SDS ne želi odgovoriti na preprosto vprašanje. Foto: BoBo
SDS ne želi odgovoriti na preprosto vprašanje. Foto: BoBo

V upravi Plinovodov, ki je v lasti večinsko državnega Geoplina, bo po novem sedela tudi Sarah Jezernik. Gre za pomemben položaj, saj so Plinovodi polovični lastniki podjetja, ki bo skupaj z ruskim velikanom Gazpromom vodilo milijardni projekt Južni tok.

Kot je poročal Dnevnik, pa je lahko njeno imenovanje politično motivirano. Jezernikova naj bi bila nekaj časa zaposlena v SDS-u in naj bi v stranki skrbela za finance, v na novo razširjeno upravo družbe, ki jo je do zdaj vodil Marjan Eberlinc, pa prihaja brez izkušenj v energetiki.

Izmikanja SDS-a
Glede njenega dela v stranki so iz SDS-a sporočili, da Jezernikova tam ni zaposlena. Zanimalo nas je, ali je bila Jezernikova v stranki morda zaposlena v preteklosti oziroma ali je z njo kakor koli sodelovala. "Nismo državni organ, da bi bili dolžni medijem pojasnjevati, kdo je v stranki zaposlen in kdo ne," nam je odgovoril strankin vodja službe za odnose z javnostmi Jernej Pavlin in nam svetoval, da se obrnemo na Jezernikovo, če želimo informacije o tem, kje je delala.

Na našo ponovno prošnjo, naj vendarle pojasni, ali je bila Jezernikova v stranki kdaj zaposlena ali je z njo sodelovala, Pavlin tega ni zanikal. Ponovil je le, da Jezernikova v stranki zdaj ni zaposlena.

Brez izkušenj v energetiki
Kot je poročal Dnevnik, je bila Jezernikova med drugim vodja ljubljanske poslovalnice Zveze bank, do lani pa je bila zaposlena pri Kranjski investicijski družbi (KID), sprva kot finančna direktorica, nato pa kot direktorica prodaje. Agencija za energijo bo pred novembrom, ko se bo začel njen mandat, preverila, ali je bilo njeno imenovanje v skladu z evropsko direktivo.

Otroka politikov SDS-a v Plinovodih
Plinovode in SDS povezujeta tudi nedavni zaposlitvi sina vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka Tadeja Tanka in hčerke predsednika stranke Janeza Janše Nike Janše v podjetju. Po poročanju Dnevnika naj bi nadzorniki Geoplina zahtevali pojasnila o okoliščinah obeh zaposlitev, vendar so nam iz nadzornega sveta te družbe sporočili, da Geoplin nad vsakodnevnim poslovanjem odvisne družbe Plinovodi d.o.o. ne izvaja nadzora. Pristojnost za sklepanje pogodb o zaposlitvi in postopek sklepanja pogodb o zaposlitvi sta izključno v domeni poslovodstva družbe Plinovodi d.o.o., so sporočili iz Geoplina.

Boris Vasev