Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 49 glasov Ocenite to novico!
Coca-Cola
Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili tudi v pijači Coca Cola. Foto: Reuters
Dejan Židan
"Nižja je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi," je opozoril kmetijski minister Dejan Židan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Janez Posedi
Prvi mož uprave za varno hrano Janez Posedi je poudaril, da sta potrebna dvig poštenih praks proizvajalcev in ozaveščanje kupcev. Foto: BoBo
VIDEO
Izdelki na slovenskem trg...
VIDEO
Slovenija s slabšo kakovo...

Dodaj v

Različne kakovosti Coca Cole, Milke, namaza Rio mare ...

Največje tveganje pri trgovinskih znamkah
14. julij 2017 ob 11:37,
zadnji poseg: 14. julij 2017 ob 11:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zveza potrošnikov Slovenije je pri pregledu trga med 32 pari izdelkov odkrila 10 parov izdelkov različne kakovosti, med drugim pri Coca Coli, čokoladi Milka in pri Hoferjevi toastšunki.

"Nižja je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi," je ob predstavitvi podatkov o pregledu trga glede dvojne kakovosti prehranskih izdelkov opozoril kmetijski minister Dejan Židan in poudaril, da so zaznali predvsem tveganje pri trgovinskih znamkah.

Raziskavo trga so opravili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inštitutu za nutricionistiko ter Zvezi potrošnikov Slovenije. "Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno," je poudaril Židan.

Ob tem so ugotovili, da obstaja povečano tveganje pri trgovinskih blagovnih znamkah, kar bo minister Židan opozoril prihodnji teden na vrhu ministrov v Bruslju. "To področje je za nas novo odkrito tveganje, zato se bomo v to problematiko v Sloveniji poglobili v prihodnjih mesecih," je dodal.

Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget in pri Hoferjevi toastšunki. Poleg tega tudi v pregledu tuninega namaza Rio mare pate, mlečni čokoladi Riquet in Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina.

Nujen pregled deklaracij
Predsednica zveze potrošnikov Breda Kutin je poudarila, da največje težavo predstavljajo aditivi, nadomeščanje mesa s sojo, zadeve, ki so po predpisih dovoljene. Opozorila je, da mora kupec pogledati deklaracijo, da bo vedel, kaj zares kupuje.

"Ena tretjina vzorčenih izdelkov odstopa glede kakovosti. Kar pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, je bilo označenih z oznako Slovenska kakovost," je poudarila Kutinova in dodala, da bi dosegli višjo kakovost izdelkov, če bi v Sloveniji šli v smer jasnejšega in preprostejšega označevanja in v proces s čim manj aditivi, s postopki, ki zagotavljajo trajnost brez aditivov.

Slabša kakovost je po njenem mnenju odraz premalo zahtevnih kupcev, čeprav so že zahtevnejši, kot so bili. Pri projektu jo je zmotilo, da so pregledovali izdelke, ki jih zveza potrošnikov in tisti, ki se ukvarjajo s prehrano, ne bi priporočali za redno uživanje, ampak za občasno in čim manjše uživanje. Vendar gre pač za odziv na mednarodno problematiko, ki so jo zaznali v drugih državah EU-ja.

"Veliko energije smo posvetili izdelkom, za katere bi morali kupcem priporočati, naj se jim izogibajo zaradi zdravega življenjskega sloga. Bistveno bolj bi morali pogledati mlečne ali mesne izdelke, ki jih priporočamo za vsakodnevno uporabo," je dejala in po njenem mnenju bi se s takim pregledovanjem kakovost te hrane izboljšala, večja bi bila tudi ozaveščenost kupcev. Obenem se zaveda, da deklaracije dobro zajemajo vsebino izdelka, a da predstavljajo izziv za kupca, da razbere, kaj deklaracija sploh pomeni.

Majhna odstopanja od deklaracij
Uprava za varno hrano je pregledala 22 vzorcev. Med izdelki za zahodnoevropske trge in tistimi za vzhodnoevropske trge niso zaznali bistvenih odstopanj med deklarirano in izmerjeno vrednostjo.

