S&P je izboljšal tudi napovedi gospodarske rasti za Slovenijo. Foto: EPA
S&P je izboljšal tudi napovedi gospodarske rasti za Slovenijo. Foto: EPA


Ena od treh vodilnih bonitetnih agencij na svetu je ocene za Slovenijo poslabšala iz stabilnih v negativne konec letošnjega junija. Kot glavni razlog za to so takrat navedli politična tveganja v luči prihajajočih predčasnih volitev.

Zdaj pa bonitetna agencija ocenjuje, da nova vlada pomeni manjše politično tveganje in s tem boljše razmere za gospodarsko rast, so v petek objavljeno oceno povzeli na finančnem ministrstvu. Pri tem je Standard & Poor's (S&P) oceno gospodarske rasti Slovenije za obdobje 2014 do 2016 izboljšal z 0,9 odstotka na 1,5 odstotka.

Stabilna ocena odraža pričakovanja S&P-ja, da bo nova vlada nadaljevala fiskalno konsolidacijo, sanacijo in prestrukturiranje bančnega sektorja ter implementacijo strukturnih reform in privatizacijo podjetij v državni lasti, pravijo na ministrstvu.

Pri tem so na agenciji zapisali, da bi se v primeru poslabšanja obetov za gospodarsko rast, odmika od fiskalne konsolidacije ter zmanjšanja trdnosti vladne koalicije kreditna ocena Slovenije verjetno spremenila.