Bovška občina si prizadeva za ponoven zagon smučišča. Foto: BoBo
Bovška občina si prizadeva za ponoven zagon smučišča. Foto: BoBo
Kabinska žičnica in restavracija sta že v rokah občine. Foto: MMC RTV SLO

Predlog stečajne upraviteljice Nataše Gibičar tako odpira bovški občini možnost, da naše edino visokogorsko smučišče obudi že za prihodnjo sezono. Hit in Heta Asset Resolution, ločitvena upnika v stečajnem postopku nad družbo ATC Kanin, sta zavrnila ponudbo, ker je bila ponudba prenizka.

S tem, ko je bila ponudba ruskega državljana, šlo naj bi za partnerja v družbi Ilev Inženiring, zavrnjena, se je odprla pot za bovško občino, da bi lahko prevzela tudi preostalo lastnino ATC Kanin na smučišču. Občina bi tako pridobila vso potrebno infrastrukturo za zagon projekta.

Kabinska žičnica in restavracija
S Heto Asset Resolution, nekdanjo Hypo Alpe Adria International, je bovška občina pred kratkim sklenila pogodbo o brezplačnem prenosu lastništva poškodovane krožnokabinske žičnice in restavracije Prestreljenik na smučišču, v zameno pa je občina Heti oprostila komunalni prispevek za parkirišče in poravnala stroške zadnjih dveh let, ko naprave stojijo.

50 tisoč evrov je občina za žičnico že plačala, z odlogom pa bo nato poravnala še preostanek za restavracijo v znesku 112 tisoč evrov.

Dotrajanost naprav in propadanje
Naprave na smučišču so zaradi lanske močno snežene zime zelo načete in delno uničene, tako da bo za usposobitev in zagon naprav na smučišču potrebno še kar precej finančnih sredstev. To je tudi eden izmed razlogov, da Ilev Inženiring ni bil pripravljen ponuditi dovolj visoke vsote.

Premoženja ni bilo mogoče unovčiti, na njem pa vsako leto nastaja dodatna velika škoda zaradi snežnih padavin, je sklenila stečajna upraviteljica in dodala, da bi varovalni ukrepi za letos stali 55 tisoč evrov, sredstev pa ni bil pripravljen založiti nihče izmed upnikov. V stečajni masi pa ni dovolj sredstev niti za lanskoletne varovalne ukrepe, ki jih je založil upnik Heta, je še povedala Gibičarjeva.

Optimistični načrti in pomoč države
Za projekt zagona smučišča je občina rezervirala v letošnjem proračunu 80 tisoč evrov, ključna pa bo pomoč države. Vlada naj bi pomagala v okviru sredstev za razvoj turistične infrastrukture. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred kratkim omenjal, da bi vlada lahko projekt podprla s tremi milijoni evrov.

Ustanoviti pa nameravajo tudi javno podjetje, ki bo upravljalo infrastrukturo, vanj pa želijo privabiti tudi zasebne partnerje.

Zagon smučišča je za turistično orientirano občino Bovec ključnega pomena, saj sta bili zadnji dve zimski sezoni zaradi zaprtega smučišča izredno slabi. Župan Valter Mlekuž je optimističen in pravi, da možnost vnovičnega zagona smučišča vzbuja velik interes med potencialnimi vlagatelji v bovški turizem. Zagon smučišča bi povečal možnost, da bi se našel kupec tudi za bovška hotela Alp in Kanin, je še prepričan Mlekuž.