Dopustna tolerančna odstopanja so bila presežena le pri treh izdelkih, in sicer pri krekerjih Tuc Tuc, kjer je bila vsebnost soli nižja od deklarirane vrednosti, polnozrnatih piškotih Leibnitz, kjer je bila nižja vsebnost prehranskih vlaknin, in pri instantpripravku za pripravo kakava Nesquik, kjer je bilo manj kakavovih delov kot navedeno.

Prvi mož uprave Janez Posedi je poudaril, da so o tem obvestili nosilca dejavnosti in da pričakujejo, da bo to odpravljeno. Pozval je tudi, naj Evropska komisija sistematično preveri stanje glede dvojne kakovosti in temu ustrezno pripravi potrebne zakonodajne podlage.

Manj soli v slovenskih izdelkih
Tudi na Inštitutu za nutricionistiko so primerjali izdelke na slovenskih in avstrijskih policah, predvsem tuje blagovne znamke. "Bila so minimalna odstopanja vsebnosti sladkorja v korist avstrijskih izdelkov in višjih vsebnosti soli v korist slovenskih izdelkov, torej naši so imeli manj soli. Sicer pa so vsi izdelki vsebovali več ali manj aditivov, bistvenih razlik torej ni bilo zaznati," je dejala prva dama inštituta Anita Kušar. Na podlagi označb tako na inštitutu niso mogli ugotoviti, da bi bili izdelki na slovenskih in avstrijskih policah različni.

Kušarjeva kupcem svetuje, da izbirajo živila, ki vsebujejo manj sladkorja in soli, kar lahko razberejo iz deklaracij na izdelkih.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
jodlzi
# 14.07.2017 ob 12:01
A nismo nekaj mesecev nazaj poslusali kako je vse to mit?

In smo nekateri kljub temu protestirali da razlike so?

Kje so sedaj tisti ljudje, ki so trdili da ni razlik?
S5
# 14.07.2017 ob 11:47
Dobro jutro
Latex
# 14.07.2017 ob 12:07
Nutella je precenjena.
primozabc
# 14.07.2017 ob 12:05
A bi bil lahko članek malo bolj natančen? Za kakšne razlike gre? So to razlike med istim izdelkom v različnih trgovinah ali med državami.

Sam vem, da nutella kupljena v Mullerju ima čisto drugačno barvo (bolj temno) kot tista kupljena v Meratorju, ker je tista v Mullerju narejena za nemško tržišče. Tudi okus je mnogo boljši.
colnago
# 14.07.2017 ob 12:02
za nas Balkance je vse odlično
bajsinho
# 14.07.2017 ob 12:08
Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno

Zakaj se pa ne primerja s podatki iz npr. Nemčije, Avstrije, Francije? A so tako slabi, da jih sploh ne upajo primerjati?
Ramus
# 14.07.2017 ob 12:17
Bojkot. Najbolj pomaga bojkot. Samo en teden bi bilo dovolj,...
generacija56
# 14.07.2017 ob 12:07
Ljudje to že vemo leta, halo?
Kaj pa pralni prašek?
el CARTEL
# 14.07.2017 ob 12:09
slovenski potrošnik lahko takoj naredi nekaj proti temu - pač ne kupuje teh izdelkov. jaz jih ne.

