Rimski vrelec leta 2014. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Rimski vrelec leta 2014. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Občina Ravne na Koroškem je februarja 2012 kompleks Rimski vrelec v Kotljah, ki obsega 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, parkiriščem in vrtino z izvirom zdravilne mineralne vode, prodala Inštitutu imunopatologije in preventivne medicine s sedežem v Ljubljani, ki je v lasti ruskega zdravnika Musa T. Abidova. Kupnina je znašala 480.000 evrov.

Sodna poravnava podpisana
Ker ruski zdravnik kompleksa zaradi različnih vzrokov v pogodbenem roku ni obnovil, sta se strani dogovorili za poravnavo pred sodiščem. S tem so se na seji junija letos strinjali tudi ravenski občinski svetniki. Kot so sporočili z ravenske občine, sta v teh dneh obe strani že podpisali sodno poravnavo.

Poravnava predvideva vrnitev kompleksa občini, ta pa bo ruskemu investitorju v štirih enakih letnih obrokih od leta 2017 naprej vrnila skupno 400.000 evrov.

Lastninska pravica občini, zdravniku hipoteka
Kot je pojasnila pravna zastopnica ruskega zdravnika, odvetnica Sabina Mikulin, so lastninsko pravico nad Rimskim vrelcem prenesli na občino, zato da bo občina lahko iskala novega kupca, medtem ko na premoženju ostaja vknjižena hipoteka, dokler občina ruskemu zdravniku ne bo plačala celotnega dogovorjenega zneska 400.000 evrov. To se lahko zgodi tudi prej kot v zdaj dogovorjenih štirih letih.

Iskanje investitorjev se začenja
Občina Ravne na Koroškem SI je medtem že začela prizadevati za novo prodajo tega turističnega kompleksa v Kotljah. Kot je sredi oktobra povedal ravenski župan Tomaž Rožen, občina načrtuje izdajo prodajnega kataloga in iskanje investitorjev z mednarodnim razpisom, ki bo predvidoma objavljen prihodnje leto.

Potencialne investitorje iz Slovenije in tujine bo občina k nakupu nagovarjala z vsebinami, ki jih ponuja Rimski vrelec, to je predvsem z izvirom zdravilne mineralne vode, ki ima pretok štiri litre na minuto. Občina bo potencialne investitorje skušala prepričati, da je nakup Rimskega vrelca dobra poslovna priložnost, ob tem pa si župan želi predvsem spodbudnejšega turističnega razvoja za širše območje.