Delnice italijanske banke UniCredit se vendarle pobirajo, potem ko so zaradi velikega diskonta pri dokapitalizaciji padle za 40 odstotkov in dosegle najnižjo vrednost po letu 1988. V sredo dopoldne se je tečaj popravil za sedem odstotkov. Medtem je iz Italije prišla novica, da se je organiziran kriminal zaradi krize še razširil, mafija pa predstavlja največjo
Delnice italijanske banke UniCredit se vendarle pobirajo, potem ko so zaradi velikega diskonta pri dokapitalizaciji padle za 40 odstotkov in dosegle najnižjo vrednost po letu 1988. V sredo dopoldne se je tečaj popravil za sedem odstotkov. Medtem je iz Italije prišla novica, da se je organiziran kriminal zaradi krize še razširil, mafija pa predstavlja največjo "banko" v državi, saj ima za 65 milijard evrov likvidnih sredstev. Foto:

Žal je likvidnost še vedno izjemno nizka, izjema so delno le Krkine delnice, ki so se ob 400 tisoč evrih prometa podražile za pol odstotka, tako da počasi okrevajo po ponedeljkovem padcu na dveletno dno. "Takoj, ko povpraševanje in ponudba nista usklajena oz. želi določen imetnik malo bolj agresivno izstopiti iz lastništva Krke, se zgodijo takšni padci. Pričakujem, da se bo cena kmalu spet stabilizirala pri 50 evrih," je povedal Jani Javornik (Hypo banka). Od preostalih delnic v prvi kotaciji so se najbolj podražile Telekomove in dosegle 66 evrov.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

INTEREUROPA

+5,71 %

0,37 EUR

TELEKOM

+4,68 %

66,00

GORENJE

+2,25 %

4,50

NOVA KBM

+1,29 %

3,15

PETROL

+1,19 %

161,90

ZAV. TRIGLAV

+0,97 %

10,40

KRKA

+0,53 %

48,86

MERCATOR

+0,35 %

143,50


Alcoa optimistična

V New Yorku je Dow Jones včeraj porasel za pol odstotka in pri 12.462 točkah dosegel najvišjo vrednost po koncu julija. Bančne delnice še naprej okrevajo in so letos v povprečju poskočile že za skoraj devet odstotkov. Dražile so se tudi delnice industrijskih podjetij, kot je proizvajalec težke mehanizacije Caterpillar. Sezona objavljanja četrtletnih rezultatov se je začela spodbudno, saj je imela Alcoa višje prihodke od napovedi, optimistične pa so tudi njene napovedi. Alcoina izguba v lanskem četrtletju je bila pričakovana in ni povzročila nelagodja.

Donos slovenske obveznice nad 7 %
Evro je po torkovi rasti danes spet zdrsnil pod 1,27 dolarja. Agencija Fitch ne pričakuje, da bo letos Franciji znižala najboljšo kreditno oceno, zato pa grozi Italiji in Španiji, da bi jima lahko oceno oklestila za dve stopnji. V četrtek se bo poskušala Španija z izdajo obveznic, ki zapadejo leta 2015 in 2016, zadolžiti za pet milijard evrov, Italija pa do petka za skoraj 17 milijard. Dodajmo, da je zahtevana donosnost slovenskih desetletnih obveznic spet presegla mejo sedmih odstotkov.

Finančne krivulje: Kitajski uvoz se je decembra povečal le za 12 odstotkov, kar so delniški trgi sprejeli pozitivno, saj naj bi Peking zdaj vodil bolj ekspanzivno denarno politiko.


Nafta cenejša

Cene surovin so se danes vendarle umirile. Nafta vrste brent je zdrsnila pod 113 dolarjev. Včeraj je bilo dogajanje pestro, baker se je podražil za tri odstotke, saj je iz Kitajske prišla novica o rekordnem decembrskem uvozu bakra. Terminske pogodbe na pomarančni sok so v ZDA poskočile za več kot 10 odstotkov in dosegle rekordno vrednost, saj so ameriški regulatorji omejili uvoz pomaranč iz Brazilije, potem ko so odkrili sledi pesticidov. Na visoke cene pomarančnega soka vpliva tudi slabo vreme na Floridi.