mogoče bo potem bolje.
pa še nekaj za zdravje si bo naredil gotovo, če nič druegga (vsaj gelde sadnih jogurtov, milke in coca cole)
SB225
# 14.07.2017 ob 12:14
Izdelki Coca Coli, čokolada Milka ter toastšunka sploh ne morejo biti kvalitetni, ne glede ali gre za nemški ali balkanski trg. Smo na meji strupov :). Pa še nekaj. To ni ne-zdrava hrana, to je zdravju škodljiva! Pazite na nevro lingvistično programiranje (NLP), ki ga uporabljajo mediji. Naš um, razume ne-zdravo kot 99,9% zdravo in ne le kot STOP.
Ramus
# 14.07.2017 ob 12:11
To kar že dolgo vemo. Milka v Avstriji je vedno imela boljši okus,... takih primerov je na stotine. Tudi kinder jajca pri nas ali v Avstriji je kot dan in noč,...
davide
# 14.07.2017 ob 12:35
Kako pa zgleda kakovostna Coca Cola?
krosnjar
# 14.07.2017 ob 12:11
Zanimiva bi bila primerjava med Mercatorjevimi blagovnimi znamkami za slovenski in bosansko-makedonski trg . . . ;)
krosnjar
# 14.07.2017 ob 12:26
To kar ljudje kupujejo, to dobijo. . . Jabolka s črvom nihče noče. Sadje, ki zgnije v nekaj dneh, ker ni balzamirano tudi ne. . . Pršut, ki je kak evro dražji, ker ima samo sol, brez Ejev in je dlje sušen tudi ne . . . Cenejše hrenovke z mesom v sledeh se menda tudi dobro prodajajo. Pa zmrznjene pizze. . .
Niso trgovci težava. Ljudje, ki so vse bolj leni so večji problem. . .
G.Bruno
# 14.07.2017 ob 12:05
Samo visoko kakovostna in zdrava živila so problematična. :)
nelon
# 14.07.2017 ob 12:18
Nekje naj bo objavlen spisek vseh stvari kjer ugotovijo razlike... Potrošniki pa nato bojkotirajmo vse te izdelke... Če nas imajo ti proizvajalci za drugorazredne... Zakaj bi pa mi kupovali drugorazredne izdelke če imamo dovolj izbire
dimmukomun
# 14.07.2017 ob 12:13
Zgleda so bili pritiski javnosti,ker verjamem ,da sami nebi šli v te analize,ker je zadeva še hujša in to tudi vedo.
softundsicher
# 14.07.2017 ob 12:49
"Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili v ...in Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina."
http://veskajjes.si/zivila/mleni-izdelki/milfina-jagodni-jogurt-pomurske-mlekarne

Hoferjev sadni jogurt z okusom jagode proizvajajo v Sloveniji (Pomurske mlekarne). Seveda je izdelek drugačen kot v Avstriji.

Se pa tu zastavlja vprašanje kvalitete slovenskih izdelkov in smiselnosti akcij "kupuj domače". Če je slovensko še ne pomeni, da je kvalitetno!
hypatos
# 14.07.2017 ob 12:10
Sedaj se vsaj ni treba več sprenevedati, da smo del Evrope (če že ne zahodne, pa vsaj centralne)... Smo del Balkana. In to je to.

Še enkrat čestitam vsem, ki ste bili za EU in NATO. Tudi oni potrebujejo (EU - ''originalne'' članice) kanto za smeti, da popucajo svoje odpadke. Ta kanta smo mi (med drugimi, seveda).
seven7
# 14.07.2017 ob 12:21
Vseh teh naštetih izdelkov, ki jih sam niti ne uvrščam med hrano in pijačo ne uživam. Tako da mi je malo mar pa če so še bolj zanič kot je napisano, kar že tako ali tako v osnovi so.
wowoo
# 14.07.2017 ob 12:57
Sam delam pogodbeno z multinacionalko, katere proizvodi so omenjeni v tem članku ... Ja kvaliteta izdelkov je slabša, ker Slovenijo uvrščajo med balkanske države, za Balkan pa je itak vse dobro... Tudi menagerji z Balkana harajo po teh multinacionalkah in temu primeren je rezultat! Ja Slovenija je vredna prav toliko kot Romunija, Kosovo ... Krivi smo si pa sami... politiki, inšpekcije... podn!!!
svyatoslav
# 14.07.2017 ob 12:33
Dokaz, da nas ima zahodno črno plemstvo za drugo ligo, skupaj z ostalimi balkanskimi državami.
Sploh pa je koka-kola, nutela in milka težak strup tudi v najbolj kakovostni verziji.
yanker
# 14.07.2017 ob 12:29
@GORILA
Hofer in Lidl imata trgovine v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in razlika v kvaliteti je med njihovo toastšunko v trgovinah v Sloveniji in npr. Nemčiji.
Budget pa je blagovna znamka SPARA, SPAR pa najdeš tako v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji, torej so primerjali "budget" sok iz avstrijskega s sokom iz slovenskega SPARA.
dunbar
# 14.07.2017 ob 13:18
Kupujte osnovna živila in kuhajte sami.

