenije v EU blokiral prihod Interspara?!?!? Kakšen kapitalizem je to?!?! Neko politično samoupravljanje?!?!

Sedaj imamo veliko izbire, poleg kvalitetnega Spara in Leclerca imamo še slovenski Tuš, pa manjša Jager in Famo, ki sta slovenska. Imamo kot ste drugi omenili Hoer, Lidl, Eurospin. Pa še nove majhne trgovce, zadruge, tega je veliko.

Napak je bila, ker je politika dopustila da je Mercator zrastel v monopolista. In so mislili, da bodo slovenčki z denarjem stalno filali to propadlo štacuno.
Flagellum Dei
# 15.06.2017 ob 15:03
"Ko so trije vitezi hoteli pod mizo prodat mercator, se je rodil ljubljanski zupan. Trije vitezi pa? Eden je v zaporu, drugi je ze dobil poziv, tretji zaenkrat se uspesno nateguje nase sodstvo."

Ko so se trije levičaski vitez skregali glede Merctorja sta potem šla dva levičarska viteza, k SODu in KADu ter odkupila manjšinski delež Mercatorja. Zaradi slabih odločitev je potem Mercator spet postal džravni. Ta tretji levičarski vitez pa je po tem, ko je zapustil Mercator zadožen čez glavo šel za župana in tudi tam sedaj zadožuje ljudi s tem, da si uzame 10%.
sirus
# 15.06.2017 ob 14:40
Ja naši mu ga 2x niso hotel prodat za 221 eur na delnico... v tretje je šlo po 86. Ampak lol, kaj bi bilo, če bi ga res kupil po 221 eur za delnico.
COP
# 15.06.2017 ob 14:30
Hvala Todorović, da si rešil Mercator! Slovenska podjetja so prejela kupnino, poplačala dolgove, s težavami Mercatorja in Agrokorja pa se naj ukvarja hrvaška vlada. Odlično!
svabo
# 15.06.2017 ob 13:37
Saj verjetno res obstaja nek vzporeden svet. Ker na temu svetu, kateremu živim jaz, vlada v Mercaotorju resen kaos. Iz tekočega poslovanja je v letu 2016 ustvaril 40 mio minusa na to pa je dal že 40 mio rezerv na odpis. Torej, če je to odlično tekoče poslovanje, bog pomagaj tistim, ki poslujejo slabo. Bučke ki jih lahko sporočaš Janezku v 5 razredu? Tudi janezek razume, da če je premoženja manj kot je kreditov (velja tako za Agrokor, kot za Mercator) preostane samo še stečaj. In vojna med upniki. Ali morda v vzporednem svetu upniki 100% odpišejo terjatve in vse teče dalje kot da ni nič? Država Slovenija je s posegom v Mercator postala soodgovrna za to gnilo zgodbo. Na koncu ko bo to prišlo na račun davkoplačevalcev bo seveda za to kriva neka prejšna vlada. Slovenec je slabši kot ovca. Ovco se šiša enkrat na leto, Slovena pa ko stigne.....
RJSlo
# 15.06.2017 ob 12:46
"Mercator je bil v katastrofalnem položaju, bistveno slabšem kot katerokoli podjetje iz sestave Agrokorja. Bil je prezadolžen z nikakršnimi poslovnimi rezultati. Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto," je v pogovoru za Jutarnji list izjavil Ramljak.
-----------------------------------
No ja. In takšno izjavo si vi upate objaviti? Zgrožen do konca. Mercator ni bil nikoli katastrofalnem položaju, samo njegove pozicije na svetovnem trgu nihče ni doumel. Sicer je pa Ivan kriv, ker je Mercator dal Šrotu, ki ga je spravil v katastrofalni položaj. Če bi ostal Janković na čelu Mercatorja ta ne bi bil nikoli prodan, ker je bilo vse po črki zakona, legitimno, legalno, itd.

Kazenskih prijav/ovadb pa ne pošiljajte več, ker so predali na PP Postojna in Ajdovščina že polni.

P. S. Umetno "skup zmetan" Mercator je res najslabše, kar je lahko doletelo Slovenijo.
amigo
# 15.06.2017 ob 20:33
Seveda isto upam, da se proda Telekom in NLB.
Je to nacionalni interes? Ne ni!!! Nacionalni interes so močna privatna družinska podjetja ne pa spolitizirana podjetja ki se gredo nek nacionalni monopol in odirajo stranke!

