Slovenija mora trošarine zvišati, saj te še vedno ne dosegajo tistih, ki jih predpisuje Bruselj. Na fotografiji britanske cene (april 2012; klik za povečavo). Foto: EPA
Slovenija mora trošarine zvišati, saj te še vedno ne dosegajo tistih, ki jih predpisuje Bruselj. Na fotografiji britanske cene (april 2012; klik za povečavo). Foto: EPA
Spremebe cen
Cene za odhodne klice so se znižale na največ 29 centov, za prejete klice na največ osem centov na minuto, za SMS-e na največ devet centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov na megabajt brez upoštevanja DDV-ja. Foto: EPA
Spremembe cen
Davek se bo obračunaval za vozila, ki bodo prvič registrirana v Sloveniji. Dodatni davek se bo obračunal od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila. Foto: EPA
Življenje v Sloveniji se spet draži

Zavarovalnice z današnjim dnem zvišujejo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Premije zavarovanj brez popusta tako po novem znašajo med 28,62 in 29,42 evra. Komercialne zdravstvene zavarovalnice so se za dvig premij odločile zaradi varčevalnih ukrepov na področju zdravstva, ki so bili sprejeti v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ.

Vzajemna premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zvišuje za štiri evre in bo po novem znašala 28,62 evra na mesec. Zdravstvena zavarovalnica Triglav je povišala premijo za 3,43 evra in bo znašala 29,42 evra mesečno, premija s triodstotnim popustom pa 28,54 evra mesečno. Zavarovalnica Adriatic Slovenica pa je povišala mesečno premijo za 2,89 evra in znaša 29,38 evra, premija s triodstotnim popustom pa 28,50 evra oz. 2,80 evra več mesečno.

Del varčevalnih ukrepov prenaša breme financiranja določenih zdravstvenih storitev z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na komercialne zavarovalnice oz. na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Sodeč po podatkih v finančnem načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se bodo tako stroški prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj predvidoma zvišali za 35,66 milijona evrov. Komercialne zavarovalnice zato zviševanje premije ocenjujejo kot neizbežno.

Dražje cigarete ...
Zaradi zvišanja trošarin so cigarete z današnjim dnem dražje. Tako je treba po novem za zavojček cigaret znamke Boss Classic odšteti 2,90 evra, za cigarete znamke West Red pa tri evre. Za povprečno 10 centov so dražje tudi druge cigarete, ki jih proizvaja Tobačna Ljubljana, so navedli v družbi.

Drobnoprodajna cena cigaret se je v povprečju zvišala za 10 centov.

Trošarine za cigarete se z današnjim dnem povečujejo z najmanj 86 evrov za tisoč kosov cigaret na najmanj 90 evrov za tisoč kosov, kar predstavlja 4,6-odstotno povečanje.

Trošarine se bodo v prihodnjih šestih mesecih sicer zvišale še dvakrat - na 94 evrov za tisoč cigaret s 1. oktobrom in na 97 evrov s 1. januarjem 2013. Z zvišanjem trošarin želi vlada zagotoviti dodatna sredstva za uravnoteženje javnih financ.

... cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih.
Z današnjim dnem začne veljati nova uredba EU-ja o gostovanju v mobilnih omrežjih, s katero se bo znatno pocenila uporaba interneta prek mobilnega telefona za dostopanje do zemljevidov, videoposnetkov, fotografij, družabnih omrežij in elektronske pošte med potovanjem po drugih državah članicah EU-ju. Veljati začnejo tudi nižje cene klicev.

Cene odhodnih klicev so se znižale na največ 29 centov, za prejete klice na največ osem centov na minuto, za SMS-e na največ devet centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov na megabajt brez upoštevanja DDV-ja.

Pravila EU-ja o gostovanju z današnjim dnem določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja pri 50 evrih (brez DDV-ja), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve.
To pa ni zadnje nižanje cen mobilnega gostovanja. Julija 2013 se bodo cene odhodnih klicev znižale na največ 24 centov na minuto, julija 2014 pa na največ 19 centov na minuto, medtem ko so bile do danes omejene na največ 35 centov na minuto. Cene SMS-sporočil se bodo julija 2013 znižale na največ osem centov, julija 2014 pa na največ šest centov, medtem ko so bile do zdaj omejene na 11 centov.

Cene prenosa podatkov pa se bodo julija 2013 znižale na največ 45 centov na megabajt, julija 2014 pa na največ 20 centov na megabajt, medtem ko do zdaj teh omejitev ni bilo.

Razkošje na štirih kolesih
Z današnjim dnem se uvaja dodaten davek za osebna motorna vozila s prostornino motorja nad 2500 kubičnih centimetrov. Po novem so dodatno obdavčena tudi motorna kolesa z motorji nad 1.000 kubičnimi centimetri. Davek se bo obračunaval za vozila, ki bodo prvič registrirana v Sloveniji. Dodatni davek se bo obračunal od prodajne cene posameznega motornega vozila brez davka na dodano vrednost hkrati z običajnim davkom na motorna vozila.

Višina dodatne davčne obveznosti je odvisna od prostornine motorja motornega vozila in je določena progresivno. Začne se z osmimi odstotki za avtomobile in bivalne avtomobile s prostornino motorja 2.500 kubičnih centimetrov in se nato v več korakih zvišuje do 16 odstotkov za vozila, katerih motor ima prostornino 4.000 kubičnih centimetrov in več. Za motorna kolesa in kolesa z motorjem bo dodatni davek, ki bo znašal pet odstotkov, veljal, če znaša prostornina motorja najmanj 1.000 kubičnih centimetrov.

Dodatni davek na t. i. luksuzna motorna vozila predvidevajo spremembe zakona o davku na motorna vozila, ki jih je vlada vključila v zakon za uravnoteženje javnih financ. Po ocenah vlade se bo s tem v proračun steklo dodatnih sedem milijonov evrov, kar je slaba petina zneska, ki se je od davka na motorna vozila zbrala v proračunu do zdaj.
Življenje v Sloveniji se spet draži