Se kdo vpraša, kako lahko kilogram šunke ali katere druge klobase stane dva eura npr.? Kaj mora biti tam notri, da se to izplača delati?
semaino
# 14.07.2017 ob 12:31
Te raziskave bi morali poceti 4x letno! Najmanj 4x na leto!
zlobniCO2
# 14.07.2017 ob 12:30
to kar je našteto sploh ni hrana so smeti , če to jeste ste si sami krivi.vam za severni trg izdelki ne pomagajo nič
montebuba
# 14.07.2017 ob 12:37
Okej zdaj boste eni tu gor rekli da nikdar ne jeste nutelle al pa milke al vsaj kaj sladkegaa..dajte no :D...daleč od tega da to ješ vsaki dan...na vsake toklo pa zapaše...in zato je prav da se kontrolira kakovost.
hypatos
# 14.07.2017 ob 12:16
@el CARTEL - se strinjam, toda problem je, ker bodo multinacionalke kmalu prevzele sleherno industrijo in drugega kot drugorazrednih izdelkov, za drugorazredne ljudi, sploh ne bo.

http://www.businessinsider.de/10-companies-that-control-what-we-buy-2014-7?r=US&IR=T
Seneca
# 14.07.2017 ob 12:35
Bravo za zvezo potrošnikov! Še več takih primerjav in kakšen organiziran bojkot in bomo kvaliteto enako koz v zah. Evropi!
RobiK3a
# 14.07.2017 ob 12:34
Švaba se obnaša racionalno.
Če nek lokalni trg ne protestira, ko nam švabo zapakira drek in nanj napiše med, potem nam bo pač prodajal drek.
Kako dolgo ?
Dokler mu bo oblast to dovolila.
mirora
# 14.07.2017 ob 12:28
Če bi se človeštvo bolj zavedalo pomena zdrave prehrane, bi celotna ekonomsko-politična situacija v svetu bilja boljša. Žal je večini ljudi popolnoma vseeno, ne skrbijo za svoje telo in vanj vnašajo najrazličnejšo nesnago, ki je ponujena na policah trgovin.
sosman
# 14.07.2017 ob 14:18
Zakaj stalno poslušamo o tej glupi nutelli? Torej sladkor in olje z aromo lešnikov. In te smeti ljudje jedo na žlico in umirajo od dobrega? Saj te stisne, ker je tako sladko.
megan
# 14.07.2017 ob 13:01
Lepo so v članku stvar poimenovali "brezalkoholna pijača z okusom pomaranče." Tekočini rumeno - oranžne barve, sladkega okusa in z umetnimi aromami res ni mogoče reči "sok."

Sicer pa: Če se ljudje na splošno odpovedo mlečni čokoladi, piškotom, toast šunki, sladkim brezalkoholnim pijačam, nuteli ... bo to samo dobro za njihovo zdravje, počutje in izgled. Vse to je navadno "sr****" tudi, če je narejeno za zahodni trg, kaj šele za našega - vzhodnega.
Pa smiselno je kupovat hrano direkt od kmetov ali pa lokalnih združenj (zadrug), ki prodajao pridelke lokalnih pridelovalcev. V trgovini pa je dobro kupovat čimbolj osnovna živila (moka, riž ...) Razumem, da vedno ni mogoče na ta način, lahko se pa stremi k temu.
planet1
# 14.07.2017 ob 12:47
Kaj pa elektronika, avtomobili,... Tole je samo kapljica v morju. In cene vcasih sploh niso tako drasticno nizje kot v bogatejsih drzavah. Pri nekaterih receh je celo obratno. Ampak kdo te v resnici na.egne ce kupis pijaco za isto ceno kot jo dobis v Nemciji in je slabse kvalitete, ker jo je trgovina kupila po nizji ceni?

