Skupina Petrol je lani ustvarila štiri milijarde evrov. Foto: BoBo
Skupina Petrol je lani ustvarila štiri milijarde evrov. Foto: BoBo

Petrol bo tako za izplačilo dividend namenil skorajda celoten bilančni dobiček, to je 24,3 milijona evrov. "Ocenili smo, da sta finančna moč in stanje družbe ustrezna, da lahko izplača višje dividende," je predlog za višje dividende od sprva predlaganih pojasnil predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc.

Uprava, ki je predlagala dividende v višini 10,1 evra, kolikor so znašale tudi lani, meni, da višje izplačilo ne bo bistveno vplivalo na poslovanje in izpolnjevanje strategije družbe. Dividende bodo izplačane 12. avgusta, kot je predlagala uprava, čeprav so v Vseslovenskem združenju malih delničarjev nezadovoljni z nenehnim podaljševanjem rokov za njihovo izplačilo in so želeli ta rok skrajšati na 60 dni.

Novi solastniki molčeči
Za Petrol se po poročanju medijev zanima slovaška finančna skupina J & T, že zdaj lastnica skoraj osmih odstotkov družbe. Njeni predstavniki so se udeležili tudi današnje skupščine Petrola, a po njej izjav za medije niso želeli dajati.

Predsednik uprave Tomaž Berločnik pa je dejal, da še nimajo nobenih stikov z novimi solastniki. Prav tako uprava še ne ve, ali bo država Petrol prodala ali pa ga bo uvrstila med strateško pomembna podjetja. Slišati je tudi možnost, da bi se prodal le del Petrola.

Petrol je lani sicer ustvaril 3,3 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, celotna njegova skupina pa štiri milijarde evrov, leto 2014 pa končala s 60,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot predlani.