Oslabitve in rezervacije so na ravni matične banke dosegle 1,23 milijarde evrov, kar je enkrat več kot predlani. Na ravni skupine so bile slabitve in rezervacije z 1,07 milijarde evrov za 92 odstotkov višje kot v 2012. Foto: MMC RTV SLO
Oslabitve in rezervacije so na ravni matične banke dosegle 1,23 milijarde evrov, kar je enkrat več kot predlani. Na ravni skupine so bile slabitve in rezervacije z 1,07 milijarde evrov za 92 odstotkov višje kot v 2012. Foto: MMC RTV SLO

Na ravni skupine je medtem izguba dosegla nekaj več kot 1,5 milijarde evrov. Izguba NLB Skupine je tako natančneje dosegla 1,54 milijarde evrov, kar je 405 odstotkov več kot v 2012. Izguba matične banke pa je bila z 1,44 milijarde od lanske višja za 427 odstotkov, so zvečer iz banke sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V banki so pojasnili, da so lansko poslovanje v veliki meri zaznamovale decembrske aktivnosti, povezane z ukrepi za izboljšanje kapitalske ustreznosti v obliki dokapitalizacije in prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki so sledile pregledu kakovosti aktive banke in obremenitvenim testom. Banka je pri tem realizirala 287,5 milijona evrov izgube.

Lani so se po navedbah banke nadaljevali tudi trendi slabšanja kakovosti posojilnega portfelja. To se je odrazilo tudi v visokem znesku oblikovanih oslabitev in rezervacij.

Oslabitve in rezervacije so na ravni matične banke dosegle 1,23 milijarde evrov, kar je še enkrat več kot predlani. Na ravni skupine so bile slabitve in rezervacije z 1,07 milijarde evrov za 92 odstotkov višje kot v 2012.

Pred oslabitvami in rezervacijami ter brez enkratnih dogodkov je NLB lani ustvaril dobiček 47 milijonov evrov, kar je bilo za dve tretjini manj kot v l. 2012. Na ravni skupine pa je NLB pred oslabitvami in rezervacijami ter brez enkratnih dogodkov ustvaril dobiček 15,5 milijona evrov. To je bilo za 88 odstotkov manj kot predlani.

Zaradi slabšanja kakovosti posojilnega portfelja so upadli tudi obrestni prihodki. Čiste obresti so bile tako na ravni matične banke lani s 157,4 milijona evrov za 30 odstotkov nižje kot v 2012, na ravni skupine pa so dosegle 233,5 milijona evrov in bile za 32 odstotkov nižje kot v 2012.

Banka je ob teh trendih in v okviru postopka preobrazbe in reorganizacije sicer zniževala tudi stroške. Na ravni matične banke so se v primerjavi z 2012 znižali za pet odstotkov, na 212,4 milijona evrov, na ravni skupine pa za deset odstotkov, na 332,8 milijona evrov.

Ob tem v banki spominjajo, da so na višino poslovnih stroškov lani negativno vplivali enkratni stroški, povezani z ukrepi za sanacijo banke, predvsem vezani na izvedbo pregleda banke, ki so ga opravile tuje revizijske družbe.