Se 20 let, da vsi preseneceni pridejo do teh ugotovitev.
mb128
# 14.07.2017 ob 12:16
Ja no ta članek bi dobil še veliko večji težo če bi tudi objavili cene čisto določenega artikla tako pa je vseskupaj bolj arbitrarne, subjektivne narave. Sicer pa, kako že pravijo? Malo denarja malo muzike! Če npr. en in isti izdelek pri nas stan 1€ v Nemčiji pa npr. 1,5 € se nimamo kaj za pritoževati če pa temu ni tako pa se še kako lahko pritožujemo. Lahko npr. izdelek celo bojkotiramo! A zato pa je potrebna disciplina, ki pa je pri nas nekako ni! V končni fazi ima kupec vedno zadnjo besedo, mišljeno, kupiš ali ne kupiš in če ne kupiš na podlagi tega ker ugotoviš, da te trgovec na tako že kar pritlehten način diskriminira se bo slednji kaj hitro zamislil nad svojim početjem in slednjega korigiral. Vzemimo recimo Spar v Europarku. Na začetku je bilo tam sadje pod vsako kritiko. Pa ga nihče ni več kupil in trgovec je stvar korigiral!
oziris.va
# 14.07.2017 ob 15:36
kapetano
# 14.07.2017 ob 15:03

Hofer, Lidl, Eurospin in ostala sranja....juhu sam da je pocen. čeprou bom crknu


A misliš, da v Mercatorju in Šparu prodajajo oh-kako-veličastno-in-odlično kvalitetno hrano?
cesar1
# 14.07.2017 ob 15:30
kapetano!
S svojim načinom pisanja si užalil vsaj 400.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine. Sram naj te bo!
Tebi in tvojim somišljenikom se čudim, da ni nobene kritike na račun Mercatorja in Tuša. Pa ja ne mislite, da kupujete pri slednjih samo prvovrstno in ekološko hrano?!
Zoro27
# 14.07.2017 ob 14:24
Milka, nutella, coca cola, potem pa nekdo govori o zdravi prehrani?
Pojdite raje preverjat, koliko drži certifikat eko in bio.
zamudnik
# 14.07.2017 ob 13:50
Cehi so imeli jajca objavit primerjavi izmerjenih vrednosti izdelkov za vzhodni oz. zahodni trg.

ker ce ti reces, da ima nutela v at vec lesnikov in manj sladkorja kot v slo, je razlika, kot ce reces, da nutela v at nima oznacenih 5% lesnikov, ampak 5.1%, slo nutela pa le 3.0, ceprav po deklaraciji morajo noter biti 3.1%.


Čehi so za nas itak že kar nekaj let barvni televizor.
tomppa46
# 14.07.2017 ob 13:37
VSA TA HRANA JE STRUP - KAKŠNA KAKOVOST???

Naj definirajo, kaj pomeni kakovostna Cocca cola???
Malo manj strupa notr?

Vsa ta hrana bi morala biti prepovedana!
garmond
# 14.07.2017 ob 13:03
Nutella, takšna ali drugačna, je industrijski proizvod, poln raznih ejev in druge kemične nesnage. Ne dajajte tega otrokom, če jim želite dobro.
Mohikanec
# 14.07.2017 ob 12:56
V Mercatorju se pa ni niti ustavil, saj nima gasmaske
por
# 14.07.2017 ob 13:39
haha, glede na cvetober izdelkov (cocacola, rio pate, čokolada milka) me srčece prav nič ne boli, če so v SLO ti našteti izdelki slabše kvalitete... V obeh primerih je to manjvredno (zdravstveno gledano) živilo.
Ples
# 14.07.2017 ob 13:18
@montebuba
Okej zdaj boste eni tu gor rekli da nikdar ne jeste nutelle al pa milke al vsaj kaj sladkegaa..dajte no :D...daleč od tega da to ješ vsaki dan...na vsake toklo pa zapaše...in zato je prav da se kontrolira kakovost.

