Gospodarstvo
(8)

Poudarki

  • Mitsui je aprila na svoji spletni strani sporočil, da je s skupino Kansai Paint začel pogovore o lastniškem vstopu v Kansai Helios Coatings.
Helios
Lastnik Heliosa načrtuje strateško povezovanje. Foto: BoBo

Dodaj v

Se bo Heliosov lastnik odločil za strateškega partnerja?

Japonski konglomerat Mitsui & Co. si želi 20-odstotni delež v Heliosu
30. junij 2018 ob 18:53
Domžale - MMC RTV SLO, STA

Japonski konglomerat Mitsui & Co. se z japonsko skupino Kansai Paint pogovarja o prevzemu 20-odstotnega deleža družbe Kansai Helios Coatings z Dunaja, edine lastnice domžalskega Heliosa. Mitsui in Kansai Paint si od povezovanja obetata širitev poslovanja.

Mitsui je aprila na svoji spletni strani sporočil, da je s skupino Kansai Paint začel pogovore o lastniškem vstopu v Kansai Helios Coatings, in sicer o prevzemu 20-odstotnega deleža, medtem ko bi preostalih 80 odstotkov ostalo v lasti Kansai Painta. V Heliosu so povedali, da postopek še ni končan, zato več informacij ne morejo podati.

Mitsui je v objavi ocenil, da je svetovni trg barv in premazov vreden okoli 150 milijard dolarjev, pri čemer je v zadnjih desetih letih v povprečju letno zrasel za pet odstotkov, stabilno rast pa je pričakovati tudi v prihodnje. Med drugim je ugotavljal, da morajo proizvajalci razvijati izdelke, ki natančno izpolnjujejo želje strank, pri čemer morajo povečati prizadevanja za razvoj do okolja prijaznih izdelkov. V oceni je tudi zapisal, da prihaja v zadnjih letih ob velikih prevzemih do lastniške konsolidacije v panogi.

V sodelovanju si obetajo širitev poslovanja po Evropi
Mitsui je v srednjeročnem načrtu področje kemije postavil kot osrednji steber poslovanja, pri čemer bo uporabil izkušnje z delovanjem na drugih področjih, kot sta stroji in infrastruktura ter železo in jeklo. Za Helios so ugotavljali, da je prek podjetij v skupini razvil široko paleto barvnih izdelkov za različno uporabo ter razširil poslovanje po Evropi, med drugim v Avstriji, Sloveniji in Rusiji, ter v državah nekdanje Sovjetske zveze.

V partnerstvu s skupino Kansai Paint si obetajo, da bodo izkoristili obstoječe omrežje Mitsuija po svetu in izdelke ter tehnologijo Kansai Painta ter skupaj razširili poslovanje v Evropi in na drugih povezanih trgih. Kansai Paint je edini lastnik Heliosa postal spomladi 2017. Za Helios, ki na ravni skupine zaposluje več kot 2.000 ljudi, od tega več kot 1.000 v Sloveniji, je po informacijah spletnega portala Siol odštel 330 milijonov evrov kupnine in dodatno prevzel še za 200 milijonov evrov dolga.

Korporacija, ki je lani ustvarila 46,2 milijarde dolarjev prihodka
Helios je bil eno izmed 15 podjetij na seznamu za privatizacijo. Leta 2014 je za 145 milijonov evrov prešel v last avstrijskega holdinga Ring International, kapital pa sta poleg Ringa zagotovila še ameriška sklada Franklin Templeton in Blackstone. Ob tem je prevzel še za okoli 105 milijonov evrov Heliosovega dolga. Skupina Helios je lani ustvarila za okoli 390 milijonov evrov prodaje, kar je šest odstotkov več kot predlani. Podatkov o čistem poslovnem izidu niso razkrili, predlani pa je ta zrasel s 55,4 milijona evrov na 58 milijonov evrov.

