Če propade Primorje, propade tudi veriga podizvajalcev in na Primorje vezanih malih podjetij, opozarjajo v Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO
Če propade Primorje, propade tudi veriga podizvajalcev in na Primorje vezanih malih podjetij, opozarjajo v Ajdovščini. Foto: MMC RTV SLO

Edina banka, ki se na poziv uprave gradbene družbe za zdaj še ni odzvala, je NLB, kjer pa naj bi o podaljšanju moratorija odločali v petek, poroča časnik Finance. Če največja slovenska banka prošnji po moratoriju ne bo ugodila oz. na prošnje ne bo odgovorila, bodo sledili postopki zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja, je pojasnila vodja za odnose z javnostmi, Ivana Bratož.

Banke upnice so sicer pogojevale sodelovanje pri sanaciji Primorja z nekaterimi ukrepi, med katerimi je bil tudi dogovor o delnem odpisu dolgov nebančnih upnikov. Uprava Primorja je dosegla dogovore za konverzije ali odpise terjatev v višini devet milijonov evrov, vendar pa so banke upnice med pogoji postavile še enkrat višjo številko. Zato bi morala tukaj pomagati država, ki pa je ajdovskemu gradbincu že odrekla pomoč.

Tudi o državni pomoči še edinemu preostalemu velikemu gradbincu v državi je tekla beseda ob ponedeljkovem večernem obisku predsednika državnega zbora Gregorja Viranta v Ajdovščini. Virant meni, da Primorje velja ohraniti in se zavzema za ustrezno rešitev.

Župan Marjan Poljšak ter podžupana Drago Vidrih in Igor Česnik so poudarili, da propad podjetja Primorje pomeni tudi propad verige podizvajalcev in na Primorje vezanih malih podjetij. Zato se je Poljšak sešel s predsednico uprave družbe Marjano Novak.