Rimske terme so svoja vrata po desetih letih prvič odprle maja. Foto: MMC RTV SLO
Rimske terme so svoja vrata po desetih letih prvič odprle maja. Foto: MMC RTV SLO

Družba je namreč zaradi visoke kapitalske naložbe, ki temelji na trenutno nevzdržni finančni konstrukciji, insolventna, zadnja dokapitalizacija pa ni uspela. Iskra, ki Terme vodi od konca oktobra, je v predlogu za začetek postopka prisilne poravnave, objavljenem na spletni strani Ajpesa, še zapisala, da družbo obremenjujejo nepravilnosti iz procesa dokončanja projekta revitalizacije term, zamik dokončanja investicije ter preveč optimistično načrtovani denarni tokovi.

Vse to je vodilo v pomanjkanje likvidnostnih sredstev za poravnavo tekočih poslovnih in finančnih obveznosti družbe.

Soglašali z dokapitalizacijo, a izpeljali je niso
Delničarji Rimskih term so v začetku septembra na predlog še prejšnje uprave, ki jo je vodila Marjana Novak, soglašali z dokapitalizacijo, s katero naj bi zagotovili nujno potreben obratni kapital za poslovanje družbe do konca leta 2012.

Vendar pa povečanje kapitala za dogovorjenih 2,5 milijona evrov ni uspelo in zdajšnja uprava ocenjuje, da vnovičen sklic skupščine ne bi bil smiseln, saj družbeniki niso pripravljeni zagotoviti novih denarnih vložkov zunaj postopka prisilne poravnave.

"Prisilki" prikimali tudi nadzorniki
S poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja podjetja, v katerem Iskra predlaga postopek prisilne poravnave, se je sredi novembra strinjal tudi nadzorni svet term s 54 zaposlenimi, ki so po 20 letih zaprtja prve goste sprejele v letošnjem marcu. Po takratnih podatkih naj bi družba že imela okoli 100.000 evrov tekoče izgube.