Najboljše možnosti za nove zaposlitve napovedujejo v proizvodnji. Foto: Goran Rovan
Najboljše možnosti za nove zaposlitve napovedujejo v proizvodnji. Foto: Goran Rovan
Zavod za zaposlovanje
Število brezposelnih se je znižalo za 76 oseb. Foto: BoBo

Raven brezposelnosti se bo zaradi prenehanja zaposlitev za določen čas do konca leta nekoliko povečala, ocenjujejo na zavodu za zaposlovanje. Zaposlovanje brezposelnih se letos postopno prebuja, vendar je zaradi slabših možnosti subvencioniranega zaposlovanja število brezposelnih, ki so se zaposlili, nekoliko manjše kot lani. Brezposelnost se je letos do konca septembra zmanjševala, v oktobru pa je zavod zaznal porast zaradi večjega priliva mladih iz izobraževanja.

Povprečno število brezposelnih je bilo v enajstih mesecih v primerjavi s povprečjem enakega obdobja manjše za 6,2 odstotka, na kar je poleg zaposlovanja vplival predvsem manjši dotok novih brezposelnih oseb, tako trajno presežnih delavcev in stečajnikov kot iskalcev prve zaposlitve.

Zaposlovanje se po drugi strani krepi počasneje kot lani. Obseg zaposlovanja brezposelnih se je glede na lansko leto zmanjšal za 2,9 odstotka. Poleg tega opozarjajo na izrazitejši strukturni vidik brezposelnosti. Povečujejo se namreč deleži dolgotrajno brezposelnih oseb, žensk ter starejših. Glede na izobrazbo najbolj narašča delež brezposelnih s terciarno izobrazbo.

Delodajalci previdni pri napovedih
Delodajalci v Sloveniji so zelo previdni glede zaposlovanja v prvem četrtletju 2016. Napoved zaposlovanja je pozitivna, vendar najšibkejša od tretjega četrtletja 2013.

Med 626 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi Manpowerja, jih sedem odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih, sedem odstotkov jih pričakuje upadanje zaposlitvenih možnosti, 81 odstotkov pa ne pričakuje sprememb.

Neto napoved zaposlovanja za prvo četrtletje 2016 po sezonsko prilagojenih podatkih znaša +3 odstotke. To je štiri odstotne točke manj kot za predhodno četrtletje in pet odstotnih točk manj kot za prvo četrtletje 2015. "V prvem četrtletju 2016 ostajajo napovedi zaposlovanja za Slovenijo pozitivne, vendar iskalci zaposlitve lahko pričakujejo, da bo zaposlitveni utrip izredno zadržan," pravijo v Manpowerju.

V primerjavi s predhodnim četrtletjem se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v štirih in upadajo v šestih gospodarskih panogah. V primerjavi s prvim četrtletjem 2015 delodajalci v treh gospodarskih panogah poročajo o rasti ali nespremenjenih zaposlitvenih možnostih, v sedmih panogah pa o upadu zaposlovanja.

Najboljše možnosti napovedujejo v proizvodnji (+11 odstotkov) ter v transportu, logistiki in komunikacijah (+10 odstotkov), najslabše pa v gradbeništvu (-4 odstotke). Napoved predvideva rast zaposlovanja v osrednji, jugovzhodni in jugozahodni regiji, upad zaposlovanja pa v severovzhodni regiji.

Glede na velikost podjetij oz. na število zaposlenih so najbolj optimistični v velikih podjetjih (+16 odstotkov), sledijo srednje velika podjetja (+6 odstotkov), mala (+3 odstotke) in mikro podjetja (+1 odstotek).

Globalno stagniranje
Globalne napovedi kažejo, da bo priložnosti za iskalce zaposlitve približno toliko kot v zadnjih treh mesecih leta 2015. Kot kaže, bo rahla večina delodajalcev obseg svojih zaposlenih povečevala ali pa ga obdržala na enaki ravni kot v zadnjem četrtletju letos, hkrati pa delodajalci čakajo, da bo trg dela pokazal konkretnejše znake okrevanja.

Najbolj optimistični so delodajalci v Indiji, na Tajvanu, Japonskem, v Turčiji in ZDA, najšibkejše napovedi, in hkrati edine negativne, so tokrat podali delodajalci v Braziliji, na Finskem in v Franciji.

UMAR: Trg dela okreva
Ekonomsko ogledalo Umar-ja ugotvalja, da se je nadaljuje okrevanje na trgu dela. Število delovno aktivnih, ki od sredine leta opazneje narašča v predelovalnih dejavnostih, se je povečalo. V prvih devetih mesecih je bilo medletno večje v večini dejavnosti zasebnega sektorja. V javnih storitvah je bilo večje v zdravstvu in izobraževanju, v javni upravi pa manjše. Zmanjševanje števila registriranih brezposelnih se je novembra nadaljevalo, konec meseca je bilo v evidenci prijavljenih 107.412 oseb oz. 6,9 odstotka manj kot pred letom.