No, verjemi ali pa ne - point je v tem, da nas nekatere zanima, zakaj ni v tem naboru izdelkov več takih, ki pa jih uživamo 'vsaki dan'. Če omenim le mlečne izdelke: mene bolj zanima kakšna znamka sira ali navadnega jogurta ...

Ampak verjetno je to že del odgovora - bolj je stvar umetna, bolj se da goljufat.
Barrotes
# 14.07.2017 ob 15:44
@Zetes

končno realen komentar!

Dragi moji, zgrešili ste bistvo: Slovenci jemo hrano nižje kvalitete, ker spadamo pod Balkan. To je vse, kar je vredno razmišljanja.
Pa ne gre samo za v članku izpostavljene izdelke, razlika je tudi v ostalih živilih, sadju in zelenjavi, kozmetiki, beli tehniki, telefonih, tudi avtomobilih.... V vseh izdelkih, ki se prodajajo globalno.
JJstyle
# 14.07.2017 ob 15:28
Najbolj žalostno je, da v Nemčiji Aldi in Lidl nista nič dražja kot v Sloveniji. Če bi bila, bi lahko vsaj rekel malo denarja, malo muzike, zdaj pa mi preletava misel, da nas ima Zahod še vedno za Untermensche.
kolnkista
# 14.07.2017 ob 15:05
Na deklaracijah vse bolj pogosto piše ''Made in EU''.
Kje je ta EU: Romunija, Malta, S. Irska, Nemčija,...?
Verjetno je razlika ane??
Stalno poslušamo,da moramo brati deklaracije ampak le te so pa pomanjkljive, zavajajoče in pisane v takem fontu, da nam tudi lupa ne pomaga.
matejagr
# 14.07.2017 ob 14:11
"VSA TA HRANA JE STRUP - KAKŠNA KAKOVOST???

Naj definirajo, kaj pomeni kakovostna Cocca cola???
Malo manj strupa notr?

Vsa ta hrana bi morala biti prepovedana!"


Ja, prav tako bi prepovedal MIlko, ki sploh ni cokolada temvec bolj belo sladkorna tablica.
O Nutelli raje sploh ne bi, vseeno je katero verzijo kupujete, ker sta obe v vecini iz belega sladkorja.
iluzionistka
# 14.07.2017 ob 13:40
so lepo zavili v celofan vse pri tem testu. so primerjali izmerjene in deklarirane vrednosti izdelka za vzhodnu trg in zahodni trg.

cehi so imeli jajca objavit primerjavi izmerjenih vrednosti izdelkov za vzhodni oz. zahodni trg.

ker ce ti reces, da ima nutela v at vec lesnikov in manj sladkorja kot v slo, je razlika, kot ce reces, da nutela v at nima oznacenih 5% lesnikov, ampak 5.1%, slo nutela pa le 3.0, ceprav po deklaraciji morajo noter biti 3.1%.

zato pa rezultati niso tako slabi kot na vzhodu. zidan pa nima poguma objavit take primerjave
rubin
# 14.07.2017 ob 13:02
Mr bong, misliš da so kmetje biserčki ki ne goljufajo in prodajajo iz Trsta sadje Oz če svoje da manj škropijo itd? Misli si...
Oglasno sporočilo
link
Gospodarska rast predstavlja pravi trenutek za nakup industrijskih in skladiščnih prostorov
11. junij 2018 ob 08:15 Tudi po končanem mesecu maju 2018 ostaja gospodarska rast visoka in široko osnovana tudi po maju 2018, nadaljujejo se tudi ugodna gibanja na trgu dela.
Več novic ...
Kazalo