Ti si očitno diplomiral na LB Ekonomski fakulteti, kjer kraljujejo Lahovnik, Mramor in podobni tipi. Mi smo naše letališče prodali Fraportu, katerega največji delničar je nemška dežela Hessen. Ali so Nemci neumni? Niso, neumni smo mi, ki nas vodijo neki čudni tipi s kupljenimi in prepisanimi diplomami. Nekateri pa kar brez.
vzhodnik
# 15.06.2017 ob 15:41
A je Konzum plačal svoje dolgove ki jih je imel do Mercatorja? Ramljak, a veste morda odgovor?? Ste res bizarni.!
Zwook
# 15.06.2017 ob 13:22
Hehe, neverjetni so. Če bi prodali Mercator leta 2010 bi še rekel, da so ga preplačali, v danem trenutku prodaje pa je bila cena že precej nizka oz. tržna. Sem pa v bistvu vesel, da Mercator ni več slovenski, ker že nekaj let nisem stopil v njihove trgovine. Včasih me je še nacionalna zavest kdaj prepričala, da sem potrpel z najpočasnejšo postrežbo v trgovinah, sedaj pa me ni več ne zadržuje, da svoje fasunge ne zapravljam pri Švabih, ki imajo itak več naših proizvodov kot Mercator.
dragok33
# 15.06.2017 ob 12:47
aha.. ja seveda... se strinjam da je placal Todoric precej za Mercator in mogoce z tem zaj.. Agrokor - ampak kaj govori mojster ..ta denar ni sel v Mercator sel je tedanjim lastnikom - Mercator sam ni mel nic z tega...
Jajaja
# 15.06.2017 ob 12:34
Ja tole pa je izjava za nevedneže
Pravo vprašanje je kajo je uspel v letu ali dveh rešiti Merkator iz tako slabe stanja kot pravi.
In zakaj je uspel Akrokor Teh dveh letih tako katastrofalno potopiti če so tako dobri menegerji.
Mogoče so pa vse dobre hrvaške menegerje zaposlili v Merkatorju in jih je zmanjkalo za Agrokor
Flagellum Dei
# 15.06.2017 ob 14:58
"Hvala Ivan ker si prodal Mercator. Hecam se."

Kot jaz vem je Alenka prodala Merctor in gospod Jankovič ga je zafural že preden so ga odstavili.
politik kritik
# 15.06.2017 ob 13:40
Bojkotirajte Mercator:

Le tako bomo hrvaško državo prisilili, da spoštuje arbitražni sporazum.
ps11
# 15.06.2017 ob 13:24
oleander
mislim, da s tem upajo na kakšen dodaten plus, saj so ljudje tam imeli radi znamko Mercator in so radi hodili v te trgovine. Konzuma niso marali in so verjetno hodili drugam. Se še spomnim, kako je ena mamca skoraj jokala po tv, ker ne bo več Mercatorja.
amigo
# 16.06.2017 ob 07:04
Dakle, logično je pretpostaviti da bi Agrokor možda imao nekakve mogućnosti za spas, da se na čelu privremene uprave ostavio Antonio Alvarez III iz tvrtke Alvarez & Marsal, kojega je Sberbanka, kao najveći kreditor, postavila da sanira poslovanje koncerna. Međutim, slučajno je u vrijeme pregovora s vjerovnicima, koji su bili spremni dodijeliti nove kredite Agrokoru i provesti restrukturiranje koncerna, u vladu dotrčala američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, svega nekoliko sati nakon što je na sjednici prihvaćen “Lex Agrokor” i poslan u zakonsku proceduru, kojeg kasnije potvrđuje Sabor. Nema sumnje da se gospođa veleposlanica osobno htjela uvjeriti da će sve teći kako je zamišljeno, ali na štetu Hrvatske, Agrokora, ali što je najvažnije – da se iz igre izbace grozni Rusi. I opet ćemo mi biti ti koji će na kraju platiti račun, kao što je slučaj sa sankcijama Siriji i plinskim poljima vrijednim milijarde dolara neto dobiti, koje Hrvatska nikada neće vidjeti.