Mitsui je korporacija z dejavnostjo na področjih pridobivanja kovin, proizvodnje strojev in infrastrukturnih projektov, kemije, energetike, prehrane in skrbi za zdravje ter inovacij na področju komunikacij in poslovanja podjetij. V poslovnem letu, ki se je izteklo konec marca, je ustvaril 46,2 milijarde dolarjev prihodka in 3,9 milijarde dolarjev dobička, zaposloval je več kot 42.000 ljudi, kaže spletna stran Mitsuija.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Dvomljivec
# 01.07.2018 ob 07:24
frutek01 - ni res da smo sami nesposobni, poglej npr. Pipistrela, ki zdaj gradi tovarno še na Kitajskem. Je pa res, da 'smo nesposobni' vsaj večinoma, kjer je lastnica država, kar je razumljivo. Direktor nastavljen po političnih vezah in Ivo Boscarol nimata enakega odnosa do podjetja ki ga vodita.
kapljač
# 30.06.2018 ob 20:57
zapret tega , ki je Helios prodal!
frutek01
# 30.06.2018 ob 19:26
Sami smo nesposobni. Prodajmo vse tujcem. Firme bodo rasle zaposlovale. Dobiček bo odhajal v tujino, toda po drugi strani molzenje in cuzanje domačih kvazi menedžerjev prinese le dolgove in polne žepe priviligirancem.
tupamaross
# 01.07.2018 ob 12:10
Škoda je le, da Luka Mesec ni predsednik vlade, ker bi jim ta
dobiček nacionaliziral v korist državne blagajne. Nekaj takega
je obljubljal pred volitvami, če pride v koalicijo.
tupamaross
# 01.07.2018 ob 12:09
Na dobrih 40 tisoč zaposlenih je ustvaril slabih 4 milijarde
EUR dobička, kar je sto tisoč EUR dobička po zaposlenem(!?).
zapravico
# 01.07.2018 ob 07:43
Saj je vseeno kdo bo imel firme,važno da imajo delavci delo.
m72
# 01.07.2018 ob 00:30
Vsi iščejo "strateške partnerje" in poceni delovno silo. Toliko o sposobnosti slovenskega menedžmenta, ki se s svojima sindikatoma GZS in OZS krčevito grebe za mesto ob koritu. Da si na račun vse bolj brezpravne raje polnijo žepe in da kasirajo provizije ob prodaji premoženja, ki so ga ustvarjale generacije. Pol pa z denarjem v davčno oazo in večne počitnice so zagotovljene. Za njih in njihove potomce.

Isto strategijo imajo modeli, ki jih je politika nastavila na čelo državnih podjetij. Nesposobni in podmerski aparatčiki, ki zraven svojega podmladka krmijo še stranko in strankarske kolege. Brez trohice vesti kršijo zakone, če so jim napoti, ker se počutijo nedotakljive.

Za take smo se "osamosvajali". Da je lahko drek splaval na površje.,
KunteKinte
# 01.07.2018 ob 04:02
Preko Heliosa jih zanimajo trgi bivše Sovjetske zveze.. v osnovi je slovenska politika zelo malo odgovorna za to razprodajo dobrostojecih podjetij.. glavni problem je v volilnem telesu.. ki ne sankcionira korupcije.. gospod kriminala ali nedrzavniskega obnašanja. Začelo se je z LDS in ekipo okrok njih.. se še spomnimo Edvarda ovna..BTC in nakupov zemljišča preko bypassa.. celo garnituro politikov.. rop.. Pahor.. Janša.. najem kredita v Prijedorju.. in volilici nagradijo z izvolitvijo v parlament.. Pahor..tes 2.. pa predsednika vlade.. računi nam oz našim otrokom izstavljeni čez 20 let.. ko bomo imeli polovični BDP v primerjavi s Čehi :) lepo je imeti svojo državo in neplačevati davkov.. sumglati z računi.. najemati kredite v Prijedorju.. spet nas Beograd krade.. pa južnjaki.. Zidar.. Černigoj.. Tovšakova.. Kordež.. Bavčar..itd ;)
Kazalo