Gospodarstvo
(7)

Poudarki

  • Lastnik kupca je družba Infohip, zakoniti zastopnik pa kranjski podjetnik Janez Janša
Krvavec
Žičnice na Krvavcu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dodaj v

RTC Krvavec v roke Alpske investicijske družbe

Prenos delnic izveden v ponedeljek
10. april 2018 ob 10:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Alpska investicijska družba je izpolnila vse v pogodbi navedene odložne pogoje in postala lastnica 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec.

Unior je s prodajo lastniškega deleža, ki je bil opredeljen kot poslovno nepotrebno premoženje, uresničil zavezo, dano bankam upnicam v skladu s sindicirano kreditno pogodbo. Družbi kupnine za Rekreacijsko turistični center (RTC) Krvavec nista razkrili, po poročanju medijev pa naj bi neuradno znašala nekaj več kot milijon evrov.

Nakup družbe RTC Krvavec je Alpski investicijski družbi z odobritvijo posojila omogočila Banka Intesa Sanpaolo. Posojilna pogodba naj bi po pisanju medijev določala, da se Alpska investicijska družba zavezuje v korist banke zastaviti vrednostne papirje družbe RTC Krvavec. Zastavitelj pri odobrenem posojilu naj bi bila tudi družba RTC Krvavec s svojimi premičninami in nepremičninami. Zato so se v RTC Krvavec spraševali, ali bo nakup delnic vsaj delno financirala družba RTC Krvavec ali Alpska investicijska družba.

Lastnik Alpske investicijske družbe je družba Infohip, zakoniti zastopnik pa kranjski podjetnik Janez Janša.

Janša in Uniorjeva uprava sta v skupni izjavi ob podaljšanju roka za prodajo pojasnjevala, da ima Alpska investicijska družba v celoti zagotovljena finančna sredstva za plačilo delnic in zagotovila, da za nakup ne bo zastavljeno premoženje RTC Krvavec. Razna drugačna namigovanja v javnosti so bila po njunem prepričanju neutemeljena, skrbi zaposlenih pa odveč.

Prejšnji mesec je sicer zaradi dogajanja v zvezi s prevzemom podjetja odstopil direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik. Vodenje podjetja je prevzel predsednik nadzornega sveta RTC Krvavec Branko Bračko, in sicer za največ eno leto.

Kupec upravljavca enega najbolj priljubljenih slovenskih smučišč je sicer zagotovil, da bo z razvojnimi načrti in skrbnim gospodarjenjem omogočil napredek, ohranil delovna mesta ter pripomogel k razvoju regije in turistični prepoznavnosti celotne Slovenije. Alpska investicijska družba se je tudi zavezala, da bo do konca transakcije zaposlenim in lokalnemu okolju ustrezno pojasnila usmeritve, ki jih bo RTC Krvavec zasledoval z novim lastnikom.

Ponudbo za nakup deleža v RTC Krvavec sta sicer oddala dva ponudnika, Alpska investicijska družba pa je bila izbrana kot najugodnejši ponudnik.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
GeorgeB
# 10.04.2018 ob 13:03
Če je pameten, bo čim prej dobro prodal nekomu,k i se zna iti ta biznis. Tako bo to dobro za regijo, stranke (beri smučarje) in zanj. Če pa si misli, da bo to njegova molzna krava pa si bo nakopal srd velikega števila ljudi, vključno s politiko.
lahk
# 10.04.2018 ob 12:44
Lepo, če je kupil z realnim denarjem oz. ima premoženje. Bojim pa se, da je to spet en slamnati bogataš, ki se ponuja kot rešitelj, čez čas pa bo vse naprodaj na dražbi ali pa bomo posredno spet davkoplačevalci plačali avanturo zasebnika. Upam na najboljše!
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 12:06
plenimo naprej. nothing to see here, move along..
Radoveden
# 10.04.2018 ob 17:09
Da kupiš RTC Krvavec moraš res imeti vizijo, ker bi v nasprotnem primeru raje kupil karkoli drugega kar se izgubi v množici in česar nihče ne pozna. Tako pa si sozi na očeh in če zaserješ, si zaserješ še ime. Če želiš izčrpavat je tolio drugh bolj pametnih reči za kupit, ki ne bodejo v oči.
Springbok
# 10.04.2018 ob 12:19
Se mi zdi, da smo na Krvavcu odsmučali, kar sr je dalo. Za prihodnost vidim črno, ker podjetnik Janša ni finančno močen. Pretežni del kupnine za Krvavec je iz naslova odškodnine, ki je sicer upravičeno prejel od države. Ostalo pa na kredit. To pomeni, da se ne bo investiralo v žičnice. Prej se bo smučišče finančno izčrpavalo za vračila kreditov.

Upam, da se motim. Vendar se bojim, da na Krvavcu ne bomo več smučali v prihodnjih sezonah. Glej primere Zatrnim, nekaj sezon Kanin, Kope in privat smučišče na kredit Triglav 2864 ob Kobli.
kislec
# 10.04.2018 ob 11:57
Na, če ni Trump, je pa Janša...
FrancL
# 11.04.2018 ob 11:17
Glede na to koliko časa je potreboval, da je zaprl finančno konstrukcijo... vam povem, da iz te moke ne bo kruha. Žal... še en propadel projekt.
Kazalo