Tu lahko vidite kakšna je v resnici takoimenovana samostojnost banana držav kot sta Hrvaška in Slovenija. V Zagrebu je ameriška veleposlanica osebno prišla v vladno poslopje in dosegla, da se načrt reševanja spremeni v korist mrhovinarskih fondov iz ZDA. Seveda v škodo Hrvaške in ruskih bank.
veza
# 15.06.2017 ob 21:36
smeško

Država je preveč rigiden aparat da bi lahko uspešno delovala na trgu. Zato vse pametne država prodajajo podjetja.

potem ukinimo države, ni vse črno-belo, komu boš pa prodal podjetja, poglej Hipo banko, bila je privat, pa so jo sesuli in reševati jo morajo davkoplačevalci, sedaj je državna...
thomasnn
# 15.06.2017 ob 17:23
Gospod Ante Ramljak. Na čem ste vi?! Priporočam prenehanje uporabe, ker vam očitno škodi. Pred izjavo naslednje takšne in podobne nebuloze se vsedite in počakajte, da vas mine.
Karlsson
# 15.06.2017 ob 16:01
Sedaj se lahko oglasijo vsi lobisti, ki so glasno navijali da Konzum - Todorovic - prevzame Mercator. Predvsem pogrešam mnenje Lahovnika in ostalih SLO managerjev oziroma strokovnjakov ki so se / se še sončijo na položajih nadzornikov.
To je samo uvertura v izčrpavanje Mercatorja, ki naj bi Konzumu dolgoval preko 900 MIO EUR.
raknac navi
# 15.06.2017 ob 13:46
Ko so trije vitezi hoteli pod mizo prodat mercator, se je rodil ljubljanski zupan. Trije vitezi pa? Eden je v zaporu, drugi je ze dobil poziv, tretji zaenkrat se uspesno nateguje nase sodstvo.
floorman
# 16.06.2017 ob 19:24
če je tako kakor oni pravijo potem si jaz tako razlagam
Slovenci prodali "tako prezadolžen mercator" hrvatom oz smo jih pošteno nategnili z mislimi zdej vam bomo oz celotno gospodarstvo uničli.kar se tudi dogaja
bravo politika!!
vzhodnik
# 16.06.2017 ob 16:49
O Lahovniku pa samo toliko: Bil je minister za gospodarstvo, zakaj je zapustil svoje mesto? Vsi ga pa kličejo na komentarje in razlage. Zakaj? Če bi bil res sposoben bi bil minister, na pa stisk rep med noge in beg! bil je tudi član uprave Mercatorja če se ne motim, kaj je ukrenil? NIČ! Ne se igrat z takimi in podobnimi imeni. Ramljak in njegova družba, ne bo prinesla Mercatorju nič dobrega. Če smo pametni, takoj jih nagnati in zapleniti vrednost njihovega premoženja v višini dolga do Mercatorja in vseh slovenskih podjetij. Hrvati so in bodo zmeraj samo nezanesljiv partner v vseh ozirih. A smo pametni in smo se kaj naučili, ali pa bomo še naprej pustili, da delajo naprej kot vse do zdaj. Naredimo konec igri miši in mačke!
Tao3
# 16.06.2017 ob 13:04
S takimi balkanskimi primitivnimi izjavami hrvatov Mercator samo izgublja kupce. Mene so zaradi filanja hrvaških izdelkov, ponekod sploh ne moreš več slovenskega izbrat. V določenih segmentih. Sploh pa vse kar režejo klobas in mlečne izdelke fino filajo hrvaške ... beda. Ne kupujem več tam.
levanda
# 16.06.2017 ob 11:00
Kere bučke pa ta tip prodaja? Pa saj mu nihče ne verjame. Agrokor rešil Mercator?!? Prej ga bo sedaj obdolžil in prodal. A kaj je najpomembneje, slovenske dobavitelje je zamenjal s hrvaškimi. Tako da res hvala Agrokorju, ker je naredil več škode kot koristi!
ZKL
# 16.06.2017 ob 10:43
Ma kaj se sedaj sprenevedajo glede Mercatorja in Agrokorja. Že ko se je prvič Agrokor zanimal za nakup je bilo jasno, da so zapufani do amena in je samo vprašanje časa kdaj bo šlo vse adijo. Pa so vseeno prodali, zdaj pa nobenmu nič jasno al kako? A je za koga to presenečenje, kar se sedaj dogaja? Samo sprenevedanje za javnost, zadaj se pa dogaja.
HOR
# 16.06.2017 ob 01:00
Agrokor in ameriški mrhovinarski skladi..
LINK ali copy-paste v iskalnik:
www.logicno.com/politika/ipak-je-istina-zbog-politike-agrokor-spas-trazi-kod-americkih-lesinarskih-fondova.html
silvester-alic
# 15.06.2017 ob 19:04
bankrot
Kazalo