Sava Turizem je s Pokojninsko družbo A sklenila dogovor, po katerem ji je že plačala 1,5 milijona evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO
Sava Turizem je s Pokojninsko družbo A sklenila dogovor, po katerem ji je že plačala 1,5 milijona evrov dolga. Foto: MMC RTV SLO

Sava Turizem je prevzela šest milijonov evrov dolga družbe Sava, saj se je želela izogniti temu, da bi Pokojninska družba A s prisilnim unovčevanjem hipoteke pred turistično sezono prodala Grand Hotel Toplice in Hotel Savica.

V družbi ob tem navajajo, da je hipotekarna zaveza nastala v letu 2008, ko je bilo premoženje še v lasti krovne družbe Sava, sama hipotekarna obveznost pa je nastala lanskega decembra, ko je posojilo zapadlo. V Savi Turizmu ob tem menijo, da ne gre za novo finančno obveznost, ki bi pomenila kršenje dogovora o finančnem prestrukturiranju, ki ga je družba sklenila z bankami in DUTB-jem.

S sklenitvijo sporazuma s Pokojninsko družbo je Sava Turizem že odplačala 1,5 milijona dolga, preostalih 4,5 milijona pa naj bi poravnala do 30. septembra. V družbi Sava Turizem ob tem navajajo, da je zaradi tega znatno nižja tudi obrestna mera.

S pasivno držo in unovčitvijo hipoteke pa bi, tako v družbi Sava Turizem, nastala velika gmotna škoda. Oba objekta sta za Savo Turizem izjemno pomembna pri izvajanju njihove osnovne dejavnosti na Bledu.