Rusija namerava podvojiti proizvodnjo letal sukhoi superjet 100. Foto: EPA
Rusija namerava podvojiti proizvodnjo letal sukhoi superjet 100. Foto: EPA

Zahodne države so sprejele niz sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini, kar naj bi že občutilo rusko gospodarstvo, ki je v določeni meri odvisno od tuje opreme in tehnologije. Tako je kar 80 odstotkov potniških letal za daljše polete v Rusiji uvoženih iz tujine.

Po napovedih ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva bodo zato nadaljevali pot povečanja števila letal in letalskih delov, ki jih proizvedejo v Rusiji.

Namestnik ruskega premierja Dmitrij Rogozin je dejal, da bosta oktobra Rusija in Kitajska podpisali dogovor o skupni proizvodnji potniškega letala za medcelinske polete. Prav tako namerava Rusija s prihodnjim letom podvojiti proizvodnjo letal sukhoi superjet.

Tovarne so, trg je
"Trg na Kitajskem je pretežno velik in zato je taka proizvodnja načeloma dobičkonosna,"
je odločitev za izdelavo novega potniškega letala objasnil Rogozin in dodal, da je tudi potencial ruske letalske industrije precejšen. Skupen projekt se mora začeti takoj, je bil odločen.

Ob zahodnih sankcijah se je Rusija odločila okrepiti gospodarsko sodelovanje z azijskimi državami, še posebej s Kitajsko. Že maja, kmalu po izbruhu krize v Ukrajini, sta Moskva in Peking podpisala dogovor o 30-letni dobavi ruskega plina kitajski in o gradnji plinovoda, ki bo ruska plinska polja povezal s kitajskimi uporabniki.