Podjetja bi ob več olajšavah tudi več vlagala v R & R. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Podjetja bi ob več olajšavah tudi več vlagala v R & R. Foto: freedigitalphotos.net

Sodeč po izsledkih raziskave 44 odstotkov slovenskih podjetij za raziskave in razvoj (R & R) nameni med pet in 10 odstotki prihodkov in le 12 odstotkov jih za ta namen vloži več kot 10 odstotkov. Primerjalno, v drugih srednjeevropskih državah v povprečju 21 odstotkov za R & R nameni več kot desetino prihodkov, ugotavljajo Deloittovi analitiki.

Slovenska podjetja tako v prihodnjih letih ne načrtujejo povečanja izdatkov za raziskave in razvoj nad raven iz leta 2015. Bi jih pa verjetno k temu spodbudile višje olajšave. Najpomembnejša zunanja dejavnika, ki po mnenju anketiranih spodbujata podjetja k vlaganju v R & R, sta namreč razpoložljivost več vrst ugodnosti ter razpoložljivost usposobljenih in izkušenih raziskovalcev. Pri tem so slovenska podjetja dobro seznanjena z davčnimi in drugimi ugodnostmi za tovrstne namene – 44 odstotkov jih pozna in uporablja, enak delež, torej 44 odstotkov, pa jih pozna, a jih ne uporablja.

Največje težave pri vlaganju denarja v R & R pa imajo slovenska podjetja s tem, da ne vedo dobro, katere dejavnosti sploh lahko uveljavljajo za pridobitev olajšav oz. subvencij, ob tem pa jih tarejo tudi obsežni birokratski postopki.

Sicer pa za davčno olajšavo podjetja najpogosteje uveljavljajo stroške dela, stroške materiala in storitev in stroške pogodb z zunanjimi strokovnjaki in raziskovalci.