Agencija Standard&Poor's je ocenila, da Evropska unija ni več tako zanesljiva, kot je bila. Foto: Reuters
Agencija Standard&Poor's je ocenila, da Evropska unija ni več tako zanesljiva, kot je bila. Foto: Reuters

Eden izmed razlogov za poslabšanje napovedi za Evropsko unijo je "ponavljajoča se uporaba bilance EU-ja za zagotavljanje visoko tveganega financiranja članic (nazadnje Grčije) brez dodatnih vplačil kapitala držav", so v ponedeljek sporočili iz S&P-ja. Nazadnje je Evropa Grčiji odobrila za 7,2 milijarde evrov premostitvenega posojila.

Agencija je izpostavila tudi evropske garancije v velikem investicijskem načrtu nove Evropske komisije, t. i. Junckerjevem načrtu. Ta naj bi mobiliziral za več kot 315 milijard evrov javnih in zasebnih vlaganj. V S&P-ju izpostavljajo tudi bonitetne ocene največjih članic, še posebej negativne napovedi za bonitetno oceno Velike Britanije in Francije.

Agencijo skrbi tudi britanski referendum
Velika Britanija, ki ima v Uniji velik pomen, tudi s finančnega vidika, vzbuja še dodatne skrbi z referendumom o članstvu. Britanski premier David Cameron je sicer napovedal, da bo Britance pozval h glasovanju za obstanek v Uniji, a le, če bo prej lahko dosegel nove pogoje članstva. Ti bi morali predvsem okrepiti britansko suverenost.

Negativne napovedi, ki so jih namenili Evropski uniji, kažejo na možnost, da bo bonitetna hiša v prihodnjih dveh letih znižala bonitetno oceno EU-ja. Ta je sedaj pri AA+, kar je druga najvišja ocena.