Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan je povedal, da bodo vztrajali pri zahtevi, da odstopita vodstvi Nafte in nadzorni svet. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan je povedal, da bodo vztrajali pri zahtevi, da odstopita vodstvi Nafte in nadzorni svet. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Nafta Petrochem
"Želimo biti prepričani, da se ne dogaja, da bi družbo, ki je sicer finančno zdrava, namerno silili v stečaj, ker je v ozadju kakšen kupec, ki bi po nizki ceni prišel do kakovostnega premoženja," je po srečanju poslancev iz Kluba pomurskih poslancev z vodstvom SDH-ja izpostavil Dejan Židan. Vodstvo SDH-ja jim je zagotovilo, da tak scenarij ni v igri, je poudaril. Foto: BoBo
Stavkajoči Nafte Petrochem ne popuščajo

Vodstvo Nafte Petrochema je sicer stavkajočim poslalo predlog, da bi za lažja pogajanja najprej dosegli manjši dogovor, po katerem bi takoj premaknili vlakovne kompozicije, ki jih uporablja Zavod RS za blagovne rezerve za obnavljanje zalog goriv, ker da bi v nasprotnem primeru lahko nastala nepopravljiva škoda za Nafto Petrochem kot tudi druge družbe.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan je o predlogu povedal, da je to le igra, ki si jo je izmislilo vodstvo, da bi jih držalo v šahu.

"Vztrajamo, da odstopijo vodstvi in nadzorni svet, te zahteve ne bomo umaknili. Sem človek besed in prej umrem, kot da požrem svoje besede," je opozoril Šabjan in dodal, da se bodo hitro dogovorili in izvajali storitve za blagovne rezerve, ko dobijo nove sogovornike, s katerimi se bodo normalno pogajali.

Prva zahteva pa ostaja izplačilo plač. "Strinjamo se, da so blagovne rezerve naš talec, vendar tega aduta ne moremo izpustiti iz rok," je dodal Šabjan.

S stavkovnim odborom, vodstvom podjetja in županom občine Lendava Antonom Balažkom se je (neuspešno) sestal tudi direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ki je povedal, da proizvodnje ne morejo reševati in lahko le pozivajo vodstvo, naj zagotovi plače, sicer pa zavod za prestavljanje vlakovnih kompozicij za državne rezerve - trije ljudje to delo opravijo v petih urah - Nafti Petrochemu letno plačuje med 35.000 in 40.000 evri.

Vodstvo Nafte Petrochema je sicer preklicalo opomine pred odpovedjo delovnega razmerja petim stavkajočim delavcem, ki nočejo več prevažati cistern za državne rezerve.

Srečanje SDH-ja s prekmurskimi poslanci
SDH se sicer še naprej trudi zagotoviti kratkoročno rešitev za lendavsko družbo Nafto Petrochem, z njegovim vodstvom pa so se na to temo srečali tudi člani Kluba pomurskih poslancev.

"Dobili smo občutek, da se vodstvo trudi najti rešitev in da verjame, da bodo naredili vse, da jo ohranijo pri življenju," je pojasnil Dejan Židan, ki je na srečanje z vodstvom Slovenskega državnega holdinga (SDH) odšel z Laszlom Gönczem in Jožefom Horvatom.

"Želimo biti prepričani, da se ne dogaja, da bi družbo, ki je sicer finančno zdrava, namerno silili v stečaj, ker je v ozadju kakšen kupec, ki bi po nizki ceni prišel do kakovostnega premoženja," je izpostavil Židan.

Dnevi in tedni za iskanje rešitve
Vodstvo SDH-ja jim je zagotovilo, da tak scenarij ni v igri, je poudaril. "Trenutno obravnavajo več možnosti, kako družbo ponovno usposobiti za normalno poslovanje. Te aktivnosti so delno povezane tudi z odprodajo premoženja, ki ga družba nujno ne potrebuje, nekatere aktivnosti pa so povezane tudi s SDH-jem in slabo banko," je dejal Židan, ki je dodal, da so po predstavitvi dobili občutek, da se vodstvo SDH-ja trudi najti rešitev in da verjame, da je Nafta Petrochem perspektivna gospodarska družba.

Poslancem so predstavili več mogočih ukrepov, več scenarijev, ki se po mnenju Židana merijo v dneh in tednih: "Najslabše je, da se neka končna rešitev išče pod pritiskom ur ali dni, ker je velika verjetnost, da bo taka rešitev slabša za zaposlene in državno premoženje," je še poudaril.

Slovenski državni holding (SDH) vsebine sestanka ni komentiral, so pa pojasnili, da se bodo glede kratkoročne rešitve za Nafto Petrochem danes ponovno sestali tako z občino kot tudi z zasebnim vlagateljem ter poskušali najti ustrezno rešitev. Ena izmed rešitev je namreč prodaja industrijske čistilne naprave v lasti podjetja - za njen nakup se po pisanju Dnevnika v sodelovanju z lendavsko občino zanima Petrol, s tem pa bi družba dobila sredstva za nemoteno poslovanje.

Stavkajoči Nafte Petrochem ne popuščajo